Ηπερίοδος από το 2009 έως τον Ιούλιο 2019 ήταν μία από τις πλέον κρίσιμες στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Η χώρα αντιμετώπισε μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση με άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας, απώλεια 25% του ΑΕΠ και επίπεδα ύφεσης τα οποία αντιστοιχούν σε συνθήκες πολέμου. Παράλληλα, μία εξαιρετικά έντονη πολιτική κρίση με κύρια συμπτώματα την πρωτόγνωρη για δημοκρατικό σύστημα κρίση εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς, αλλά και την κυβερνητική αστάθεια και την ανατροπή της ισορροπίας του κομματικού συστήματος.
Τώρα που ο κύκλος αυτός έχει κλείσει, θα πρέπει να συλλογιστούμε τους λόγους εκείνους οι οποίοι ερμηνεύουν αυτό το παιχνίδι με την καταστροφή στη χώρα μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κόμματα και κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα ετών είχαν την αντικειμενική ευθύνη για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, τις πραγματικές αδυναμίες στην οργάνωση του κράτους και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την ολιγωρία στην επίσπευση μεταρρυθμίσεων στην οικονομία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αλλά, δεν έχουν όλοι την ίδια ευθύνη, ούτε είναι δυνατόν να αφορίσουμε συλλήβδην πρόσωπα τα οποία υπηρέτησαν με αυταπάρνηση το δημόσιο συμφέρον.
Επειδή μετρώ πολλές δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου, έχω αναμετρηθεί πολύ συχνά με το τέρας του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Δυστυχώς, ορισμένες κομματικές τακτικές υποδαύλισαν μία νοσηρή αντίληψη για την πολιτική εκμαυλίζοντας συνειδήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις τους από το κράτος, παραβλέποντας τις υποχρεώσεις ενός εκάστου, και διασπείροντας τις πλέον ανεδαφικές και «ψεκασμένες» προτάσεις.
Αυτή είναι η πραγματικότητα έως το 2015 με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του 2015. Το οποίο έφερε όλους μας ενώπιον των ιστορικών ευθυνών μας. Κάποιοι δοκίμασαν να ικανοποιήσουν τις ιδεολογικές αγκυλώσεις τους εις βάρος της ευημερίας του λαού και της βιωσιμότητας του ελληνικού κράτους. Όλοι πλέον γνωρίζουμε τι θα είχε συμβεί σε περίπτωση που οδηγούμασταν σε Grexit, άτακτη χρεοκοπία και παράλληλο νόμισμα. Το δημοψήφισμα εκείνο τελικώς απεδείχθη μία καλή αφορμή για την απαρχή της διάλυσης της συμπαιγνίας της άκρας δεξιάς με στοιχεία της λαϊκιστικής αριστεράς.
Αν σήμερα στην Ελλάδα έχουμε εδραιώσει την πολιτική μετριοπάθεια στο κοινοβούλιο και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, εάν αντιμετωπίζουμε με σθένος τις προκλήσεις της πανδημίας και των ελληνο-τουρκικών, όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί δίχως την υπεύθυνη στάση και συμβολή της παράταξης η οποία εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία.
Αντισταθήκαμε στην επέλαση του λαϊκισμού, στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οδηγήσαμε στη Δικαιοσύνη ένα από τα πιο σκληρά ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, υποστηρίξαμε εμπράκτως την παραμονή της χώρας στον πυρήνα της ΕΕ.
Η μάχη που δόθηκε όλα αυτά τα χρόνια είχε ως επιστέγασμα τη μεγάλη νίκη του 2019. Δεν πρόκειται για μία κομματική νίκη. Αλλά, για την επικράτηση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας έναντι της δυσώδους μεθόδευσης για την περιχαράκωση της χώρας στα Βαλκάνια. Για την αποκατάσταση της λειτουργίας του κράτους δικαίου έναντι των παρεμβάσεων που επιχειρήθηκαν. Για την πολιτική αντιπαράθεση με κοινοβουλευτικά μέσα έναντι της αριστερής και δεξιάς εχθροπάθειας. Για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και της ευημερίας έναντι της καταφανούς προχειρότητας και απειρίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 έχει αναλάβει με επιτυχία, όπως αναγνωρίζουν οι περισσότεροι πολίτες, ένα δύσκολο έργο ανασυγκρότησης της χώρας σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έχουμε φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο ωριμότητας, ώστε ακόμη και οι κομματικοί αντίπαλοι να έχουν συνείδηση των δυσκολιών και της πραγματικότητας. Χρειαζόμαστε την πολιτική αντιπαράθεση, την ισχυρή λογοδοσία, γιατί αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την αντιπροσώπευση και την πεποίθηση των πολιτών ότι οι κομματικές δυνάμεις αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Στο τέλος της θητείας της είμαι βέβαιη ότι η κυβέρνηση θα έχει επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα εμπνεύσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. Δεν πρόκειται απλώς για ένδειξη πολιτικής κυριαρχίας, αλλά για την απόδειξη ότι μία συντεταγμένη κυβερνητική προσπάθεια για αυτονόητες μεταρρυθμίσεις αποτελεί το αίτημα της πλειονότητας των πολιτών, ακόμη και εκείνων οι οποίοι δεν είναι ψηφοφόροι της ΝΔ. Θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για το πολιτικό σύστημα.
- Η Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου γράφει για tomanifesto.gr