Τις δράσεις που υλοποιούνται προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δικαιοσύνης ανέπτυξαν στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και μεταδόθηκε διαδικτυακά. Πρόκειται για 27 δράσεις που περιλαμβάνονται σε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων (το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς) με σκοπό την μετάβαση της Θέμιδας στη ψηφιακή εποχή.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αλεξανδρής μίλησε για «ψηφιακή επανάσταση» που συντελείται τα τελευταία δύο χρόνια και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πανδημία «ως εξωγενή παράγοντα» για την επιτάχυνση των ψηφιακών αλλαγών. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι στο σύνολό τους οι δράσεις αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.
Ανάμεσα σε άλλα ο ίδιος γνωστοποίησε ότι χορηγήθηκαν ήδη 9.183 ψηφιακές υπογραφές σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ προχωρούν το άυλο συναινετικό διαζύγιο και η «αποϋλοποίηση» των μεγαρόσημων (e-μεγαρόσημα). Για τις «τηλεδίκες» που θα επιτρέπουν σε μάρτυρες ή κατηγορούμενους, ανάλογα με την περίπτωση, να καταθέτουν ή να δικάζονται εξ αποστάσεως, είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας το εργαλείο αυτό ως αναγκαίο, παρότι, όπως παρατήρησε, υπάρχουν δικαιολογημένες αντιρρήσεις από την πλευρά των ποινικών δικαστών. «Θα μου πείτε όλες αυτές οι ψηφιακές αλλαγές οδηγούν σε οκνηρότητα. Φοβάμαι όμως ότι είναι καλύτερη από την ταλαιπωρία» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τελικός σκοπός είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, η απλοποίηση των διαδικασιών και η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Πρέπει να υλοποιηθεί με ταχύτατα βήματα γιατί αφορά τους πολίτες, την οικονομική ανάπτυξη και τις επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Δικαιοσύνης» σημείωσε και κάλεσε τους συλλειτουργούς της να σταθούν «ως αρωγοί δίπλα μας με ιδέες και προτάσεις». Ο ίδιος αναφέρθηκε, εξάλλου, στα μεγάλα πληροφοριακά έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Στάθης Κουτσοχήνας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο σύλλογος για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των μελών του, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την έκδοση ψηφιακών υπογραφών, την τράπεζα νομικών πληροφοριών, τις διαδικτυακές πλατφόρμες για ραντεβού με υπηρεσίες όπως τα υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία κ.ά, αλλά και μία σειρά από άλλα ψηφιακά εργαλεία.