τραγωδία (η)
- ιδιαιτέρως δυσάρεστο συμβάν, το οποίο έχει ανθρώπινα θύματα και προκαλεί μεγάλη θλίψη «δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο, ακόμα και το πιο ασφαλές, που να μην έχει τις τραγωδίες του»
- αναμενόμενο συμβάν, το οποίο συνήθως έχει ανθρώπινα θύματα και προκαλεί μεγάλη θλίψη «οι προειδοποιήσεις, τα ρεπορτάζ και οι καταγγελίες των τελευταίων πολλών ετών δείχνουν ότι οι νεκροί των Τεμπών είναι θύματα άλλης μιας ελληνικής τραγωδίας»
Η χώρα που πάντα «πάει κι όπου βγει»
Ενας επιζών του δυστυχήματος των Τεμπών είπε ότι λίγο προτού ξεκινήσει το τρένο (το οποίο είχε για 45 λεπτά ακινητοποιηθεί στο πλαίσιο των συνηθισμένων προβλημάτων μιας χώρας που δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει σιδηροδρόμους της προκοπής) άκουσε από τους ασυρμάτους τον μηχανοδηγό να λέει στον υπάλληλο που ήλεγχε τα εισιτήρια «πάμε κι όπου βγει».
Δεν ξέρω αν η στιχομυθία αφορούσε τη διαδρομή, αλλά η φράση αυτή θα μπορούσε άνετα να περιγράψει ολόκληρη τη χώρα. Και το πολύνεκρο δυστύχημα είναι άλλη μια υπενθύμιση (τραγική όπως συνήθως είναι αυτού του είδους οι υπενθυμίσεις) του τι συμβαίνει όταν μια χώρα «πάει κι όπου βγει». Του τι συμβαίνει όταν μια χώρα βασίζεται στην πατέντα και στο «φιλότιμο» επειδή αρνείται πεισματικά να αποκτήσει σχεδιο και επαγγελματισμό.
Νομίζω πως η πληροφορία ότι το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης είχε αγοραστεί από το 2000, αλλά ποτέ δεν μπήκε σε λειτουργία σε όλο το μήκος του δικτύου τα λέει όλα, όχι μόνο για το δυστύχημα, αλλά και για τη χώρα.
Το πιο ελληνικό…
Θα έγραφα ότι «το πιο εξωφρενικό είναι ότι υπήρξαν πολλές και σοβαρές προειδοποιήσεις για την επερχόμενη τραγωδία», αλλά νομίζω πως η λέξη «εξωφρενικό» ταιριάζει σε πράγματα πρωτοφανή που μας εκπλήσσουν.
Οπότε θα γράψω ότι «το πιο ελληνικό είναι ότι υπήρξαν πολλές και σοβαρές προειδοποιήσεις για την επερχόμενη τραγωδία».
Επιβεβλημένη αλλά αναπάντεχη παραίτηση
Παρότι τη θεωρούσα επιβεβλημένη, δεν περίμενα την παραίτηση Καραμανλή. Οι εμπειρίες μου, όπως και οι δικές σας, με είχαν κάνει να πιστεύω ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κατανοητό ότι οι «βάρδιες» έχουν ευθύνες και οι «στραβές» συνέπειες.
Φαίνεται όμως ότι η εποχή του «ψάχνω να βρω μεγάλα λάθη και δεν βρίσκω» έχει περάσει. Ελπίζω ανεπιστρεπτί.
Συστηματικά λάθη
Επειδή κάποιοι μπορεί να απορείτε για το πώς είναι δυνατόν να μην μπαίνει σε λειτουργία ένα σύστημα το οποίο έχει αγοραστεί εδώ και 23 χρόνια, θα σας απαντήσω με μια γενική αρχή που νομίζω ταιριάζει γάντι στο ελληνικό Δημόσιο: το χρήμα κινείται όταν κάτι αγοράζεται και αναβαθμίζεται, όχι όταν τοποθετείται και λειτουργεί.