Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη.
Ουκρανή αξιωματούχος υποστήριξε ότι κτίριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Μαριούπολη έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών.
«Οι δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν σκόπιμα ένα κτίριο της ΔΕΕΣ στη Μαριούπολη», έγραψε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αξιωματούχος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό κοινοβούλιο. «Προς το παρόν, δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με τα θύματα», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πόσα άτομα ενδεχομένως βρίσκονταν στο κτίριο τη στιγμή του βομβαρδισμού. Και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα, οι μόνοι που είχαν βομβαρδίσει τα κτίρια και τα οχήματα που έφεραν το έμβλημα του ερυθρού σταυρού ήταν τα στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας».
Παρά την ανθρωπιστική τραγωδία που προκαλεί το ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα στη Μαριούπολη ο Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε στη συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι βομβαρδισμοί στη στρατηγικής σημασίας πόλη θα σταματήσουν μόνον αν παραδοθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες που την υπερασπίζονται, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή οτυ.
Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι Πούτιν συμφώνησε να εξετάσει τα σχέδια για την εκκένωση αμάχων από την Μαριούπολη, όπου έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
Αξιωματούχοι του Ελυζέ χαρακτήρισαν «καταστροφική» την κατάσταση στην πόλη, όπου ο ΟΗΕ υπολογίζει σε χιλιάδες τους νεκρούς αμάχους, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός και να φύγει από την πόλη αν το επιθυμεί. Θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα, νερό και φάρμακα που χρειάζονται».
Ο Πούτιν είπε πάντως στον Μακρόν, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι θα σκεφτεί την πρόταση Ελλάδας, Γαλλίας και Τουρκίας και αρκετών ανθρωπιστικών οργανώσεων για την εκκένωση της Μαριούπολης.