Οι δυνάμεις του Ισραήλ περικύκλωσαν τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε ο στρατός το βράδυ της Πέμπτης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εκκίνηση της χερσαίας επιχείρησης.

«Οι στρατιώτες μας ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της Πόλης της Γάζας, του κέντρου της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Επισκεπτόμενος στρατιωτική μονάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας. «Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε», είπε, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Για περικύκλωση της πόλης της Γάζας, από διάφορες κατευθύνσεις, έκανε λόγο και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι.

«Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικό στάδιο στον πόλεμο. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται στην καρδιά της βόρειας Γάζας, επιχειρούν στην πόλη της Γάζας και κορυφώνουν τη χερσαία επιχείρηση», τόνισε και υπογράμμισε πως «οι δυνάμεις μάχονται σε μια πυκνή και πολύπλοκη αστική περιοχή, που απαιτεί επαγγελματική μάχη και θάρρος».

Παράλληλα, επισήμανε πως οι χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν έχοντας ακριβείς πληροφορίες και υποστηρίζονται από την αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, καθώς, όπως σημείωσε, αυτή η συνεργασία κάνει τη μάχη πολύ πιο αποτελεσματική. Όπως είπε, ο πόλεμος έχει «ένα οδυνηρό και δύσκολο τίμημα», με 18 στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί στη χερσαία επιχείρηση μέχρι στιγμής. «Ο ισραηλινός στρατός έχει υποχρέωση να επιστρέψει στην πατρίδα όλους τους ομήρους που κρατούν η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας», σχολίασε.

«Ο στρατός μάχεται στο όνομα της ιερότητας της ζωής, ενάντια σε έναν εχθρό που έχει χαράξει τον θάνατο στη σημαία του. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να ζούμε με ασφάλεια. Ενεργούμε με ευφυΐα και αποφασιστικότητα», κατέληξε.

Τα τούνελ της Χαμάς

Μηχανικοί του στρατού του Ισραήλ ξεκινούν μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας που περιήλθαν στον έλεγχο των IDF.

Όπως μεταδίδουν οι «Times of Israel», επικαλούμενοι τον ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, οι μηχανικοί των IDF χρησιμοποιούν διάφορους τύπους ρομπότ και εκρηκτικούς μηχανισμούς για να καταστρέψουν τα τούνελ, να εξουδετερώσουν τυχόν παγίδες που έχει τοποθετήσει η Χαμάς και να εξουδετερώσουν τρομοκράτες.

«Ίσως να ήταν αρχικά σε θέση να μας παρενοχλούν, να μας πυροβολούν από τις εξόδους των τούνελ, αλλά από τη στιγμή που εξασφαλίσαμε τον έλεγχο των περιοχών ξεκίνησε η επιχείρηση του Μηχανικού», δήλωσε στο Walla ανώτερος αξιωματικός της Νότιας Διοίκησης του στρατού του Ισραήλ.

«Θα προκαλέσουμε κατάρρευση των εισόδων και των τούνελ πάνω τους. Θα γίνει μια ζώνη θανάτου. Έκαναν ένα λάθος, επέλεξαν να βρίσκονται σε ένα μέρος από το οποίο δεν μπορούν να διαφύγουν. Θα πεθάνουν στα τούνελ», ανέφερε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ήδη καταστρέψει περί τα 100 τούνελ, πέραν εκείνων που επλήγησαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Απειλές από τους τρομοκράτες

Σχεδόν ταυτόχρονα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποιούσε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ και οι στρατιώτες του θα βγουν από τον θύλακα «σε μαύρους σάκους», δηλαδή νεκροί.

«Η Γάζα θα αποτελέσει τη συμφορά του Ισραήλ», είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς. Απευθυνόμενους στους Ισραηλινούς, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουν την επιστροφή «περισσότερων στρατιωτών (τους) σε μαύρους σάκους».

Νέα βίντεο από τις σφοδρές μάχες

Τη σφοδρή μάχη εναντίον των της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες κατάφεραν να ξεφύγουν από ενέδρα και να σκοτώσουν δεκάδες τρομοκράτες, περιέγραψε ο διοικητής του 13ου τάγματος της 1ης Ταξιαρχίας Πεζικού Γκολάνι, από τις πιο ιστορικές και καλύτερες μονάδες του ισραηλινού στρατού.

«Καθώς είχαμε σταματήσει, τρομοκράτες της Χαμάς ξεπήδησαν από τούνελ, μας περικύκλωσαν από διάφορες κατευθύνσεις, εκτοξεύοντας αντιαρματικούς πυραύλους (RPG) και προσπαθώντας να φτάσουν στα Namer μας (ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και να τοποθετήσουν εκρηκτικά», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού, Τομέρ Γκρίνμπεργκ, σε βίντεο που ανήρτησαν οι IDF στην πλατφόρμα X.

«Επειδή ήμαστε καλά προετοιμασμένοι, καταφέραμε αρκετούς εξ αυτών και να αποκρούσουμε τους υπόλοιπους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έπεσαν νεκροί και συνεχίσαμε τον ελιγμό μας, μέχρι τη νίκη», σχολίασε ο αντισυνταγματάρχης.

Σε επικοινωνία ασυρμάτου, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF, ο Γκρίνμπεργκ ακούγεται να περιγράφει τη μάχη στον διοικητή της Ταξιαρχίας Γκολάνι. «Δεχθήκαμε σημαντική επίθεση εδώ, προσπάθειες επίθεσης, χρειάζομαι πυρά υποστήριξης για να αποκρούσει τις επιθέσεις των τρομοκρατών. Όποιος είναι έξω από τα ΤΟΜΠ, σκοτώνετε».

Ένας από τους αξιωματικούς που μετείχαν στη μάχη, ο λοχαγός «Ναν», είπε ότι επρόκειτο για μια «εξαιρετική μάχη». «Αντιμετωπίσαμε ενέδρα και πολεμήσαμε εναντίον δεκάδων τρομοκρατών. Δεν υπάρχουν καθόλου τραυματισμοί δικοί μας, αλλά δεκάδες νεκροί τρομοκράτες», δήλωσε.

Επίσης, οι IDF ανήρτησαν βίντεο μέσα από το εσωτερικό τεθωρακισμένου οχήματος κατά τη διάρκεια της μάχης.

«Εξοντώσαμε 130 τρομοκράτες» «Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών που διεξήχθησαν από τις δυνάμεις μας, εξοντώθηκαν περίπου 130 τρομοκράτες», αναφέρει ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών δυνάμεων (IDF), Ντανιέλ Χαγκάρι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, πρώην twitter. Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του, που συνοδεύεται από ένα βίντεο που καταγράφει τη δράση ενός επιστρυοφόρου του Ισραηλινού στρατού την ώρα που επιχειρεί κατά των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας, ο Χαγκάρι τονίζει πως εντοπίστηκνα πολλά όπλα και υποδομές των τρομοκρατών. Η ανάρτηση του εκπροσώπου των IDF «Οι μαχητές του IDF συνεχίζουν να δίνουν σκληρές μάχες κατά των τρομοκρατών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εντόπισαν πολλά όπλα και καταστρέφοντας τρομοκρατικές υποδομές μαζί με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της οργάνωσης της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών που διεξήχθησαν από τις δυνάμεις μας, εξοντώθηκαν περίπου 130 τρομοκράτες».

Ρουκέτες κι από τη Χεζμπολάχ, απάντηση από το Ισραήλ

Η λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού και, για πρώτη φορά, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγιδευμένα με εκρηκτικά. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Αψιμαχίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων σημειώνονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφού η Χαμάς εισέβαλε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ της κήρυξε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρόκειται να μιλήσει την Παρασκευή δημοσίως για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου.

Στην ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση ανέφερε ότι άνδρες της εξαπέλυσαν 19 ταυτόχρονα πλήγματα σε θέσεις του ισραηλινού στρατού, χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, βλήματα πυροβολικού και άλλα όπλα. Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έφεραν εκρηκτικά έπληξαν μια θέση της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στν περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.

Το Ισραήλ έπληξε τα περίχωρα της πόλης Χιγιάμ, που απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άμαχος, όπως είπε ο δήμαρχος Αλί Ρασίντ. «Το σπίτι του έπιασε φωτιά και ο κόσμος μαζεύτηκε για να την σβήσει», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί και από τις δύο πλευρές ήταν σφοδρότεροι και περισσότεροι από τις προηγούμενες ημέρες και περιλάμβαναν «όλη την περιοχή».

Το πρακτορείο NNA του Λιβάνου μετέδωσε ότι ισραηλινά βλήματα έπληξαν διάφορες περιοχές στα νότια, κατά μήκος των συνόρων. Πριν από λίγες ημέρες η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν πύραυλο εδάφους-αέρος για να καταρρίψει ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Το Ισραήλ κατέχει τα Αγροκτήματα Σεμπάα, μια έκταση 39 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Δεύτερο ελικοπτεροφόρο από τη Γαλλία στα ανοιχτά της Γάζας

ΗΓαλλία θα στείλει ένα δεύτερο ελικοπτεροφόρο πλοίο στα ανοιχτά των ακτών της Γάζας, καθώς συνεργάζεται με τις αρχές του Ισραήλ και της Αιγύπτου ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους που πλήττονται από τους βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info από τον Λίβανο, όπου επισκέφθηκε τους Γάλλους κυανόκρανους της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL), ο Λεκορνού είπε ότι θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο το ελικοπτεροφόρο Dixmude.

Το Παρίσι έχει ήδη στείλει στην περιοχή το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, με αποστολή να στηρίξει τα νοσοκομεία της Γάζας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Λεκορνού είπε ότι έστειλε μηνύματα τόσο προς τη Χεζμπολάχ όσο και προς το Ισραήλ, με τα οποία προτρέπει και τις δύο πλευρές να μην κάνουν κάποια ενέργεια που θα καθιστούσε αδύνατον για την UNIFIL να επιτελέσει το έργο της.

«Συγκεκριμένα μέτρα» θα ζητήσει ο Μπλίνκεν από το Ισραήλ για τους αμάχους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Ισραήλ να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους άμαχους στη Γάζα και ζήτησε την αποτροπή κάθε κλιμάκωσης στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα για να εκφράσει την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ αλλά και για να ασκήσει πίεση, καθώς συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας όταν και εάν ηττηθεί η Χαμάς και οι τρόποι για να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί θα είναι επίσης βασικά θέματα της ατζέντας στο ταξίδι αυτό.

«Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κακό που προκλήθηκε στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά στη Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ.

Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει τα πάντα για να εμποδίσουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που και οι δύο υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. «Καταστήσαμε πολύ σαφές μέσα από ορισμένες ενέργειές μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε κάθε κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ιορδανία μετά το Ισραήλ, επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα δηλώνοντας ωστόσο ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Όταν βλέπω ένα Παλαιστίνιο παιδί, ένα αγόρι, ένα κορίτσι να ανασύρεται από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, αυτό είναι μια γροθιά στο στομάχι για μένα... Είναι κάτι στο οποίο έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε», πρόσθεσε.