Μετά την άυλη συνταγογράφηση, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού εντάσσονται και τα άυλα παραπεμπτικά των εξετάσεων, με νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται σήμερα Δευτέρα (13/7) στην Ολομέλεια.

«Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι γιατροί εκτός από τα φάρμακα, θα βάζουν στο σύστημα και τα παραπεμπτικά των εξετάσεων με τον ίδιο τρόπο, ώστε να μπορεί κάποιος να πάει για εξετάσεις χωρίς να πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό του», είπε ο υπουργός.

Με το νομοσχέδιο μονιμοποιείται η άυλη συνταγογράφηση και καθιερώνονται νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω του gov.gr. Προβλέπεται ενδεικτικά ότι οι οικογένειες με παιδιά που υποβάλλονται τακτικά σε λογοθεραπεία ή/και εργοθεραπεία πλέον θα υποβάλλουν ψηφιακά τα αιτήματα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για εκκαθάριση από τον ΕΟΠΥΥ ενώ οι πτυχιούχοι μπορούν να αναζητούν τα πτυχία τους μέσω βάσης δεδομένων των ελληνικών πανεπιστημίων και του ΔΟΑΤΑΠ και να εκδίδουν αντίγραφα αυτών ψηφιακά.

Ψηφιακές υπηρεσίες

«Την ίδια στιγμή που καλείστε να υπερψηφίσετε αυτό το σχέδιο νόμου, ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση ένα ακόμα σχέδιο νόμου, ο κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης. Η δραστηριότητα μας είναι πυκνή, ακριβώς επειδή είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει κενό, υπάρχει χάσμα που πρέπει να καλυφθεί», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στόχος μας είναι έως το τέλος του έτους, οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες μέσω της πλατφόρμας gov.gr, να φτάσουν τις 1.000 από 575 που είναι σήμερα, ανέφερε επίσης ο υπουργός.

«Ο κόσμος διψά για τις ψηφιακές υπηρεσίες, γιατί έτσι αποφεύγει την ταλαιπωρία της αναμονής στα γκισέ», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, λέγοντας ότι μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες 5,5 εκατομμύρια πολίτες επισκέφθηκαν την πλατφόρμα gov.gr.

Ενημέρωσε εξάλλου την εθνική αντιπροσωπεία ότι στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας, να έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου που μπορούν να ψηφιοποιηθούν.

Η καθημερινότητα

«Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει άλματα προς τα εμπρός και αυτό πρέπει να πιστωθεί στην παρούσα κυβέρνηση», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος που σημείωσε ότι στο επίκεντρο της όλης προσπάθειας βρίσκεται ο πολίτης. «Θέλουμε μέσα από της ηλεκτρονικές υπηρεσίες να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του πολίτη και όχι τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. Έχουμε λειτουργήσει μεθοδικά και οργανωμένα με πολλά μικρά έργα πληροφορικής που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη», είπε ο κ. Ζαριφόπουλος. Τα στοιχεία, είπε, είναι εντυπωσιακά και όσον αφορά την επισκεψιμότητα, τις δεκάδες χιλιάδες πιστοποιητικών που εκδίδονται ηλεκτρονικά, τις ηλεκτρονικές εξουσιοδοτήσεις, τις ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις κοκ. Ιδίως για την άυλη συνταγογράφηση, ο υφυπουργός είπε ότι τώρα θα προστεθούν τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων και αργότερα και οι γνωματεύσεις.

Υπογράμμισε επίσης ότι με τις προωθούμενες διατάξεις καταργούνται οι ουρές της ντροπής στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση λογοθεραπειών και εργοθεραπειών αφού πλέον τα δικαιολογητικά θα είναι δυνατό να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Η πολιτική προστασία

Τα πυρά της αντιπολίτευσης προκάλεσε τροπολογία για την πρόσληψη 28 μετακλητών υπαλλήλων στην Πολιτική Προστασία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο εισηγητής του κόμματος Μάριος Κάτσης, μίλησαν «για σκανδαλώδη και ρουσφετολογική ρύθμιση που ανατρέπει το σύνολο των διοικητικών κανόνων και είναι απολύτως αντίθετη με όλες τις επιταγές του Συντάγματος».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατηγόρησε ωστόσο την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό, και εξήγησε ότι οι 28 θα είναι επιστημονικά στελέχη που θα κληθούν να οργανώσουν τις νέες δομές του εθνικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων. «Ούτε κομματικούς στρατούς φτιάχνουμε, ούτε τίποτα τέτοιο, άλλωστε εγώ από τους οκτώ μετακλητούς που δικαιολογεί η θέση μου, έχω μόνο έναν», ανέφερε ο κ.Χαρδαλιάς.

Η ΕΥΠ

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η τροπολογία που προβλέπει τη μεταφορά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, της διεύθυνσης ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ΕΥΠ. «Πρόκειται για μια εσωτερική δομή παρακολούθησης του «εσωτερικού εχθρού», που έφτιαξε ο κ. Γεραπετρίτης», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Kυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι μεταφέρονται συναφείς δομές από την ΕΥΠ προς το ΓΕΕΘΑ. «Οπουδήποτε είναι οι δομές συναφείς πρέπει να συγχωνεύονται. Αυτός είναι ο κανόνας για την ορθή λειτουργία. Η τροπολογία είναι στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού», είπε ο υπουργός.

«Οι εξελίξεις τρέχουν, οι ταχύτητες αυξάνουν και εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθούμε από απόσταση», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Ταγαράς και επισήμανε ότι «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχώς εκσυγχρονιζόμενο, παρέχοντας υπηρεσίες, απλοποιώντας και επιταχύνοντας θέματα που αφορούν στη διασύνδεση και επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, συνεχώς αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει όλες τις υπηρεσίες».

Επικριτικός για διατάξεις και τροπολογίες που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο ήταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης. «Φέρνετε διατάξεις εθνικής σημασίας με απίστευτη προχειρότητα και κουτοπονηριά, όπως αυτή που μετατρέπει την ΕΥΠ στην αλήστου μνήμης ΚΥΠ», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε και την απόσυρση της τροπολογίας για την πρόσληψη 28 μετακλητών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, στην Πολιτική Προστασία. Ο κ. Κάτσης κατήγγειλε επίσης τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που «αναστέλλει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, που με υπερηφάνεια θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Με το παρόν νομοσχέδιο θεωρούμε ότι βελτιώνεται το καθεστώς των οπτικοακουστικών παραγωγών και επίσης βελτιώνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου. Γι’ αυτό και επί της αρχής ψηφίζουμε «Ναι»», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Δήλωσε όμως αντίθετος με την τροπολογία για την ΕΥΠ. «Με τη μετακίνηση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο υπουργείο Άμυνας, γυρνάμε σε λογικές προηγούμενων δεκαετιών. Η ΕΥΠ χάνει τον ειδικό της ρόλο και μετατρέπεται σε μια υπηρεσία εσωτερικών θεμάτων και μόνο, μια υπηρεσία που θα μπορούσε να είναι και τμήμα της Αστυνομίας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

«Τα λεγόμενα «επενδυτικά σχέδια» δίνουν και παίρνουν, ενώ επεκτείνονται και αυξάνονται τα φορολογικά κίνητρα και οι φοροαπαλλαγές, καθώς και οι άμεσες ενισχύσεις και επιχορηγήσεις με ζεστό κρατικό χρήμα για τα μονοπώλια του θεάματος-ακροάματος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής που πρόσθεσε: «δεν δείχνει η Κυβέρνηση ούτε να σκοτίζεται ούτε να νοιάζεται για την ανάπτυξη του εγχώριου οπτικοακουστικού τομέα. Το μόνο που την ενδιαφέρει, όπως και πριν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η προσέλκυση των μεγάλων επενδυτών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στην τροπολογία για την ΕΥΠ, είπε ότι η τροπολογία οδηγεί «στη δημιουργία υπηρεσίας πληροφοριών η οποία θα εντάσσεται-θα ενοποιείται και θα αποτελεί υπηρεσία του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι και εκείνοι που απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε επίσης ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Στο νομοσχέδιο υπάρχουν παράθυρα που φιλοδοξείτε να τα χρησιμοποιήσετε με κάποιον τρόπο ως κερκόπορτες για να κάνετε τα δικά σας παιχνίδια. Για μια ακόμα φορά φυτεύετε την τελευταία πραγματικά στιγμή σημαντικές τροπολογίες που αποδεικνύουν τη δολιότητα που χαρακτηρίζει το κυβερνητικό σας έργο», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας. Αναφερόμενος στις διατάξεις για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών μέσων, ο κ. Χήτας επανέλαβε την θέση της Ελληνικής Λύσης να τεθούν ως προϋποθέσεις οι θέσεις εργασίας να καλύπτονται σε ποσοστό τουλάχιστον 60% από Έλληνες. «Φυσικά και λέμε «ναι» στην ενίσχυση των ελληνικών παραγωγών, όπως λέμε «ναι» και σε έργα που θα αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, πάντα όμως με ενδελεχή έλεγχο του περιεχομένου του έργου και με έμφαση στα πολιτιστικά κριτήρια. Φυσικά και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε είδους ανθελληνική παραγωγή», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης. Αναφορικά τέλος με την τροπολογία για την ΕΥΠ, ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει σχεδόν ακέφαλη την ΕΥΠ σε πολύ δύσκολους και πονηρούς καιρούς που ζει η χώρα».

«Σαφώς και υποστηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, και πρόσθεσε: «Όμως ανησυχούμε για δύο πράγματα: Το πρώτο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λογισμικού, διότι θεωρούμε ότι το λογισμικό θα πρέπει να ανήκει στο δημόσιο και ότι το δημόσιο με τη σειρά του θα πρέπει να στραφεί στις δωρεάν εφαρμογές ανοικτού κώδικα. Δεύτερον, ανησυχούμε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ως προς τα προσωπικά δεδομένα και τα κενά ασφαλείας, όχι μόνο από κακόβουλες επιθέσεις, αλλά και από εσφαλμένες πολιτικές επιλογές, όπως είναι η περίπτωση της διαρροής των στοιχείων των οφειλετών από τις τράπεζες στα αρπακτικά funds». Η βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν έπραξαν αυτό που έπρεπε να δώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί αυτά που προβλέπει ο νόμος για την ενίσχυση των κινηματογραφικών παραγωγών. «Μιλάμε για κανάλια που επί τριάντα ολόκληρα χρόνια δεν πληρώνουν ούτε καν τη χρήση της συχνότητας, η οποία ανήκει στο δημόσιο, και δεν πληρώνουν αυτό το 1,5% μάλιστα χωρίς καμία απολύτως κύρωση, χωρίς καμία ποινή», ανέφερε η κ. Αδαμοπούλου.