«Σε ελάχιστα άτομα εμφανίζονται οι παρενέργειες των εμβολίων», είπε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8.

«Σκεφτείτε ότι 1 άτομο στο εκατομμύριο εμφάνισε θρομβώσεις από το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στην Αμερική προέκυψαν ορισμένα περιστατικά και ανέστειλαν για λίγο τους εμβολιασμούς. Σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται ότι θα σταματήσει η χορήγηση. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι καθώς θα έχουμε περισσότερα εμβόλια θα εξειδικεύσουμε περισσότερο για το ποιος κάνει ποιο εμβόλιο», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι «για παράδειγμα, στο εμβόλιο της Johnson & Johnson τα περιστατικά όλα εμφανίζονται σε γυναίκες κάτω των 44 ετών. Στο εμβόλιο της Astrazeneca ο περιορισμός θα μπορούσε να έχει όριο κάτω από 55-60 ετών. Κάποιες χώρες δεν θέλουν να εκθέσουν σε κανένα κίνδυνο, κάποιες άλλες παίρνουν ένα μικρό ρίσκο. Θα μπορούσε να γίνει κατηγοριοποίηση. Είναι πιθανό να πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα εμβόλια».

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα για τον κορωνοϊό, είπε ότι «Οι έρευνες είναι συνεχείς. Υπάρχουν ήδη φάρμακα τα οποία έχουν ενσωματωθεί στην πρακτική μας για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών με κορωνοϊό. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν πάρει άδεια από 2 εταιρίες έχουν δυσκολία στη χορήγηση. Απαιτείται έγχυση για μία ώρα σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Αυτό φέρνει μία πρακτική δυσκολία. Συνεπώς αυτό είναι ακόμα υπό έρευνα».

Χαρακτήρισε τέλος θετική την εμπειρία των self test στα σχολεία. «Η εμπειρία των self test από τα σχολεία ήταν πολύ θετική. Αλλά σε άλλες κατηγορίες δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει τόσο καλά. Και δεν ξέρω αν θα είναι ειλικρινείς, όταν εμπλέκονται άλλα συμφέροντα. Άρα παίζει ρόλο πόσο συνεπείς θα είναι οι πολίτες. Δεν υπάρχει μαύρο ή άσπρο. Είναι τόσο έγκυρα όσο και τα rapid test. Είναι 95% έγκυρα. Είναι πολύ χρήσιμα. Οι διαγνωστικές μέθοδοι ποτέ δεν είναι 100% έγκυρες», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.