«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει, για πρώτη φορά από το 2007-2008, η ευκαιρία η χώρα να ανακάμψει, όχι απλά από την πανδημία, αλλά πολύ περισσότερο, αυξάνοντας την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητά της» , τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist.

Με θέμα “Eurozone’s quest for a Coronavirus Vaccine”, στη συζήτηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θέση ισχύος, με επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία ώστε να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της Covid-19 και να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάκαμψη. Η πιο σημαντική δουλειά που έχουν να κάνουν οι τράπεζες στην παρούσα συγκυρία είναι να βοηθήσουν τους βιώσιμους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημικής κρίσης», είπε ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι τράπεζες είμαστε αποφασισμένες να στηρίξουμε τους βιώσιμους επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν την κρίση».

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει εκταμιεύσει, μέχρι τον Μάιο, 2,2 δισ. ευρώ για νέα επιχειρηματικά δάνεια και έχει καλύψει ήδη το ήμισυ του στόχου που είχε θέσει για φέτος.

«Η στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την προσέλκυση πόρων για επενδύσεις. Η χώρα, ύστερα από μια δεκαετία αποεπένδυσης, πρέπει να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό για να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, και αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στις χρηματοδοτήσεις καίριων τομέων όπως είναι οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο αγροτικός τομέας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων λόγω της κρίσης, ο κ. Μεγάλου είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην δημιουργηθούν νέα NPLs. «Έχουμε τα προϊόντα και τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε, όπως ο Ηρακλής, και εμείς στην Πειραιώς τη σχέση με τον διεθνή όμιλο Intrum».

Ο κ. Μεγάλου δήλωσε αισιόδοξος για την ταχεία επαναφορά της χώρας στην προ κρίσης αναπτυξιακή τροχιά, καθώς υπάρχει η βάση των μέτρων υποστήριξης, ύψους 32-33 δισ. ευρώ (17%-18% του ΑΕΠ) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

«Από το δ΄ τρίμηνο του 2020 και σε ορίζοντα 4 ετών, οι δημοσιονομικοί πόροι που θα διατίθενται θα ανέρχονται ετησίως στο 4% του ΑΕΠ», ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως είπε, «η Ελλάδα, υπό την ισχυρή καθοδήγηση της κυβέρνησης, κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα, έχοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα θυμάτων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης».

«Η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη μετά το lockdown και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την ανάκαμψη», επισήμανε ο κ. Μεγάλου, αναφέροντας και την αναθεώρηση των προβλέψεων της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας.

«Έχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας, προβλέποντας ύφεση 8% φέτος και ανάκαμψη 7% το 2021, με την επιστροφή στα επίπεδα ανάπτυξης του 2019, ήδη το 2022», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.