Όταν ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιό του βρέθηκε αντιμέτωπος με μια χαοτική κατάσταση, πρωτόγνωρη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που έθεσε πολλές φορές σε αμφισβήτηση την ένωση.
Πέντε χρόνια μετά η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Ο Κύπριος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ελευθέριος Χριστόφορου, πολύ εύστοχα αναφέρθηκε στα όσα έχουν αλλάξει κατά την συνάντηση στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες όπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετανάστευση και την ασφάλεια και απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ακούγοντας τις ολοκληρωμένες απαντήσεις που έδωσε προ ολίγου ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση, κ. Αβραμόπουλος, πέρασαν από το μυαλό μου και από μπροστά μου οι τραγικές και ανεξέλεγκτες εικόνες με το προσφυγικό πριν πέντε χρόνια, όταν μόλις αναλάμβανε τα καθήκοντά του Επιτρόπου. Για να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε και το έργο που επιτελέσθηκε αλλά και την προσπάθεια του Επιτρόπου πρέπει να δούμε τι παραλάμβανε πριν από πέντε χρόνια.[…] Θεωρώ ευτύχημα που σε αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο βρέθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος» είπε ο κ. Χριστοφόρου.
«Ως Ευρωπαίοι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι όταν τέτοιοι άνθρωποι διαχειρίζονται αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα επικρατούσε αν δεν ήταν εκεί με αποφασιστικότητα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εργαζόμενος νυχθημερόν και ευρισκόμενος στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου αλλά και στην Τουρκία και όπου χρειαζόταν, και δεν έδινε τη μάχη για να υπάρξει αυτή η βελτίωση που υπήρξε μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια. […] Ελπίζω πως η νέα Επίτροπος Μετανάστευσης θα διαχειριστεί την κατάσταση με την ίδια αποφασιστικότητα, τη δεξιοτεχνία, την προσπάθεια του Επιτρόπου και των συνεργατών του, που μπορεί να μην έφεραν το τέλειο αποτέλεσμα, αλλά δεν θυμίζουμε πλέον τις μέρες πριν από πέντε χρόνια, όταν αναλάμβανε ο σημερινός Επίτροπος» κατέληξε.
Και η Caterina Chinnici, Ιταλίδα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, εξήρε το έργο του επιτρόπου ευχαριστώντας προσωπικά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «για το έργο του στο θέμα της μετανάστευσης και ιδιαιτέρως στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Είναι ένα θέμα το οποίο επεξεργάστηκε με θεσμική και προσωπική ευαισθησία και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω εκ μέρους της χώρας μου, της Ιταλίας, όπου η δέσμευση για την υποδοχή, στήριξη και ένταξη των ανηλίκων ήταν σημαντική και έφερε απτά αποτελέσματα».
«Κε Επίτροπε, είναι μάλλον η τελευταία σας παρέμβαση στην Επιτροπή μας. Γι αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά σας, τη συμβολή σας, και την προσήλωσή σας στις ευρωπαϊκές αξίες. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω επίσης για την αγαστή συνεργασία που είχαμε ανέκαθεν εδώ και να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το μέλλον» είπε από την πλευρά της η προεδρεύουσα Ισπανίδα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού κα Garcia Munoz.
Ο απολογισμός
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε χωρίς περιστροφές θυμίζοντας πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, και τα κράτη μέλη αιφνιδιάστηκαν από αυτές τις αθρόες αφίξεις όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι περνούσαν από τον αποκαλούμενο Κεντρικό Μεσογειακό Διάδρομο ή από το Αιγαίο. Τότε ήταν που η Επιτροπή, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υιοθέτησε με τη βοήθεια κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ήταν από το ξεκίνημα ο ισχυρότερος σύμμαχός μας, την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια. Θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή αυτή αφήνει μία ισχυρή κληρονομιά για την επόμενη, γιατί όλα αυτά που συντελέστηκαν ήταν αυτά που έδωσαν απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις. Πως θα ήταν τα πράγματα και οι εξελίξεις αν δεν είχαν αναληφθεί αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες; Θέλω να κάνω μία παρατήρηση πολιτικής αξίας: Τελικά δεν ήταν η οικονομική κρίση που έθεσε σε αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό σχέδιο αλλά περισσότερο η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας. Γιατί δοκιμάζονταν ευθέως οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική τα τελευταία 60 χρόνια: οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Ήταν πολύ δύσκολο. Καταφέραμε πολλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε καθώς δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η γεωπολιτική αστάθεια είναι ακόμη εκεί, όπως και οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα. Η ευθύνη είναι συλλογική».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπενθύμισε πως στην αρχή και λανθασμένα «όλοι πίστευαν ότι αποτελεί πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Κύπρου. Πολύ σύντομα όλοι κατάλαβαν πως είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτούσε ευρωπαϊκές λύσεις αλλά και ένα ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Όσο βρισκόμαστε εδώ, αξίζει να γνωρίζετε ότι περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνηση. Αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα. Γι αυτό λάβαμε την πρωτοβουλία πριν από τρία χρόνια, από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει μία έκτακτη γενική συνέλευση, κάτι που έγινε. Το ίδιο και για την ασφάλεια, όπου έπρεπε πολλά να γίνουν».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «μπορεί να ηττήθηκε η τρομοκρατία επί του εδάφους, δεν έχει όμως ηττηθεί στο νέο πεδίο μάχης που είναι το διαδίκτυο. Ιδρύσαμε το Internet Forum, που έφερε σε σχέση αγαστής συνεργασίας τους βασικούς διαδικτυακούς παρόχους, τις μεγάλες πλατφόρμες του ίντερνετ, σε μία συνεργασία που έφερε αποτελέσματα. Έχουμε, επίσης, υποβάλει πρόταση ώστε το τρομοκρατικό υλικό που οδηγεί στη ριζοσπαστικοποίηση να κατεβαίνει μέσα σε μία ώρα. Αυτός ο αγώνας όμως πρέπει να συνεχιστεί διότι η απειλή της τρομοκρατίας υπάρχει. Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν ασφάλεια και πρέπει να την έχουν και αυτή είναι μία από τις βασικές αποστολές που έχουν αναλάβει τα ευρωπαϊκά όργανα, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αρωγό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει να αντιληφθούν τα κράτη μέλη ότι έχουν τεράστιες ευθύνες».
Αναφορά έκανε και στη νέα ελληνική πραγματικότητα: «Θέλω να κάνω μία διάκριση ανάμεσα στα κράτη μέλη και τις κυβερνήσεις, οι οποίες έρχονται και απέρχονται. Τα κράτη όμως μένουν κι έχουν μεγάλη ευθύνη να κρατήσουν όρθια την Ευρώπη. Κυρίως στην αντιμετώπιση αυτών των τόσο σημαντικών ζητημάτων. Για την ελληνική κυβέρνηση, ο τελευταίος νόμος που πέρασε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα. Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε, όχι μόνο τις ελληνικές αρχές αλλά και τις αρχές των χωρών που βρίσκονται υπό πίεση.»