Με την επίγνωση ότι απέναντι στον ασιατικό γίγαντα η Γαλλία δεν είναι παρά μόλις το 1/5 του κινεζικού ΑΕΠ – ήτοι κάτι περισσότερο από μερικούς κόκκους ρυζιού, όπως σχολιάζουν οι παρατηρητές – ο Εμ. Μακρόν προσπαθεί να δώσει όλο και περισσότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα στη σχέση του με την Κίνα.
Είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κάποια βαρύτητα απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως με 1,4 δισεκατομμύριο πληθυσμό.
Φυσικά, σύμφωνα και με το dw.com, βασικός στόχος των επαφών του Γάλλου προέδρου κατά την επίσκεψή του στη Σαγκάη είναι η προώθηση των γαλλικών αγροτικών προϊόντων.
Έτσι, τη γαλλική αποστολή σε Σαγκάη και Πεκίνο συνοδεύει ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα αγροτικά, η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας καθώς και γύρω στους 70 Γάλλους και Γερμανούς επιχειρηματίες.
Την πρώτη ένδειξη για την προώθηση ενός ευρωπαϊκού χαρακτήρα στη σχέση έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος τον περασμένο Μάρτιο κατά την επίσκεψή του Κινέζου ηγέτη στη Γαλλία. Τότε ο Εμ. Μακρόν του επιφύλαξε την έκπληξη για μια κοινή συνάντηση στο Ελιζέ με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι Γάλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για σημαντική στροφή στην Ευρώπη ύστερα από μια δεκαετία, κατά την οποία η Κίνα επωφελήθηκε από τις ευρωπαϊκές διαφωνίες για να εισχωρήσει στην ευρωπαϊκή αγορά αναπτύσσοντας ευνοϊκές σχέσεις με ορισμένες χώρες.
Κατά τη Γερμανική προεδρία το ερχόμενο έτος στην Ευρώπη η Αγκελα Μέρκελ προβλέπει συνάντηση των 27 με τον Κινέζο ηγέτη – άλλη μία απόδειξη ότι Γαλλία και Γερμανία κινούνται πλέον στο ίδιο μήκος κύματος.