Παράθυρο για περαιτέρω παράταση του προσωρινού πλαισίου κρατικών εγγυήσεων μετά το τέλος του 2021, αν κριθεί αναγκαίο, ή τουλάχιστον διατήρηση ορισμένων πεδίων εφαρμογής του αφήνει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην αποκλειστική της συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου και τα «ΝΕΑ» ενόψει της διήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη και αύριο. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η οποία έχει πυκνό πρόγραμμα και «ευρεία ατζέντα» συνομιλιών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη της κυβέρνησης, διαμηνύει επίσης ότι πρόθεσή της είναι να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις για να κλείσουν οι ανοιχτοί φάκελοι, που βρίσκονται υπό συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν, με αιχμή τις υποθέσεις στην ενέργεια.
«Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι το συντομότερο δυνατόν. Η Ευρώπη το κάνει έμπρακτα. Το ήμισυ των εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη εξάγεται. 200 εκατ. δόσεις για τους Ευρωπαίους και 200 εκατ. είναι οι εξαγωγές. Το ερώτημα για τα πνευματικά δικαιώματα είναι ένα μικρό κομμάτι. Το σημαντικό είναι η παραγωγική ικανότητα και η προμήθεια των πρώτων υλών για τα εμβόλια. Δουλεύουμε για να διασφαλίσουμε παραγωγική επάρκεια σε κράτη που δεν την έχουν και, αντί να επικεντρωνόμαστε στο ερώτημα για τα πνευματικά δικαιώματα, έχουμε ευρύτερο φάσμα δράσεων» απαντά καλούμενη να σχολιάσει τις δηλώσει Μπάιντεν. «Οι ΗΠΑ δεν έχουν εξαγάγει εμβόλια. Η Ευρώπη εξάγει. Μας δίνει αξιοπιστία το ότι πράγματι βοηθούμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».
Η συζήτηση πέρασε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα βρεθεί σε συνδυασμό με το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης στο επίκεντρο των συνομιλιών της δανής επιτρόπου στην Αθήνα. Η Μαρία Βασιλείου την ρωτά πώς θα διασφαλίσει, ως αρμόδια για τις ψηφιακές υποθέσεις, ότι δεν θα δημιουργηθούν «κράτη – μέλη – ψηφιακοί κολοσσοί» έναντι των μικρότερων κρατών. «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Υπάρχει ψηφιακό χάσμα μεταξύ των ανθρώπων εντός του ίδιου κράτους, αλλά και μεταξύ των κρατών. Γι’ αυτό θέλουμε 20% των πόρων ανάκαμψης να διατεθεί στην ψηφιοποίηση και έχουμε τις εμβληματικές κατηγορίες της συνδεσιμότητας, των ψηφιακών δεξιοτήτων, όπου δίνουμε έμφαση, των επενδύσεων σε τεχνολογία, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, ώστε να γίνει το Ταμείο Ανάκαμψης εφαλτήριο για να συμμετάσχουν όλα τα κράτη -μέλη στον ψηφιακό μετασχηματισμό». Αισιοδοξεί για την Ελλάδα. «Εχω εντυπωσιαστεί ήδη με την πρόοδο. Η γρήγορη δράση στην πανδημία, όπως ήταν η χρήση μηνυμάτων από το κινητό ώστε οι άνθρωποι να βγαίνουν έξω, αποτελεί υπόσχεση ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια με χρήσιμο τρόπο για την ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, επιχειρήσεων, ώστε να βοηθήσει στην καθημερινή ζωή τους πολίτες».
Σχετικά με τις ευκαιρίες που θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ψηφιακό πεδίο, το οποίο κυριαρχείται από κολοσσούς, η Βεστάγκερ αναφέρεται στην εμπειρία χρήσης δορυφορικών πληροφοριών από ΜΜΕ μέσω των «Γαλιλαίος» και «Κοπέρνικος». «Θα διευκολύνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» δηλώνει, αναδεικνύοντας το παράδειγμα της πρόσβασης των ΜΜΕ σε data. «Επιδιώκουμε να κάνουμε εύκολη την πρόσβαση στα data, να κάνουμε οικοσυστήματα με ξεκάθαρες συμβατικές υποχρεώσεις, ώστε να γνωρίζουν οι εταιρείες τι κάνουν, να χρησιμοποιηθούν τα ψηφιακά hubs στα κράτη – μέλη, ώστε να έχουν οι μικρομεσαίες την ευκαιρία προσέγγισης και δοκιμής για να δουν τι τους ταιριάζει» επεξηγεί, τονίζοντας ότι η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα είναι σημαντική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει καλές ιδέες στον δρόμο της ευρωπαϊκής ψηφιακής μετάβασης. «Η Ελλάδα είναι καλό μέρος για μελλοντικές ιδέες. Θα τις συζητήσω με τον κ. Πιερρακάκη. Είναι ένας άνθρωπος με καλές ιδέες και πρωτοβουλίες και τις θέτει σε εφαρμογή».
Στο επίκεντρο της επίσκεψης της Βεστάγκερ θα βρεθούν επίσης «οι φάκελοι, τα ανοιχτά θέματα» μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν. Σχετικά με τους καυτούς φακέλους στον τομέα της ενέργειας δηλώνει ότι «έχουμε την παλαιό υπόθεση του λιγνίτη που όλοι θέλουν να κλείσει. Πρέπει να βρούμε τρόπους να το κάνουμε. Εχουμε τις σημαντικές αποφάσεις να καταργήσουμε σταδιακά τις μονάδες και τα ορυχεία λιγνίτη σε πραγματικά μικρό χρονικό ορίζοντα. Θέλουμε να δούμε πώς θα βοηθήσουμε καλύτερα, -να διασφαλίσουμε ότι η αγορά ηλεκτρισμού συνεχίζει να λειτουργεί όπως πρέπει και ότι υπάρχει επαρκής ασφάλεια στην παροχή ηλεκτρισμού. Δεν βρισκόμαστε σε αντικρουόμενες πλευρές. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση στην ΕΕ».
Οσον αφορά το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων ύψους 3 τρισ. ευρώ συνολικά, το οποίο έχει οριστεί να λήξει στο τέλος του έτους και βάσει του οποίου η Ελλάδα έχει λάβει το πράσινο φως για στήριξη ύψους 14 δισ. ευρώ, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ δηλώνει, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει παράταση μετά το τέλος του 2021: «Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση το φθινόπωρο για να δούμε αν αυτό είναι το σωστό να κάνουμε. Να δούμε, επιπλέον, αν θέλουμε να κλείσουμε μέρος εξ αυτού και να διατηρήσουμε άλλα κομμάτια του πλαισίου. Η συζήτηση θα γίνει σε συνεργασία με τα κράτη -μέλη. Είναι σημαντικό, όταν θα εξέλθουμε από την πανδημία και εισέλθουμε στην ανάκαμψη, να μην έχουμε μια κατάσταση όπου μια ξαφνική αλλαγή οδηγεί σε προβλήματα (cliff edge). Μπορεί εταιρείες να μην επωφελούνται από την ανάκαμψη και να χρειάζονται βοήθεια». Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι τα σχέδια που έχουν εγκριθεί δεν λήγουν απαραίτητα με τη λήξη του πλαισίου. «Ακόμη και αν λήξει το προσωρινό πλαίσιο, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν απότομα οι κρατικές εγγυήσεις ή θα πρέπει να επιστραφεί η στήριξη. Σημαίνει ότι δεν θα γίνεται να υπάρξουν τέτοια σχήματα με τους όρους του προσωρινού πλαισίου. Δεν θέλουμε απότομες καταστάσεις, θέλουμε την ομαλότερη μετάβαση από την πανδημία στην ανάκαμψη, δίνοντας έμφαση στους τομείς που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, όπως ο τουρισμός, η φιλοξενία, ο πολιτισμός».