Μετανάστες που λιάζονται στο σιντριβάνι της Ομόνοιας, όπως χαριτολογώντας και εντελώς άστοχα σχολίασε τότε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, θέλει να ξαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας τις δομές για αντικαθιστώντας τες με ξενοδοχεία χωρίς κανέναν έλεγχο! 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί το «κατάργηση των κλειστών υπερδομών - φυλακών στα νησιά. Μικρές ανοιχτές δομές με ανθρώπινες συνθήκες και κανόνες λειτουργίας» που σημειώνουν στις προτάσεις τους για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι «53+»; Αντί να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος, τώρα θέλουν να κάνουν και νέα, μιας και μεταξύ των προτάσεων είναι «κατάργηση της ΚΥΑ με την οποία η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για πέντε εθνικότητες». Αν ίσχυε αυτό τότε εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία θα περνούσαν άμεσα τα σύνορα και οι εικόνες που η χώρα έζησε το 2015 θα αναβίωναν στη χειρότερη μορφή τους. 

Μετά τις αποκαλύψεις για το τοπικό νόμισμα τύπου «Δήμητρα», οι θέσεις που διατυπώνονται για το μεταναστευτικό έρχονται να επισφραγίσουν πως στην Κουμουνδούρου δεν έχει αλλάξει τίποτε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ότι οι εμμονές καλά κρατούν. 

Το κείμενο «υπογράφουν» πολλά στελέχη πρώτης γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Αννέτα Καβαδία, Εφη Καλαμαρά, Κώστας Καλωνιάτης, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Ολγα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπαριτάκη, Ολγα Νάσση, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Γιάννης Μπασκόζος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Ελενα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Εφη Παρίση, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, Μάκης Σαπουτζόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θεανώ Φωτίου, Αννα Χατζησοφιά, Στέλλα Ψαρρά, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Τσέκερης, Ερμίνα Κυπριανίδου. 

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: 

-Η διαδικασία υποδοχής πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο Δίκαιο, τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Κατάργηση των κλειστών υπερδομών - φυλακών στα νησιά. Μικρές ανοιχτές δομές με ανθρώπινες συνθήκες και κανόνες λειτουργίας, γρήγορη διαδικασία ταυτοποίησης και κατάθεσης ασύλου, μεταφορά στην ενδοχώρα και συμφωνίες για μετεγκαταστάσεις στην Ευρώπη.

-Επαναφορά της διοικητικής κράτησης ως έσχατο μέτρο με διάρκεια το πολύ μέχρι έξι μήνες. Συνοριακή διαδικασία με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και διαφανής και αποτελεσματικός έλεγχος των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις. 

-Επαναφορά των εγγυήσεων των αιτημάτων ασύλου με αντικειμενική, δίκαιη και εξατομικευμένη εξέταση, χωρίς εκπτώσεις και στους δύο βαθμούς της διοικητικής διαδικασίας. Κατάργηση της ΚΥΑ με την οποία η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για πέντε εθνικότητες, διάταξη που απορρίπτει μαζικά και a priori αιτήσεις ασύλου χωρίς να μπει καν στην ουσία. 

-Επαναφορά της άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους για όσους, αν και απορρίπτονται και στους δύο βαθμούς του ασύλου, όπως η περίπτωση Σαϊντού, και οι δικαστές των Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών κρίνουν ότι τυχόν επιστροφή τους θα τους έθετε σε κίνδυνο ή ότι έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα. 

-Ενα σύστημα κοινωνικής ένταξης με ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, όπως είχε αποτυπωθεί στην Εθνική Στρατηγική για την Ενταξη του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Με αιχμές την «κατάκτηση» της διαπολιτισμικότητας, τη δημιουργία και διατήρηση μιας ανοιχτής κοινωνίας η οποία θα σέβεται τη διαφορετικότητα. Με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλα τα άτομα που διαμένουν σε αυτήν, εξασφαλίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή. 

-Κατάργηση των ταξικών περιορισμών στη διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας με πολιτογράφηση, όπως είναι το σταθερό εισόδημα και η σταθερή εργασία για τα τελευταία έτη, γεγονός που αποκλείει χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα. Ιθαγένεια για όσα παιδιά γεννιούνται στη χώρα από γονέα που διαμένει νόμιμα σε αυτήν, με στόχο τη σταδιακή μετάβαση από το δίκαιο του αίματος στο δίκαιο του εδάφους.