Το Αφγανιστάν θα βρίσκεται για πολλά χρόνια στην επικαιρότητα προβλέπουν οι ηγέτες στον πλανήτη. Η αισιοδοξία περισσεύει. Λείπουν τα χρόνια και οι εξελίξεις από το πλάνο των Αμερικανών κατά κύριο λόγο αφού είναι εκείνοι που με την απόφαση Μπάιντεν το Αφγανιστάν και η Καμπούλ άνοιξαν τις εισόδους εξουσίας στους Ταλιμπάν. Και με δεδομένη την υπερδύναμη που δημιουργήθηκε από συμμάχους της ηγεσίας του Ισλάμ όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν το Πακιστάν και η Ντόχα, η Καμπούλ ακόμα δεν έχει δείξει τα…δόντια της ούτε φυσικά τις μελλοντικές της προθέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση πήρε έγκαιρα τις δέουσες αποφάσεις της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαισθανόμενος ότι τώρα όπως το 2015 τα σύνορα μας προς ανατολάς και βορρά θα κινδυνεύσουν με κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν αυτή τη φορά, αφού συγκάλεσε σύσκεψη με τα επιτελικά στελέχη των υπουργείων αμύνης και προστασίας του πολίτη, είχε τηλεφωνική επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν. Κύριο θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό ρεύμα από την Τουρκία προς το Αιγαίο. Κυρίως όμως μέσω Τουρκίας στον Έβρο από Αφγανούς που θα θελήσουν να βρουν φιλοξενία στην Ευρώπη.

Ο Έβρος είναι “έδαφος” της ευρωπαϊκής ένωσης. Όπως έχει διακηρυχθεί μήνες τώρα μετά την επίσκεψη κλιμακίου της ΕΕ με συνοδεία του πρωθυπουργού, στα σύνορα και τον Έβρο.

Το μεταναστευτικό, η ανθρωπιστική βοήθεια και η κατανομή Αφγανών προσφύγων σε κράτη μέλη της ενωμένης Ευρώπης αλλά και τρίτες χώρες όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, θα αποτελέσουν το κυριότερο σημείο συζητήσεων της πρώτης φθινοπωρινής Συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ.

Όλα σχεδόν τα Μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες μέρες είχαν ως πρώτο θέμα το τείχος 40 χιλιομέτρων στον Έβρο που ολοκληρώνεται σύντομα και ταυτόχρονα την αποκλειστικότητα από το Βατικανό. Σύμφωνα με την τελευταία πληροφορία ο Πάπας Φραγκίσκος θα κάνει παρέμβαση στους ηγέτες Ταλιμπάν προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών των οικογενειών τους από ακραίες πράξεις διώξεων και ακραίων μέτρων ως και ο θάνατος παραβατικών για τους Ταλιμπάν πράξεων.

Προστασία της ανθρώπινης υπόστασης. Ελευθερίες στους εργασιακούς χώρους για τις γυναίκες. Συνέχιση των σπουδών στα Πανεπιστήμια όπως τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η διεθνής κοινή γνώμη αναρωτήθηκε αν η παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Το Βατικανό με τους αναλυτές επιρροής του, υπενθύμισε “τίς άριστες σχέσεις με όλες τις θρησκείες και τις τρίτες χώρες άλλων Πίστεων όπως το Ισλάμ κατά κύριο λόγο και τις θρησκευτικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι πρώην Καθολικοί Πάπες όπως ο Ιωάννης 23ος Πάπας Παύλος Πίος, ο Πάπας Βοιτύλα και τώρα ο εξ Αργεντινής αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος με Ορθοδόξους και εκκλησίες των οποίων ο αριθμός πιστών έχει διαμορφώσει ισχυρές δυνάμεις και στην διακυβέρνηση χωρών όπως η Κίνα με την Shenism τον Βουδισμό ή Ινδία με τον Ινδουισμό και φυσικά τους Μουσουλμάνους ισχυρούς παράγοντες σε πολλά μέτωπα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξάφνιασε θετικά τους Καθολικούς πιστούς. Οι αναλυτές των τηλεοπτικών Καναλιών έδειξαν σπουδή λέγοντας ότι μόνον  η εκκλησία και δη το Βατικανό με τον Πάπα θα μπορούσαν να προβληματίσουν τις προθέσεις των Ισλαμιστών Ταλιμπάν.

Το τείχος στον Έβρο που αποφάσισε να ενισχύσει και να αναδείξει ως ισχυρό όπλο άμυνας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν βασικό εξωτερικό θέμα ιδιαίτερα της Ιταλικής Ραδιοτηλεόρασης.

Με εικόνα και σχετικό ρεπορτάζ στον Έβρο, των ανταποκριτών της, οι Ιταλοί εστίασαν την προσοχή τους στον μεταναστευτικό κίνδυνο που αφορά και την Ιταλία καθώς ο πόλεμος στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ντράγκι δεν έχει κοπάσει μετά τις δηλώσεις Κόντε και Ντι Μάιο για “πιθανή συζήτηση με τους Ταλιμπάν της Καμπούλ για το κύμα Αφγανών μεταναστών μέσω Τουρκίας και Λιβύης προς την Νότια Ιταλία”.

Ο κεντρικός αναλυτής τού RAINEWS24 Nικόλα Γκρατσιάνι υπερθεμάτισε για το τείχος 40 χιλιομέτρων όπως είπε στον Έβρο. Χαρακτήρισε μια θέση πρόληψης της Ελλάδας στα σύνορα της έχοντας και το πρόβλημα σχέσεων με την Τουρκία. Και συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος Graziani Nicola ότι ” εξ άλλου ο Έβρος είναι έδαφος και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!”.

Στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της ισπανικής τηλεόρασης ο Έβρος και το τείχος με την σχετική φωτογραφία οι δημοσιογράφοι ρεπόρτερ ανέλυαν την επερχόμενη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη, συμπληρώνοντας “την υποχρέωση της ΕΕ και των κρατών όχι μόνο της Δύσης να δουν την κατάσταση του Αφγανιστάν ως παγκόσμια ανθρωπιστή κρίση, χωρίς να προσπερνούν τις ευθύνες της συμμάχου Αμερικής και της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ.”

Με στόχο επίσης τον Πρωθυπουργό Σάντσεθ τον όποιο κατηγόρησε ή Ισπανική αντιπολίτευση για αργοπορία αποφάσεων και συμμετοχής στις διεθνείς εξελίξεις όσον αφορά την καταδίκη του ΝΑΤΟ και γενικότερα της Ευρώπης για το μέλλον της ΕΕ. Ιδιαίτερα δεν έχει απαντήσει ούτε έχει πράξει κάτι σχετικό με τα “ισπανικά σύνορα πρόσ. το Μαρόκο, την Μελίγια και το Γιβραλτάρ που μένουν απροστάτευτα στις χιλιάδες των προσφύγων που επιχειρούν και θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ισπανία από την Λιβύη, την Αλγερία και το Αφγανιστάν παράλληλα με τους μετανάστες από την Συρία!”

Η μεταναστευτική εικόνα και η μηδενική εμπιστοσύνη στους Ταλιμπάν της Καμπούλ, προκαλεί φόβο και τρόμο στους Ευρωπαίους πρωτίστως σε Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία. Πολλές οι επιφυλάξεις πού κάνουν τούς ηγέτες των κρατών αυτών να παίρνουν τα μέτρα τους τόσο στο εσωτερικό των πόλεων, όσο και στα σύνορα τους.

Ήταν επιφυλάξεις και προβληματισμοί πού υποχρέωσαν τον Τζο Μπάιντεν να είχε προχθές μακράν διαβουλεύσεις σε τηλεφωνικές συζητήσεις με Μάριο Ντράγκι, Εμμανουέλ Μακρόν και Ανγκελα Μέρκελ.

Επρόκειτο για μέτρα, σχεδιασμό των μελλοντικών εξελίξεων με κατάληξη, όπως έγραψαν και σχολίασαν έγκριτες εφημερίδες “ο Μπάιντεν ζήτησε συμπαγές μέτωπο των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση αρνητικών καταστάσεων στο Αφγανιστάν. Ιδιαίτερα στα μέτρα που αφορούν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν και την Καμπούλ”.

Το τείχος-φράχτης για τον οποίο πήραν τα εύσημα του πρωθυπουργού και μέσω του ιδίου από την διεθνή κοινότητα ώστε να βρίσκεται το γεγονός αυτό στα πρώτα θετικά σχόλια παγκοσμίως για την Ελλάδα ήταν για τον υπουργό εθνικής αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους επιβλέποντες το έργο και τα φυλάκια των μονάδων του Έβρου αρχηγούς του στρατού Κωνσταντίνο Φλώρο και αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη. Τους οποίους ο πρωθυπουργός έστειλε στην περιοχή για να επισπευσθούν και να επιβλέψουν τα έργα.

“Είναι μία απόφαση υπεράσπισης και ασφάλειας των συνόρων μας” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε ” Τα σύνορα μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις”.

Συμπληρώνοντας την ανάλυση μας σημειώνουμε ότι ο φράχτης-τείχος βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Το έργο στον Έβρο έχει αμυντικό χαρακτήρα και είναι κατασκευασμένος φράχτης από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (από χάλυβα) ύψους πέντε μέτρων. Στηρίζεται σε πασσάλους οι όποιοι θεμελιώνονται σέ έξι μέτρα βάθος!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της πέραν της οικονομικής αρωγής έχει επιστρατεύσει στα σύνορα τού Έβρου, πακέτο νέων συστημάτων τεχνολογίας προκειμένου να αποτραπεί ή είσοδος μεταναστών και προσφύγων σέ Ευρωπαϊκό έδαφος!

Ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους για τούς όποιους οι διεθνείς οργανισμοί κυρίως της ΕΕ  στα Μέσα ενημέρωσης πρόταξαν τα επιχειρήματα τους στις αναφορές και αναλύσεις ύπερέ της Ελλάδας παράλληλα με την αφγανική κρίση!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκιεβα.