Με συγκεντρώσεις και πορείες εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι τίμησαν στη Θεσσαλονίκη τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, απ’ όπου μέλη των διοικήσεών τους απηύθυναν χαιρετισμούς, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, απέτισε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν για τα δίκαια της εργατικής τάξης, «για τις αιματοβαμμένες Πρωτομαγιές, για τις μεγάλες κατακτήσεις και για καλύτερες συνθήκες εργασίας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αγωνιζόμαστε για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ίσα δικαιώματα», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, σημείωσε ότι «η εργατιά πρέπει να δικαιωθεί για όσα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια».
Σε απεργιακό ψήφισμα που εκδόθηκε, με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, το ΕΚΘ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης κατάργησης του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων, αξιώνοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, επαναφορά των συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στο ίδιο ψήφισμα γίνεται μνεία υπέρ της ανακούφισης των φορολογούμενων μισθωτών και συνταξιούχων, με εφαρμογή ενός δίκαιου και φορολογικού συστήματος, αλλά και αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Δημήτρης Μάρδας, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή και αρκετοί υποψήφιοι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, απέναντι από το ΕΚΘ, χωρίς να ακολουθήσει πορεία.
Η μαζικότερη συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα του Βενιζέλου, όπου μίλησε ο πρόεδρος του συνδικάτου τροφίμων και ποτών Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Κυριαζίδης. «Για εμάς είναι καθαρό πως ο δρόμος της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική και τη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων περνάει μέσα από την ασίγαστη πάλη με το πολιτικό και συνδικαλιστικό προσωπικό τους, είναι όρος για την ανασύνταξη του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος» τόνισε στην ομιλία του, επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για «νέες διεκδικήσεις, κάλυψη των απωλειών, αξιοπρεπή ζωή (…) γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά».
Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο Μνημείο του Καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών.
Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η μία στην Καμάρα, από συλλογικότητες, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και μέλη του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου, και η άλλη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, από τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) και την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ) όπου συμμετείχαν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων. Όσοι παρέστησαν στις δύο παραπάνω συγκεντρώσεις συγκρότησαν πορείες που κατευθύνθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το Μνημείο του Εργάτη.