«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την επίθεση σε υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στο MEGA, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «έχουμε ζήσει πολλά. Έχουμε ζήσει ανθρώπους οι οποίοι καταδικάζονται από το ειδικό δικαστήριο και είναι πρώτο τραπέζι πίστα στην πολιτική. Μη θεωρούμε αυτονόητες ορισμένες συμπεριφορές. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αυτήν την στάση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα ηθικής τάξεως, δε σημαίνει ότι αυτό το κάνουν όλοι. Αυτό, να του το δώσουμε. Ήταν μια απαράδεκτη συμπεριφορά και επεβληθεί, σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί, που είναι αποπομπή από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

«Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει να κάνει με το 41%, έχει να κάνει με το ότι οι βουλευτές, πόσω μάλλον οι υπουργοί, έχουν μια υποχρέωση συμπεριφοράς απέναντι στον θεσμό τον οποίο υπερασπίζονται και αυτόν πρέπει να τον υπερασπίζονται και με την προσωπική τους στάση. Ήταν μια επιβίωση από τον παλιό κόσμο που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, γι΄ αυτό και υπήρξε αυτή η αυστηρή προσέγγιση στο θέμα» πρόσθεσε.

«Ο Μπελέρης θα ασκήσει τα καθήκοντα του ως ευρωβουλευτής» 

Ο Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε ότι ο Φρέντι Μπελέρης θα ασκήσει κανονικά τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή. «Φαντάζομαι και ελπίζω ότι η Αλβανία δε θα μπει σε μια λογική να αποστερεί διάφορα δικαιώματα από έναν ευρωβουλευτή. Το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Αλβανία, με αφορμή την παράνομη φυλάκιση Μπελέρη, άνοιξε. Εξεδόθη καταδικαστικό ψήφισμα από το ΕΛΚ, έγιναν διαβήματα προς την Αλβανία από τα υψηλότερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ετέθησαν τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα, σε δικές της τοποθετήσεις, είπε ότι το κεφάλαιο του κράτους δικαίου και εν γένει το ενταξιακό κεφάλαιο της Αλβανίας δεν ανοίγει μέχρι να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί το κράτος δικαίου στην Αλβανία και ότι προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Αν αποφασίσει η Αλβανία ότι θα παραβιάζει το κράτος δικαίου, προφανώς το κομμάτι της διεθνούς πίεσης, το διπλωματικό δηλαδή κομμάτι, εμείς έχουμε εξαντλήσει εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε».

«Προτεραιότητα του πρωθυπουργού τα ζητήματα της καθημερινότητας» 

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τις επισκέψεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ότι δείχνουν ότι τα ζητήματα βελτίωσης των προβλημάτων της καθημερινότητας αποτελούν προτεραιότητα του πρωθυπουργού. «Δεν θεωρώ ότι θα περιοριστεί η κυβέρνηση σε αυτό γιατί για να αντιμετωπίσεις τα θέματα της καθημερινότητας απαιτούνται δύσκολες δράσεις» είπε και πρόσθεσε: «Τα κονδύλια στην υγεία, την τελευταία πενταετία, έχουν διπλασιαστεί. Ένα από τα πολύ σημαντικά και κρίσιμα θέματα που πρέπει να δούμε, εκτός από την αύξηση του προϋπολογισμού που την έχουμε δει, είναι πού πάνε αυτά τα χρήματα, πώς αξιοποιούνται. Έχει μεγάλη σημασία να εξορθολογιστεί το σύστημα υγείας». 

«Οι Αθηναίοι νοσταλγούν τον Κώστα Μπακογιάννη» 

Ο Μάκης Βορίδης μίλησε για τη φιλοδοξία του Χάρη Δούκα να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λίγους μήνες μετά την εκλογή του στη δημαρχία της Αθήνας λέγοντας ότι οι πολίτες νοσταλγούν τον Κώστα Μπακογιάννη. 

«Εξελέγη δήμαρχος. Εγώ ως δημότης Αθήνας, εκείνο το οποίο με ενδιαφέρει πρωτίστως, πολύ σεβαστές οι φιλοδοξίες του να θέλει να γίνει πλανητάρχης, να γίνει ό,τι θέλει, αλλά να μαζεύει τα σκουπίδια πρώτα. Η Αθήνα μετά τον Μπακογιάννη βρίσκεται, από πλευράς καθαριότητας, σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Λέω την καθαριότητα και δε λέω άλλα, πιο φιλόδοξα πράγματα, γιατί θεωρώ ότι το βασικό το οποίο έχουν να κάνουν οι δήμοι είναι να ασχολούνται με την καθαριότητα. Μπορεί να το θεωρεί ταπεινή εργασία. Μπορεί να συγκεντρωθεί λίγο στη δουλειά του και να αφήσει τα υπόλοιπα; Εγώ λέω κάτι απλό που ενδιαφέρει τους δημότες της Αθήνας. Ένας δήμαρχος να είναι συγκεντρωμένος στη δουλειά του. Αυτό θέλουμε. Η Αθήνα είναι μεγάλος δήμος με σύνθετα ζητήματα. Οι Αθηναίοι σήμερα, νοσταλγούν τον Κώστα Μπακογιάννη. Η δουλειά του δημάρχου είναι αφοσίωση και καθημερινή εργασία» είπε.

«Όσους Κασσελάκηδες και Ανδρουλάκηδες και αν αλλάξουν το πρόβλημα παραμένει» 

Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά γενικότερα, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. «Το πρόβλημα που έχει ο χώρος, εν τη ευρεία εννοία, της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς είναι δευτερευόντως ζήτημα προσώπων. Είναι θέμα προγραμματικό και ιδεολογικό. Υπερασπίζονται πράγματα που ο κόσμος δεν τα θέλει πια, δεν τα πιστεύει. Έχουν απόψεις τις οποίες η κοινωνία έχει απορρίψει, απόψεις οι οποίες έχουν ηττηθεί. Αυτό είναι το πρόβλημα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Όσους Κασσελάκηδες και αν αλλάξουν, όσους Ανδρουλάκηδες και αν αλλάξουν, το ταυτοτικό, ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό ζήτημα που έχει αυτός ο χώρος δεν ξεπερνιέται. Γιατί θέλει εκ βάθρων αλλαγή, που αγγίζει πολλά σημεία του ταυτοτικού πυρήνα τους» είπε.