Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ολοκληρώνει το απόγευμα του Σαββάτου έναν ακόμα κύκλο διπλωματικών επαφών από την Ευρώπη, που ξεκίνησε από τη Σερβία, έκανε ενδιάμεση στάση στις Βρυξέλλες και ολοκληρώθηκε στο Μόναχο και στη Διάσκεψη Ασφαλείας, το Μέγαρο Μαξίμου επιστρέφει από σήμερα σε…ρυθμούς καθημερινότητας.

Τα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στην αγορά, που διογκώνουν τη δυσαρέσκεια μίας σημαντικής μερίδας της κοινωνίας βρίσκονται συνεχώς στα…ραντάρ του κυβερνητικού επιτελείου, που έχει να αντιμετωπίσει τις επίμονες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και, παράλληλα, να κρατήσει σταθερό το πηδάλιο, με… ρότα το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών και, κυρίως, των πιο ευάλωτων ομάδων καθίσταται κομβικό κεφάλαιο για την Ηρώδου Αττικού 19.

Την ίδια στιγμή και, παρά τις διαβεβαιώσεις, τα σενάρια της εκλογολογίας δε σταματούν, ενώ οι πρόσφατες επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για τα πρωτογενή πλεονάσματα ρίχνουν… περισσότερο νερό στο μύλο της ερχόμενης κάλπης, που, κατά ορισμένους παράγοντες, θα μπορούσαν να στηθούν στις αρχές του Φθινοπώρου και μετά από μία καλοκαιρινή περίοδο, για την οποία υπάρχει προσδοκία της δυναμικής πορείας.

Με την πίεση των οικονομικών παραμέτρων που δημιουργούνται από τα αλλεπάλληλα κύματα της ακρίβειας να θεωρείται δεδομένη, αυτό που διαμηνύεται, σε όλους τους τόνους, από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι πολιτικές ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις θα συνεχιστούν με έμφαση στους οικονομικά αδύναμους, αλλά και προσήλωση στη δημοσιονομική ισορροπία.

Όπως παρατηρούν παράγοντες “δε θα πάμε σε μία λογική συνεχόμενων επιδομάτων”, καθώς “λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί και το προσεχές διάστημα σε μία στρατηγική γραμμή στοχευμένων μέτρων για την ενέργεια, εν αναμονή και της σημαντικής, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου.

“Η ενίσχυση στους ευάλωτους συμπολίτες μας θα συνεχιστεί για όσο χρόνο υπάρξει κρίση και θα πρέπει να υπάρξει μία αντίδραση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εισοδημάτων…

Το πιο σημαντικό είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού από την 1η Μαΐου”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Κυβερνητικά στελέχη, ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως η αντιπαράθεση και η αναμέτρηση μέχρι τις επόμενες εθνικές κάλπες δε θα είναι ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ούτε με το Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη. Αλλά με αυτά που η κυβέρνηση θα κάνει και θα κριθούν από τους πολίτες στις εκλογές.

Νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, σε αυτό το momentum της μετάβασης προς τη μετά Covid-19, νομοθετικές πρωτοβουλίες θα επιταχυνθούν, ενώ θα ενταθεί περαιτέρω και ο μεταρρυθμιστικός βηματισμός. Πρωταγωνιστές στην κίνηση προς τα εμπρός που επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και εξωτερικών κρίσεων θα είναι δέκα τομείς. Συγκεκριμένα:

– Ο νέος ΕΦΚΑ, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, διασφαλίζοντας την άμεση εξυπηρέτησή τους και την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.

-Η μεταρρύθμιση στον ΟΑΕΔ, με στόχο να στηρίζονται οι πραγματικά άνεργοι.

– Οι νέες διατάξεις για την πάταξη της οπαδικής βίας.

– Οι επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που περνούν από την πανεπιστημιακή αστυνομία και φτάνουν μέχρι το νέο πλαίσιο για τη διοίκηση και τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον ΔΟΑΤΑΠ.

– Η επόμενη ημέρα της Υγείας, με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη να έρχεται στη Βουλή μέχρι τον Απρίλιο, τη στιγμή που θα προωθηθούν αλλαγές και στο επίπεδο των υπηρεσιών του ΕΟΠΠΥ.

– Η περαιτέρω ενίσχυση του μετώπου της ψηφιοποίησης του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, στις 1.300 υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν θα προστεθούν και νέες, οι οποίες θα σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, τις πολεοδομίες, το Κτηματολόγιο, τα υποθηκοφυλακεία, την Υγεία (ψηφιακός φάκελος ασθενούς). Στο πλαίσιο αυτό, θα διατεθούν 700 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για σχετικούς διαγωνισμούς.

– Οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, όπως η οργάνωση δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών και η ενίσχυση της εθνικής σχολής δικαστών.

– Οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία.

– Τα έργα υποδομών, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, οι νέες επεκτάσεις στην Αττική, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης και ο Ε65.

– Η δίκαιη πράσινη μετάβαση στις περιοχές με λιγνίτη.

“Αυτό που αναμένουμε τους επόμενους μήνες είναι μία ανάπτυξη σημαντική. Μία ανάπτυξη που θα έχει ως πυλώνες, μεταξύ άλλων, τον τουριστικό κλάδο, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσω των κινήσεών μας, όχι μόνο θα υπάρξει αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και νέα μείωση στην ανεργία. Και με όλα αυτά, ζητείς την ανανέωση της λαϊκής εντολής”, αναφέρουν στελέχη.

Πηγή: capital.gr