Με τις νέες αντικειμενικές αξίες η αναπροσαρμογή των οποίων θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών από την αναθεώρηση των τιμών ζώνης και από τις νέες εντάξεις περιοχών θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ύψους 300-500 εκατ. ευρώ που θα επιστρέψει στους φορολογούμενους μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στην 3η φάση της διαδικασίας όπου ελέγχονται οι νέες τιμές ζώνης που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές ακινήτων. Πρόκειται κυρίως για περιοχές της Περιφέρειας, όπου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός συμβολαίων και συγκριτικών στοιχείων, υποχρεώνοντας τους εκτιμητές να κινηθούν σε μεγαλύτερο εύρος αποτιμήσεων της αξίας των ακινήτων. Επίσης, μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν κλειδώσει και οι νέες τιμές ζώνης στις 3.000 και πλέον περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Από την ένταξη τους το υπουργείο οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από 300 έως 500 εκατ. ευρώ επιπλέον τα οποία όμως θα επιστρέψει στους φορολογούμενους μέσω της μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ τόσο του κύριου φόρου (κατά 8-10%) όσο και του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στις περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.
Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Μετά την ολοκλήρωση της 3ης φάσης της διαδικασίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει εάν οι νέες τιμές ζώνης θα εξισωθούν με τις εμπορικές, ή εάν θα είναι ελαφρώς μικρότερες από τις σημερινές τιμές πώλησης των ακινήτων. Πάντως, η δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στους θεσμούς είναι η εξίσωση των τιμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις για παράδειγμα στην Αγία Παρασκευή είναι να αυξηθούν οι σημερινές τιμές κατά 10%-15%, ενώ αντίστοιχες εισηγήσεις έχουν κατατεθεί για παράδειγμα και για το Καρπενήσι. Από τις εισηγήσεις που έχουν δοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτουν επίσης αυξήσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που ευνοήθηκαν από την εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τα προηγούμενα χρόνια, όπως και στις πλέον φθηνές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές παρέμεναν σε χαμηλό επίπεδο για λόγους κοινωνικούς. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές, αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση στην τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αποφάσισε να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Σημειώνεται πάντως ότι το 2020 οι μεταβιβάσεις στην Αττική κατέγραψαν πτώση της τάξης του 35,2% σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι εισπράξεις του Δημοσίου “έπεσαν” κατά 20%. Συγκεκριμένα στη Δήμο Αθηναίων όπου παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες πράξεις, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 5.303 αγοραπωλησίες ενώ το 2020 διαμορφώθηκαν σε 3.171 με τη πτώση να ξεπερνά το 40%. Στην Καισαριανή καταγράφεται μείωση μεταβιβάσεων 55,97%, στην Πεντέλη 51%, στο Μαρούσι 48,32%, στη Νέα Σμύρνη 47,06% και στην Κηφισιά 46%. Αντίθετα σε δύο περιοχές του λεκανοπεδίου αυξήθηκαν οι μεταβιβάσεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού οι μεταβιβάσεις αυξήθηκαν κατά 17,6% ενώ στη Δάφνη κατά 2,53%.
Πηγή: capital.gr