Η συζήτηση με τον Μακάριο Λαζαρίδη ξεκινά από την περιβόητη ερώτηση των «11», η απάντησή του σε όσους έσπευσαν να μιλήσουν μέχρι και για… ανταρσία είναι «ξεκάθαρα όχι, χρέος των βουλευτών είναι να αφουγκράζονται την κοινωνία και να διατυπώνουν ερωτήσεις για επίλυση των προβλημάτων της». Ο βουλευτής Καβάλας λέει στο «Μανιφέστο» πως «οι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη» κι αυτό διότι η παράταξή του «δεν έχει απομακρυνθεί ποτέ από τις ρίζες, τις αρχές και τις αξίες της».

Θεωρείτε ότι υπήρχε συγκεκριμένη στόχευση από μέρους των «11» με την ερώτηση για τα «κόκκινα δάνεια»;

Ξεκάθαρα όχι. Χρέος των βουλευτών είναι να αφουγκράζονται την κοινωνία και να διατυπώνουν ερωτήσεις για επίλυση των προβλημάτων της. Ταυτόχρονα, υποχρέωση των υπουργών είναι να απαντούν στις ερωτήσεις και κυρίως να τις αξιοποιούν, εφόσον τις κρίνουν χρήσιμες και εφαρμόσιμες για το κοινό καλό. Αυτός, άλλωστε, είναι ο ρόλος μιας οργανωμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταθέσει τα τελευταία πέντε χρόνια, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, χιλιάδες ερωτήσεις και έτσι θα συνεχίσουν. Εγώ μόνο, κυρία Κουτροκόη, τις τελευταίες δέκα ημέρες έχω καταθέσει τρεις ερωτήσεις. Εν προκειμένω, η ερώτηση των 11 συναδέλφων μου αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον υπουργό Οικονομικών να υπενθυμίσει όσα σημαντικά έχει πετύχει η κυβέρνηση για την προστασία των δανειοληπτών.

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα ποσοστά σας στις δημοσκοπήσεις παραμένουν καθηλωμένα;

Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Η αλήθεια είναι ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας δεν εκτοξεύτηκαν μετά τη ΔΕΘ, ωστόσο έχω να παρατηρήσω ότι αργά, αλλά σταθερά, η κατάσταση βελτιώνεται για την παράταξή μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία δημοσκόπηση, της Metron Analysis για το Mega, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά της σχεδόν κατά μισή μονάδα όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, συγκεντρώνοντας 30,2% έναντι 29,8% στην προηγούμενη μέτρηση. Δεν πρέπει εξάλλου να παραβλέψουμε ότι γύρω στο 40% των ερωτηθέντων, δηλαδή περίπου όσοι μας ψήφισαν το 2023, βλέπουν επί της αρχής θετικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Σε ένα ιδιαίτερα θολό πολιτικό τοπίο αναφορικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η μπάλα αναπόφευκτα συμπαρασύρει και το κυβερνητικό κόμμα, ως μέρος του συνολικού πολιτικού συστήματος. Πάντως, οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ισχυρή και σταθερή παράμετρο για την πορεία της χώρας προς τα εμπρός.

Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολίτες που εμφανίζονται αναποφάσιστοι, περιμένοντας να δουν τι θα κάνουμε. Περιμένουν να εφαρμόσουμε τις προεκλογικές μας εξαγγελίες και αυτό υλοποιούμε σταδιακά. Απώτερος ορίζοντας το 2027, όταν θα ολοκληρώνεται η κυβερνητική θητεία, ο κόσμος θα έχει μια πλήρη εικόνα και θα μας αξιολογήσει αυστηρά. Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα.

Σε λίγες ημέρες το κόμμα γιορτάζει τα 50 χρόνια του. Οι εορταστικές εκδηλώσεις αποφασίστηκε να γίνουν στο ιστορικό στρατηγείο της ΝΔ στη Ρηγίλλης και στο σήμα της εκδήλωσης είδαμε τον πυρσό. Πώς ερμηνεύετε τις επιλογές;

Οντως, την προσεχή Παρασκευή διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή για τα 50 χρόνια ζωής της Νέας Δημοκρατίας, με ομιλία του πρωθυπουργού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα παλιά γραφεία του κόμματος, στο ιστορικό κτήριο της Ρηγίλλης, εκεί που μεγαλώσαμε πολλοί και έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές. Οι επιλογές που με ρωτάτε, κυρία Κουτροκόη, εκπέμπουν το μήνυμα ότι η παράταξή μας δεν έχει απομακρυνθεί ποτέ από τις ρίζες της, τις αρχές και τις αξίες της. Βαδίζουμε και τώρα τον ίδιο δρόμο του ιδρυτή μας και Εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ιστορική μας έδρα μπορεί να μην ανήκει πλέον στο κόμμα, ωστόσο μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως δύναμη συσπείρωσης και ενότητας, παραμένοντας σημείο αναφοράς στην συνείδηση όλων μας. Η μεγάλη λαϊκή μας παράταξη είναι το πιο ανθεκτικό και αξιόπιστο κόμμα της Μεταπολίτευσης και μια από τις μεγαλύτερες κεντροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη. Και θα συνεχίσει να είναι.

Κρίνετε ότι η ΝΔ απειλείται από την άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της;

Οχι. Ανέκαθεν υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας τα οποία έπαιρναν σημαντικά ποσοστά. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα, σχεδόν όλα τους, με έντονο άρωμα λαϊκισμού, τοξικότητας και ρητορική μίσους, αναπαράγουν θεωρίες συνωμοσίας και πολώνουν επικίνδυνα το κλίμα στην κοινωνία. Ομως, ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Και στην πράξη, η μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη, που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, είναι η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που μεγάλωσε την Ελλάδα και θωράκισε την άμυνά της, με τέσσερις σύγχρονες φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς. Στο εξωτερικό η χώρα μας είναι περισσότερο ισχυρή από κάθε άλλη φορά, πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή, με αναβαθμισμένη θέση στον παγκόσμιο διπλωματικό χάρτη.

Τι χαρακτηριστικά θα θέλατε να έχει το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Δεν είναι η ώρα ακόμα να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση, ειδικά σε μια ονοματολογία που αυτήν τη στιγμή δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Είναι προσβολή και προς τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και προς το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου. Πάντως, ως γενική τοποθέτηση όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του / της Προέδρου, δεν θα έλεγα τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα: ότι δηλαδή θα βοηθούσε να έχει ευρεία γνώση των διεθνών και των εθνικών ζητημάτων, να είναι σε θέση να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα και κρίσεις, να μπορεί με άνεση και άμεσα να επικοινωνεί με ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ καλό θα ήταν να μην είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία και να προσδίδει το απαιτούμενο κύρος στον θεσμό.