Τα γεγονότα μοιάζουν να έχουν προσπεράσει κατά πολύ την ΕΕ, η αμηχανία της οποίας είναι έκδηλη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ειπωθεί κάτι αξιοσημείωτο, πέρα από ελάχιστες και χλιαρές δηλώσεις, χωρίς κάποιο πρακτικό αντίκρισμα. Ενδεικτική η στάση του Βερολίνου. Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να καταδικάσει τον Τούρκο πρόεδρο για την απόφασή του να αφήσει να περάσουν τα τουρκικά σύνορα προς την Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλουμένη δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, σχολιάζει ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί και αναμένει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα τηρηθεί». Πρόκειται για σκέτη ειρωνεία. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέλυσε χωρίς προσχήματα και έμπρακτα αυτή τη συμφωνία. Το είπε καθαρά και είναι ουσιαστικά το τουρκικό κράτος που οργάνωσε την πολιορκία των ελληνικών συνόρων.
Ίσως υπάρξει κάποια στοιχειώδης ευρωπαϊκή αφύπνιση την Τρίτη, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Έβρο. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στις σχετικές συνεννοήσεις εμπλέκονται η Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Μετανάστευσης, η κροατική προεδρία και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Επίσης, η Κομισιόν έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Δένδια για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο την επόμενη εβδομάδα. «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης», υποστήριξε ο ύπατος αρμοστής. Η Αυστρία έκανε ένα βήμα παραπάνω. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι προτίθεται να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Από τη μεριά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε σειρά επαφών. Συνομίλησε με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, σε μία προσπάθεια να διεθνοποιήσει το πρόβλημα.
Ο Βέλγος πολιτικός Γκι Φερχόφστατ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευθύς, αναφερόμενος στα γεγονότα στον Έβρο: «Η ΕΕ έδωσε τα κλειδιά στον σουλτάνο Ερντογάν… Σήμερα η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες, αύριο η υπόλοιπη Ένωση» έγραψε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, στην συριακή επαρχία της Ιντλίμπ, ο συριακός στρατός έχει μέχρι στιγμής καταρρίψει τρία τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούσε η Άγκυρα για να πλήξει θέσεις και αεροπορικές βάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων. Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση εναντίον του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, σε απάντηση για τους πολλούς νεκρούς και τραυματίες Τούρκους στρατιώτες.
Η Άγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει την επιχείρηση “Εαρινή Ασπίδα”, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν προτίθεται να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι έχουν εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής 2.200 Σύροι στρατιώτες, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, οκτώ ελικόπτερα, 103 άρματα, δεκάδες οβιδοβόλα και τρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου Φαχρετίν Αλτούν κατηγόρησε για υποκρισία την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού: «Συνεχίζουμε να παρέχουμε καθεστώς προστασίας στους Σύριους, ωστόσο αλλάξαμε την πολιτική μας όσον αφορά την μη παρεμπόδιση της αναχώρησης των προσφύγων από τη χώρα μας».
Δείτε επίσης