«Θεσμικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ισότητας είμαστε καλά, κάτι που προβλέπεται ήδη από το Σύνταγμα του 1974 -που ήταν και το δημοκρατικότερο επιστημονικό κείμενο για την εποχή του- και μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλοί νόμοι για την ισότητα. Το θέμα είναι ότι δομικά στην εφαρμογή τους είμαστε πάρα πολύ πίσω».
Αυτό επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για την δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. Μιλώντας στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Regional Growth Conference που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Αυτό» σημείωσε «φάνηκε και το 2020 που έγινε ο δείκτης ισότητας του ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για θέματα ισότητας, όταν η Ελλάδα ήταν τελευταία. Εδώ όμως πρέπει να παρατηρήσω ότι ο δείκτης αυτός βγήκε με στοιχεία του 2018.
Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο, που είμαστε εμείς κυβέρνηση, ότι έχουμε γίνει Ισλανδία ή Σουηδία, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, έχουν γίνει πολλά πράγματα».
Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σημειώνοντας «την πολύ μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου παρατηρήθηκε παγκόσμια έξαρση του φαινομένου».
«Δείξαμε» συνέχισε, «ότι υπάρχει ένα δίκτυο δομών που περιελάμβανε συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας, τη γραμμή 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο και ανέλαβε και το μεγαλύτερο βάρος. Διαπιστώσαμε ότι άρχισε ο κόσμος άρχισε να μιλάει».
Αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά θα υπάρξουν δράσεις από όλα τα υπουργεία, ενώ θα υπάρξει και οικονομοτεχνική μελέτη από το συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων για το πώς όλα αυτά που θα γίνουν, όλες αυτές οι δράσεις, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην οικονομία της χώρας μας».
Αναφερόμενη στο θέμα που αφορά τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα μας όπως όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να φτιάξουν και ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τις ομάδες ΛΟΑΤΚΙ.
Το οποίο θα πρέπει να στηρίζεται στο στρατηγικό σχέδιο δράσης που έχει βγάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός προχώρησε στη σύσταση μίας επιτροπής για να φτιαχτεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης και για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
Όπως και στο εργασιακό νομοσχέδιο που περνάμε την κύρωση της σύμβασης για την βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, δεν είναι αφορά μόνο άνδρες και γυναίκες».
Ο ευρωβουλευτής, Στέλλιος Κυμπουρόπουλος, τόνισε ότι πρέπει ν αναγνωρίσουμε την διαφορετικότητα και μέσα απ αυτήν να είμαστε ίσοι. Όταν μου δίνονται οι δυνατότητες είπε χαρακτηριστικά μπορώ να μεγαλουργήσω.
Θεωρεί ότι οι κοινωνίες προχωρούν προς τα μπροστά και τα τείχη των διακρίσεων πρέπει να πέσουν και όλοι μαζί να ανοίξουμε διόδους για πραγματική ισότητα. Αναφερόμενος στα προβλήματα των αναπήρων τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα παντού, στο σχολείο στη δουλειά στη σχέση.
Η βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Ισότητας των Φύλων και Φυλετικών Διακρίσεων, Αμαλία Βούλγαρη, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι χωρίς ισότητα δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική δημοκρατία.