Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ για να ξεκινήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή με την ελπίδα να ενισχύσει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς έπειτα από 11 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.

Το αεροσκάφος του Μπλίνκεν προσγειώθηκε στις 07:45 στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και αργότερα σήμερα ο υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος όμως δεν ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Στόχος της επίσκεψης είναι “να στηριχθούν οι προσπάθειές τους για να ενισχυθεί η εκεχειρία”, είχε γράψει στο Twitter χθες Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι ο Μπλίνκεν πρόκειται “να δηλώσει την απαρέγκλιτη στήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ” και να συνεχίσει “τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανοικοδομήσει τις σχέσεις της με τους Παλαιστίνιους”.

Μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας Μπάιντεν και Μπλίνκεν είχαν επαναλάβει τη στήριξή τους στη “λύση των δύο κρατών”, την οποία στηρίζει η διεθνής κοινότητα, αλλά είχε απορρίψει η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο ούτε οι τελευταίες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου αναφέρονται “στη λύση των δύο κρατών”. “Προτεραιότητά μας είναι πραγματικά πάνω απ’ όλα να διασφαλίσουμε ότι η εκεχειρία θα κρατήσει”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προτού ο Μπλίνκεν χαρακτηρίσει “πρόωρη” κάθε φιλόδοξη προσπάθεια.

Παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η ένταση παραμένει επί του πεδίου μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.

Δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, τραυματίστηκαν χθες Δευτέρα σε επίθεση με μαχαίρι κοντά στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο δράσης, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Παράλληλα η ένταση παραμένει και στη Δυτική Όχθη όπου ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε πολές συλλήψεις.

Σύμφωνα με την οργάνωση Παλαιστίνιων κρατούμενων, 43 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για 1.550 συλλήψεις που σχετίζονταν με “βία” τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Η Αίγυπτος μεσολαβεί

Η Αίγυπτος παραδοσιακά μεσολαβεί μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Το Κάιρο έχει δραστηριοποιηθεί προκειμένου να εδραιωθεί η εκεχειρία, η οποία δεν περιέχει κανέναν όρο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών ούτε ορίζει κάποιο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία βρίσκεται στον παλαιστινιακό θύλακα για να συζητήσει με τη Χαμάς, την οποία ΗΠΑ και ΕΕ θεωρούν “τρομοκρατική” οργάνωση. Παράλληλα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε χθες στη Ραμάλα με τον Αμπάς.

Ο Αιγύπτιος υπουργός είχε επισημάνει νωρίτερα ότι επικοινώνησε μαζί του ο Ισραηλινός ομόλογός του για να συζητήσουν τρόπους ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος βοήθειας στη Γάζα.

Το Ισραήλ επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και σχεδόν 15 χρόνια και κατηγορεί συχνά τη Χαμάς ότι υπεξαιρεί τη διεθνή βοήθεια για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες. Χθες το Ισραήλ επεσήμανε ότι επιθυμεί τη δημιουργία ενός διεθνούς “μηχανισμού” αποστολής βοήθειας που θα παρακάμπτει την παλαιστινιακή οργάνωση.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόθεσή του να υπάρξει μια “μεγάλη” οικονομική βοήθεια για “την ανοικοδόμηση της Γάζας”, αλλά η οποία δεν θα δίνει στη Χαμάς “την ευκαιρία να δημιουργήσει εκ νέου το εξοπλιστικό της σύστημα”. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για “τις διεθνείς προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας και παροχής έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας”, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία.

Εξάλλου χθες Δευτέρα το βράδυ το Ισράηλ ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα είναι καθημερινά ανοικτό το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Μέχρι πρότινος το πέρασμα αυτό άνοιγε περιοδικά.

Παράλληλα οι ασθενείς μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται από τη Γάζα για πρώτη φορά από τις 10 Μαΐου, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, ενώ θα επεκταθεί και η ζώνη αλιείας στα ανοικτά του θύλακα στα έξι ναυτικά μίλια.