Η Τζιόρτζιο Μελονι αφού ξεπέρασε τις πρώτες εκατό ημέρες ως πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς ιταλικής κυβέρνησης, συνεχίζει την ανοδική της πορεία όπως αναφέρουν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης*

Το σύνδρομο της ακροδεξιάς προέλευσης της με όσα “διακοσμούσαν” την κάθοδο του κόμματος της Φρατέλλι ντ Ιταλία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου σταδιακά αποχωρούν από το λεξιλόγιο ακόμα και των αντιπάλων της.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει ικανοποιημένος καθώς μάλιστα βλέπει αφ’ ενός μεν το κοινό πρόγραμμα να εγκρίνεται από την πλειοψηφία των πολιτών, αφ’ ετέρου δε την Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι να μην κερδίζει ποσοστά το τελευταίο διάστημα αλλά να παραμένει σταθερά προσγειωμένο στην τέταρτη θέση. Κάτι που επιτυγχάνονται οι εσωτερικές κυβερνητικές ισορροπίες.

Στο μεταξύ οι ανατροπές, με βάση τις συνεχείς δημοσκοπήσεις τόσο της Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, όσο και της Ρεπούμπλικα και της Τζιορναλε, αναδεικνύουν τάσεις πρωτόγνωρες για το ιταλικό πολιτικό σύστημα.

Η πρωθυπουργός αυτονομημένη στην πολιτική και τις προγραμματικές κινήσεις του κόμματος της, προχωρεί με επιτυχία στις διεθνείς της σχέσεις.

Μετά την συμμετοχή της σε συνέδριο των Συντηρητικών στις ΗΠΑ, τις θέσεις κατά Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, τις συναντήσεις στο συνέδριο των G20 με Μακρόν και άλλους ηγέτες, η Μελόνι πήγε στις Βρυξέλλες και δήλωσε στα ηγετικά στελέχη της ΕΕ την προσήλωση της στα ευρωπαϊκά ιδανικά, την ενότητα, τα προγράμματα και τις θέσεις της Ιταλίας. Επίσης, έστειλε το μήνυμα στον Ορμπάν ότι ” φίλοι ναι, σύμμαχοι εναντίον της ευρωπαϊκής Ένωσης “όχι”.

Η προτελευταία κίνηση της Μελονι έγινε προχθές στην συζήτηση για το μετά Ντραγκι ετήσιο προϋπολογισμό. Πέρασε και στην βουλή και την Γερουσία με στοιχεία ενίσχυσης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης με πρόσθετα πόσα της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων για δημόσια έργα, αύξησης των συντάξεων, ενίσχυσης των επιδομάτων για τους ανέργους και προοπτικής ανώτερου ποσού στους χαμηλότερους μισθούς – βάσης.

Στον προϋπολογισμό εγκρίθηκε η αποστολή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και συνέχιση των αμυντικών ενισχύσεων, εξοπλιστικών προγραμμάτων του Κιέβου όπως ήδη είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση Ντράγκι. Η Μελόνι χθές τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για να τον ενημερώσει σχετικά, να τον προσκαλέσει στη Ρώμη και να καθορίσουν το ταξίδι της στο Κίεβο.

Το ΝΑΤΟ φυσικά εξακολουθεί να αναφέρεται σε κάθε περίπτωση, να εκφράζεται η πίστη στην Ατλαντική συμμαχία και να επισημαίνεται η παραμονή στρατευμάτων στις εμπόλεμες περιοχές.

Επίκεντρο η Ευρώπη

Μετά την συνάντηση της με τον Εμμανουελ Μακρόν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ευρωπαϊκή προοπτική και οι προθέσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού, όπως εκτενέστατα έγραψαν τα γαλλικά, ελληνικά και ιταλικά ΜΜΕ, φανέρωσαν την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να αναβιώσει τις ήδη υπάρχουσες διμερείς σχέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μάλλον ενισχυμένη συμμαχία ανεξάρτητα τις θέσεις των δύο εταίρων Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια.

Η είδηση έγινε γνωστή μόλις το Σάββατο, όταν σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ η έγκυρη εφημερίδα του Μιλάνου, αποκάλυψε ότι ” η Μελονι και το κόμμα της δημιουργούν κοινό μέτωπο απέναντι στην κεντροαριστερά, για τις προσεχείς ευρωεκλογές, με το Φρατελλι ντ’Ιταλια να συμμαχεί με το ευρωπαϊκό λαικο κόμμα αποχωρώντας από τους συντηρητικούς της δεξιάς στο κοινοβούλιο, στο οποίο μετέχουν Λεπέν, Σαλβινι, οι αυτονομιστές της Καταλονίας, με τους Ισπανούς VOX έτοιμους να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως πληροφορούμαστε τις ημέρες αυτές υπήρξε προσυνεννόηση   για τις προθέσεις της Μελονι. Στο τηλέφωνο και την τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο Ραφαέλε Φιττο υπουργός και ευρωβουλευτής του κόμματος της Μόνο, ο Αντόνιο Ταγιανι από την ομάδα του Μπερλουσκόνι και ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος του ΡΡΕ και του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου!

Μια κίνηση που δημιουργεί νέα δεδομένα για την νέα σύνθεση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκλογών ηγεσίας της Κομισιόν

Ενισχυμένο το κόμμα της Μελόνι και της κεντροδεξιάς στην Ιταλία – Η επίδραση του σκανδάλου Καταρ

Η πιο πάνω εικόνα που περιγράψαμε έρχεται σε συνέχεια της πτώσης των σοσιαλδημοκρατών εξ αιτίας του σκανδάλου Κατάρ. Στην Σαββατιατικη δημοσκόπηση (εως τις 22δεκεμβριου), της Κορριερε Ντέλλα Σέρα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνολικά των τριών κομμάτων, συγκεντρώνει ποσοστό 46.8% έναντι 22,3% της Ενωμένης αριστεράς.

Στα κόμματα προηγείται η πρωθυπουργός με 31.7% και ακολουθούν τα 5αστερια με πρόεδρο τον Τζιουζέπε Κόντε 17,6% το σοσιαλδημοκρατικο κόμμα με 16,3%. Οι διαφορές με τους άλλους πολύ μεγάλη.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ σημειώνουμε ότι η προέλευση ποσοστών και ψήφων για το κόμμα της Μελόνι προέρχεται από τους εργάτες σε ποσοστό 39% έναντι 0,9% των σοσιαλιστών. Ψήφοι μετακόμισαν μαζί από την Λέγκα, τη Φόρτσα Ιτάλια και τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι τελευταίες μας πληροφορίες δίνουν τα κόμματα της κεντροδεξιάς και του ΕΛΚ να συσκέπτονται μετά τις εορτές στη Ρώμη για τον προγραμματισμό του κοινού μετώπου με στόχο την “απομόνωση” όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα δημοσιεύματα, της κεντροαριστεράς με πολλαπλές κοινές εκστρατείες στην Ευρώπη και τα κράτη μέλη πριν από τις ευρωεκλογές που προσδιορίζονται για τις 8 Μαϊου του 2024.

 

*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκιεβα νυν προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.