Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου
Τον Μάιο του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρούσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha με αφορμή το… σίκουελ της πρότασής του για την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων της πανδημίας με την επωνυμία «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ». Ο Αντώνης Σρόιτερ του έθεσε το ερώτημα «πώς θα πληρωθούν όλα αυτά, αν, πράγματι, πάμε σε μεγαλύτερες παροχές, αυτό που ζητάτε εσείς, το ερώτημα είναι αν υπάρχουν τα χρήματα, το περίφημο “λεφτά υπάρχουν” από ένα σημείο και μετά πάλι επανέρχεται για να κάνουμε μία τέτοια πολιτική;» Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σαφής: «Θα δικαιωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου». Στην ομιλία του στη ΔΕΘ φρόντισε απλώς να επιβεβαιώσει τη θέση αυτήν, δηλαδή ότι λεφτά υπάρχουν.
Τι έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου
Τα όσα είπε σχετικά με το θέμα χαρακτηριστικά, αν τα αντιπαραβάλει κανείς με αυτά που το 2009 δήλωνε ο Γιώργος Παπανδρέου στον δρόμο για τις τότε εκλογές. «Ρωτούν συνέχεια πού θα βρείτε τα λεφτά», είχε πει, για να τονίσει ότι «λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις. Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις. Αν νοικοκυρέψεις το κράτος. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Ωστε να αβγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας».
Κατέληγε δε υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αυτή ήταν δυσάρεστη για την Ελλάδα, αλλά πολύ ευχάριστη για κάποιους λίγους, ημέτερους και ισχυρούς. Εγώ θα είμαι σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος, που σημαίνει ότι, ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν!»
Τα αποτελέσματα τα έζησαν οι πολίτες όταν ο Γιώργος Παπανδρέου οδηγούσε τη χώρα στα μνημόνια.
Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο στη ΔΕΘ και επαναλαμβάνοντας όσα έλεγε και τον Σεπτέμβριο του 2014, εμφανίστηκε ουσιαστικά να αντιγράφει το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» αλλά και τα όσα έλεγε επ’ αυτού ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει πως τα δισεκατομμύρια που εμφανίσθηκε να μοιράζει από τη ΔΕΘ υπάρχουν, τόνισε ότι «οι πόροι είναι πρώτα και κύρια αποτέλεσμα καλού σχεδιασμού, χρηστής και έντιμης διαχείρισης. Εχουν χαθεί δισεκατομμύρια από ανίκανες, διεφθαρμένες και ιδεοληπτικές κυβερνήσεις. Εμείς, όμως, δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ που προορίζεται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών να πάει χαμένο».
Και συνέχισε με το Ταμείο Ανάκαμψης, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες. «Η Ελλάδα», είπε, «το επόμενο διάστημα έχει ιστορική δυνατότητα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ομως, ο σημερινός σχεδιασμός αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων όχι μόνο δεν απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά διευρύνει τις ανισότητες, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά».
Δεν σταμάτησε εκεί αφού υποστήριξε πως «απαξιώνονται και περιθωριοποιούνται οι δημόσιες πολιτικές και αγνοούνται σημαντικοί τομείς. Παράδειγμα η στεγαστική πολιτική. Αλλες χώρες διαθέτουν δισ. ευρώ για το οξύτατο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Η Ισπανία 1 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία 2,7 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση όμως μόλις 1,3 εκατ.».
Για να αντιγράψει και τον Γ. Παπανδρέου με ακρίβεια λέγοντας ότι «λίγα και ισχυρά συμφέροντα θα καρπωθούν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων. Ενώ τα παραδείγματα της γκρίζας διαχείρισης και των απευθείας αναθέσεων πολλαπλασιάζονται καθημερινά».
Είπε και άλλα βρίσκοντας δισεκατομμύρια στον δρόμο προς τις εκλογές. Θύμισε ακριβώς όμως τον τρόπο που βρεθήκαμε στα μνημόνια και ως εκ τούτου το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου περί πολιτικής και εξαγγελιών που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μνημόνια ήταν αναμενόμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε αυτό που η σημερινή αξιωματική αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν διαθέτει: ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάταξη της χώρας.
Αυτό άλλωστε είναι και η βασική αιτία που επενδύουν συνολικά στον λαϊκισμό και στην πόλωση με στόχο προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επενδύουν σε ένα κύμα «νεοαγανακτισμένων» που, λόγω της στάσης των πολιτών, στην πλειοψηφία τους επιχειρούν να το εκκινήσουν μέσω των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που προσπαθούν να ανάψουν ομάδες φοιτητών και μη, με αφορμή το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και της προστασίας των χώρων των ΑΕΙ που έχουν μετατραπεί σε χώρους ανομίας, καταλήψεων και βιαιοπραγιών.
Σε κάθε περίπτωση, η τραγικότητα της ταύτισης των «Λεφτά υπάρχουν», η δικαίωση του Γ. Παπανδρέου που είχε επιχειρηθεί από τον Αλ. Τσίπρα αλλά και το λεφτόδεντρο που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή προβληματίζει τη στιγμή που η κρίση δείχνει τα δόντια της.
Υγ. 1: Τα μηνύματα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας στους επενδυτές είναι ακόμη πιο προβληματικά. Τα όσα είπε για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και τη διαχείριση της Εθνικής Τράπεζας θύμισαν την περίοδο των ευρωεκλογών του 2004, όταν απειλούσε ανοιχτά όσους θα επιχειρούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Πρόκειται για μηνύματα που απευθύνονται σε όσους εμφανίζονται να τηρούν σήμερα στάση αναμονής ανησυχώντας για το πολιτικό σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται κυρίως μέσω της πόλωσης.
Υγ. 2: Μηνύματα όμως εστάλησαν και προς τα… ανατολικά. Ουσιαστικά επιχείρησε να καταρρίψει το «Ανήκουμε στη Δύση» προαναγγέλλοντας αλλαγές στην εξωτερική πολιτική και κάνοντας λόγο για… γέφυρες την ώρα που οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν, πέραν του οικονομικού πολέμου, έναν αναθεωρητισμό που δύναται να προκαλέσει ανάλογες βλέψεις και σε άλλα καθεστώτα.