Ούτε ο Λουίτζι Πιραντέλλο θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από εκατό περίπου χρόνια το περίφημο θεατρικό του αριστούργημα θα παιζόταν στην μεγαλύτερη πολιτική ευρωπαϊκή σκηνή. Την Γερμανία.
Εκλογική αναμέτρηση την Κυριακή για τον νέο Καγκελάριο και την βουλή με τα αποτελέσματα να οδηγούν στην αναζήτηση του αντικαταστάτη της Ανγκελα Μέρκελ.
Ο ήχος της πτώσης του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και των συμμάχων τους Κοινωνιστών πέρασε τα γερμανικά σύνορα. Ο χώρος που έγινε περισσότερο αισθητός είναι οι Βρυξέλλες. Η… πολυκατοικία των Γερμανών θεσμικών οργάνων και των ευρωβουλευτών κάνουν υπολογισμούς και προβληματίζονται για το μέλλον τους. Γιατί όπως είπαν εκείνοι που ξέρουν τούς διαδρόμους την επόμενη ημέρα του αποτελέσματος “Όποια γωνία κι αν στρέψεις στην έδρα της ΕΕ τα γερμανικά είναι η γλώσσα που κυριαρχεί. Γιατί περίπου 21.000 υπάλληλοι εργάζονται στους θεσμούς. Κάθε μορφής εργασία. Οι Έλληνες υπολογίζονται ότι είναι 2.000!
Με την επεξήγηση ότι οι εργαζόμενοι υπολογίζονται για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ αναλόγως με τον πληθυσμό του.
Η υπερβολή που κυκλοφόρησε χθες στις Βρυξέλλες ότι δηλαδή η Αυτοκρατορία της Γερμανίας κινδυνεύει και η φωνή της Μέρκελ θα αναζητείται παντού ως στήριγμα τους, προφανώς δεν ευσταθεί.
Παρ όλα αυτά, είναι γεγονός ότι το συνολικό καθεστώς της ευρωπαϊκής ένωσης “παγώνει στα σημαντικά προβλήματα και όλα όσα βρίσκονται στις ατζέντες της Κομισιόν και του ευρωκοινοβουλίου δεν θα έχουν λύσεις χωρίς την παρουσία της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής.
Η Μέρκελ θα είναι στη θέση της αλλά δεν θα έχει εκ του Συντάγματος, την νομιμότητα υπογραφής και αντίστοιχων αποφάσεων μέχρι της ανάληψης καθηκόντων του νέου Καγκελάριου.
Ποιος όμως μίλησε αναλυτικά για τις εκκρεμότητες που αφήνει ή μη σύντομη ανάδειξη καγκελαρίου στην Γερμανία;
Πρόκειται για τον πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας Εμμανουέλ Βαλς.
Μίλησε σε γαλλικά ισπανικά και ιταλικά ΜΜΕ όπου με τους πρόχειρους υπολογισμούς του είχε τα εξής ευρήματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοιχτούς φακέλους θεμάτων που χρειάζονται όχι μόνο πολλές συνεδριάσεις των Οργάνων αλλά και ομόφωνες αποφάσεις.
Εμείς για tomanifesto.gr προχωρήσαμε σε ανάλογες αναλύσεις που καταλήγουν στο συμπέρασμα “τριγμών στην δύναμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος” με βάση τα κράτη μέλη με κυβερνήσεις αυτής της πολιτικής ομάδας (ΕΛΚ). Ετσι τόσο από την απώλεια ποσοστών, δύναμης και συνταξιοδότησης της Μέρκελ, όσο και για τις ανακατατάξεις που θα επέλθουν με τους Σοσιαλδημοκράτες να έχουν καγκελάριο επικεφαλής αλλά και τους υποψηφίους συμμάχους τους σε Γερμανία αλλά και ευρωκοινοβούλιο πανίσχυρους. Όπως οι Πράσινοι και η ομάδα των Φιλελευθέρων υπό τον αυστηρότατο και απαιτητικό Γκυ Φρρχόφσταντ, σίγουρα δημιουργούν μια νέα εικόνα δυναμικής στην ΕΕ.
Σημειώνουμε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της ομάδας βουλευτών του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Κυρίως όμως τον επί χρόνια άνθρωπο της Μέρκελ στην γενική γραμματεία του ευρωκοινοβουλίου Κλάους Βέλλε. Προϊστάμενο όλων των υπαλλήλων και τον άνθρωπο που αποφασίζει για όλα… με τον τρόπο του και τις πλάτες του Βερολίνου.
Οι πολιτικές δυνάμεις προ Όλαφ Σολτς
Στον χάρτη της Ευρώπης οι πολιτικές δυνάμεις που θα διαχειριστούν το μέλλον της ΕΕ και την μετά Μέρκελ εποχή γενικότερα, ανά κράτος μέλος και κυβέρνηση είναι οι εξής:
- ΕΛΚ: Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Αυστρία, Λετονία, Σλοβενία, Κροατία, Ουγγαρία, Κύπρος.
- ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ: Ισπανία Πορτογαλία Σουηδία Φινλανδία Δανία Μάλτα.
- ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΚΟΜ. Ιταλία Γερμανία Λιθουανία
- ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ: Γαλλία Λουξεμβούργο Ιρλανδία Εσθονία Τσεχία Βέλγιο Ολλανδία.
- ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ: Πολωνία (Ουγγαρία).
Με τα βλέμματα στραμμένα στις διεργασίες που ήδη ξεκίνησαν στην Γερμανία με τον νικητή Όλαφ Σόλτς να έχει τις δικές τους σκέψεις και τους προγραμματισμούς για μια συγκυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους, οι όποιοι από την Δευτέρα βρίσκονται στο τραπέζι των συμμαχιών και συμφωνιών στα προγράμματα τους, στις Βρυξέλλες αλλά και στις ηγεσίες των 27 όλοι έχουν μηδενίσει το κοντέρ. Και χωρίς υπερβολή έχουν σβήσει τις μηχανές στα γραφεία.
Προτεραιότητες που εκκρεμούν και σταματούν το ρολόι
Στην πανδημία του covid19 να βρίσκεται ακόμα σε πρώτο πλάνο αγώνα των εμβολιασμών αναζητήσαμε ένα πίνακα των θεμάτων που θα αναμείνουν στο τραπέζι των συζητήσεων τόσο του Συμβουλίου, όσο και του κοινοβουλίου. Παράλληλα φυσικά με εκκρεμότητες των Επιτροπών και της υπογραφής φακέλων προς έγκριση.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τα θέματα που δεν μπορούν να επικυρωθούν από τις Βρυξέλλες με ομόφωνες ψήφους και αποφάσεις είναι κατά προτεραιότητα:
Το Σύμφωνο σταθερότητας. Το χρέος και οι υποχρεώσεις ορισμένων κρατών. Η άμυνα και η ασφάλεια. Η υγεία. Η διεύρυνση. Το Green Deal. Το ταμείο ανάκαμψης
Οι πρώτες εγκρίσεις και τα πρώτα δις του ταμείου στις χώρες πού τα έχουν ανάγκη. Το NATO μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η συμμαχία ΗΠΑ- Αυστραλία- Ενωμένο Βασίλειο. Με τον ευρωπαϊκό στρατό αποκλειστικά για την ΕΕ. Το μεταναστευτικό και το άσυλο. Οι σχέσεις της ΕΕ με Ρωσία Κίνα ΗΠΑ. Το Διεθνές Εμπόριο με τρίτες χώρες. Το ενεργειακό και η Ανάπτυξη με τα νέα δεδομένα των διεθνών εξελίξεων. Και πάνω απ΄ όλα που αφορά Ελλάδα και Κύπρο το ζητούμενο κυρίως των βόρειων κρατών VETO ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Τα ερωτήματα πολλά. Η Ευρώπη αναζητά τον νέο ηγέτη της. Γιατί έτσι έμαθε να πορεύεται κυρίως τα 16 τελευταία χρόνια με την πρώτη οικονομία στην Ευρώπη και την Μέρκελ στο τιμόνι.
Ο αγώνας ήδη ξεκίνησε. Η Ελλάδα και η κυβέρνηση τού Κυριάκου Μητσοτάκη πόσο έτοιμη είναι; Οι προκλήσεις θα είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκές! Οι συμμαχίες ευρύτερες και σε εντονότερο βαθμό επικοινωνίας.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει μπροστά του την απειλή των εκλογών του Απρίλιου. Η νίκη Σολτς είναι θετική. Η Λεπέν και η κεντροδεξιά τρέχουν.
Το αβαντάζ που θα κυνηγήσει ο Μακρόν λέγεται εξάμηνο της ευρωπαϊκής προεδρίας. Αρχίζει από την πρώτη Ιανουαρίου 2022!..
Πανηγυρίζουν όμως και οι Ιταλοί παίζοντας ολοένα πιο πολύ το χαρτί “τζόλυ” Προεδρεία της Δημοκρατίας η Πρωθυπουργία για τον Μάριο Ντράγκι;
Όλοι τον θέλουν πρωθυπουργό εκτός της άκρας δεξιάς Τζιόρτζια Μελόνι (Φρατελι ντ Ιτάλια).
Με Ντράγκι πρωθυπουργό απομακρύνονται οι εκλογές. Διαφορετικά τον Μάιο 2022 όλοι θα φορέσουν τα καλά τους για τις κάλπες. Ας κρατήσουμε σε όλα αυτά και την λύση τού μεγάλου συνασπισμού στην καταμέτρηση των θετικών και αρνητικών για την Γερμανία συνομιλιών με Πράσινους και Φιλελεύθερους. Στο Finale του αγώνα.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν.