Εδώ και πάρα πολύ καιρό ο Χρήστος Σπίρτζης είχε δείξει ότι η στάση του απέναντι σε πολύ σοβαρά θέματα εγκληματικότητας και λειτουργίας της κοινωνίας θα στοχοποιούσε προκλητικά -σε βαθμό αστειότητας- τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

 

Η περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη, του ανθρώπου που έχει στριμώξει στον ίδιο σάκο τον ξεφτισμένο παλαιοπασοκικό αυριανισμό των ’80s με την κωμική εκδοχή του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να ήταν ακόμα μία γραφική αντιπολιτευτική φιγούρα. Μόνο που δεν είναι με δεδομένη την ιδιότητα που του έχει χρεώσει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτήν του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, καθώς υπ’ αυτήν την ιδιότητα δεν μεταφέρει προσωπικές εκτιμήσεις, αλλά την επίσημη θέση του κόμματος που εκπροσωπεί.

Ο 54χρονος ηλεκτρολόγος-μηχανικός, που ως υπουργός Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ κοσμούσε το γραφείο του με έναν τεράστιο πίνακα του Αρη Βελουχιώτη, φωτογραφιζόταν σε ακίνητο βαγόνι του μετρό Θεσσαλονίκης πλάι στους γνωστούς μουσαμάδες, κάνει δηλώσεις για το οργανωμένο έγκλημα σαν να θέλει να διαφημίσει την κάτω του μηδενός σχέση του με το συγκεκριμένο αντικείμενο, φαίνεται πως έχει επιλεγεί από τη στενή επικοινωνιακή ομάδα της Κουμουνδούρου σε ρόλο μετριοπαθέστερου Παύλου Πολάκη. Αυτή του η αποστολή μαζί με τη λυσσαλέα προσπάθειά του να στρέφει τα πάντα εις βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνιστούν την πολιτική του ιδιομορφία.

 

Υπόγεια γραμμή

Από την αποκάλυψη της φρικτής κακοποίησης του 12χρονου παιδιού στον Κολωνό και έπειτα, ο Χρ. Σπίρτζης ούτε καν προσπάθησε να υποκριθεί ότι αντιλαμβάνεται ως σοβαρό και κοινωνικά ευαίσθητο κάτι περισσότερο από την πολιτικοποίηση της τραγωδίας. Αν απομόνωνε κανείς τα λόγια του, θα διαπίστωνε ότι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπεύθυνος για τον τομέα της αστυνόμευσης και της εγκληματικότητας δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να αναπαραγάγει την υπόγεια γραμμή της σκοτεινής προπαγάνδας που μόνο τα ανώνυμα trolls κάνουν καθ’ υπόδειξιν.

Μία τέτοια επίδειξη έκανε, πριν από λίγες ημέρες, και στην κοινή τηλεοπτική του εμφάνιση στο Open με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Αν παρατηρούσε κανείς με προσοχή τις εκφράσεις του -την ώρα που θεωρούσε την κυβέρνηση υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν είχαν γίνει γνωστά τα στοιχεία όλων όσοι είχαν επικοινωνήσει με τον βιαστή του 12χρονου παιδιού-, είχαν τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που απλώς μεταφέρει ό,τι του έχουν πει να μεταφέρει χωρίς να τον αφορά η αντίδραση του συνομιλητή του, όσο σοβαρό και αν ήταν αυτό που είπε από πολιτικής και ηθικής άποψης. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι όταν ο Αδ. Γεωργιάδης άρχισε να του απαντά σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο Χρ. Σπίρτζης επαναλάμβανε μονότονα «ναι, καλά – ναι, καλά».

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ότι ο Αλ. Τσίπρας έγινε παραλήπτης ιδιαίτερα έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων για τη στάση του Χρ. Σπίρτζη όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά «γιατί μας παρουσιάζει σαν να μην μπορούμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η κοινωνία και το έγκλημα». Μόνο που αυτές οι αντιδράσεις δεν προέρχονταν από τον γνωστό σκοτεινό πυρήνα προπαγάνδας στον οποίον ο Αλ. Τσίπρας έχει σχεδόν τυφλή εμπιστοσύνη.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό ο Χρ. Σπίρτζης είχε δείξει ότι η στάση του απέναντι σε πολύ σοβαρά θέματα εγκληματικότητας και λειτουργίας της κοινωνίας θα στοχοποιούσε προκλητικά -σε βαθμό αστειότητας- το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε δολοφονηθεί μια γυναίκα 41 ετών στη Ρόδο. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα εγκληματικότητας έκανε ένα tweet, υπόδειγμα για τη στάση του ίδιου και του κόμματός του στα πολύ σοβαρά θέματα της εγκληματικότητας. «Μια ακόμη γυναίκα σκοτώθηκε… αφήνοντας την ανασφάλεια να περιδιαβαίνει τις ψυχές των συμπολιτών μας, σε όλη τη χώρα. Πόσες ακόμη πρέπει να θυσιαστούν για να αντιληφθούν ότι η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να αλλάξει;».

Θα μπορούσε κανείς να προσπεράσει με το ανάλογο αδιάφορο σχόλιο. Αν εξαιρέσει κανείς την άγνοια της διαφοράς μεταξύ του «σκοτώνεται» και του «δολοφονείται», καταλήγει σε μια άνευ προηγουμένου κυνική και μικροπολιτική εκμετάλλευση ενός από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, αυτό της γυναικοκτονίας. Και αυτήν την πεπατημένη ακολούθησε και σε άλλες σοβαρές εκδοχές της εγκληματικότητας, όπως είναι η δράση των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος.

Με αφορμή ορισμένα περιστατικά δράσης οργανωμένων κυκλωμάτων, αλλά και τυχαίων περιστατικών εκδήλωσης εγκληματικών συμπεριφορών στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, ο τομεάρχης κατέληξε στο πολύκροτο συμπέρασμα: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε την Ελλάδα Φαρ Ουέστ».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η πιο πρόσφατη αναφορά του στην υπόθεση της καταγγελίας περί βιασμού μίας 19χρονης κοπέλας μέσα στο Α.Τ. Ομόνοιας με δράστες αστυνομικούς της ομάδας των ειδικών φρουρών. Μια ακόμα τραγική υπόθεση για την οποίαν κινήθηκαν αμέσως οι διοικητικές και οι δικαστικές διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, ο Χρ. Σπίρτζης ανήρτησε ως επίσημη θέση του κόμματός του ότι οι δύο καταγγελλόμενοι ως δράστες είναι «ρουσφέτια της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, τον οποίον ο Χρ. Σπίρτζης είχε προσφωνήσει από τηλεοράσεως «υπουργό Προπαγάνδας και Προστασίας του Πολίτη».

 

«Αλλεργία…»

«Η χυδαιότητα, το ψέμα και η συκοφαντία μαζί με την αλλεργία για την Ελληνική Αστυνομία είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά του κυρίου Σπίρτζη και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή τους η αλλεργία έχει χειροτερέψει μετά τις τελευταίες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας», του απάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο Χρ. Σπίρτζης, όμως, έχει κάνει και μία εξαίρεση από την εμμονική του άποψη ότι οι δράστες εγκληματικών πράξεων σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την κυβέρνηση: Στην περίπτωση της δράσης των εγκληματικών ομάδων στην Πανεπιστημιούπολη. Εκεί ούτε καν αναφέρθηκε στη δόκιμη αστυνομικό που έδινε πληροφορίες στους κακοποιούς…