κράτος της δεξιάς (το)

 

  1. εμμονή με το παρελθόν, παρελθοντολογία «δεν αντέχω άλλο το κράτος της δεξιάς του Νίκου, μιλάει λες κι έχει μείνει μισό αιώνα πίσω» 2. υπεκφυγή, δικαιολογία «μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, να είσαι όσο τεμπέλης θέλεις, να χρησιμοποιήσεις τις κρατικές υπηρεσίες με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αρκεί κάθε τόσο να βρίσκεις και να ξεφουρνίζεις ένα καλό κράτος της δεξιάς»

 

Ζεν πρεμιέ που έγινε… κομπάρσος

Ακουσα τη συνέντευξη του συντρόφου Ανδρουλάκη στον Παύλο Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ο θυμός του, τον οποίο δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει, δεν μου έκανε καμία απολύτως εντύπωση. Πρέπει να είναι φοβερά εκνευριστικό να συνειδητοποιείς ότι, σε μια υπόθεση από την οποία ελπίζεις να κερδίσεις ως πρωταγωνιστής, έχεις γίνει δεύτερος ρόλος, επειδή σε έχει καπελώσει ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος που λέει ακριβώς ό,τι κι εσύ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι οι αναφορές στο μακρινό παρελθόν. Στο «κράτος της Δεξιάς» και στα «ξερονήσια» μετά τα οποία «ο λαός μας δεν περίμενε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα». Νόμιζα ότι ο σύντροφος Ανδρουλάκης παρίστανε τον σύγχρονο πολιτικό, αλλά αφού κι αυτός θέλει να καταφύγει στο παλιό καταφύγιο του «κράτους της δεξιάς» και των «ξερονησιών», ας ρωτήσει κάναν παλιότερο σύντροφο αν του λέει τίποτα το όνομα Τόμπρας.

 

Το γνωστό κόλπο

Ενδιαφέρον είχε το ότι στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ κάθε φορά που ο σύντροφος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αναφερόταν στην περίοδο της πρωθυπουργίας Τσίπρα μιλούσε για «κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου». Εκανε δηλάδη το γνωστό κόλπο όποιου θέλει εμμέσως να πει ότι το πρόβλημα στην κυβέρνηση της Πρώτης Φοράς Αριστεράς ήταν ο Καμμένος κι αν έλειπε αυτός όλα θα ήταν πολύ καλύτερα.

 

Τι εννοεί άραγε ο Μάκης ο Βορίδης;

Ακουσα τον υπουργό Βορίδη να ζητεί να προσέξουμε μην τυχόν και δημιουργηθεί κλίμα αμφισβήτησης της σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας της ΕΥΠ και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Θέλω να πω πως δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρξει ποτέ κάποιος που θα αμφισβητήσει τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα μιας ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας, πόσο μάλλον μιας που λειτουργεί στα σκοτεινά.

 

Βέτο στη γκρίνια

Διαβάζω και ακούω ότι στην ΕΕ σύντομα θα τεθεί θέμα κατάργησης του βέτο προκειμένου η Ενωση να μπορεί να λαμβάνει γρήγορα κάποιες κρίσιμες αποφάσεις και βάζω στοίχημα ότι αυτοί που θα διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση του βέτο θα είναι αυτοί που γκρινιάζουν περισσότερο για τις καθυστερήσεις της Ενωσης στη λήψη αποφάσεων.