Ο πόλεμος που σκορπά τον όλεθρο στην Ουκρανία, γίνεται αφορμή για περισυλλογή και ψύχραιμες αποφάσεις. Αυτά σκέφθηκε ο Μάριο Ντράγκι και αποφάσισε να συνδράμει στις σκέψεις και τα σχέδια του Εμμάνουελ Μακρόν. Στην ανοικοδόμηση μίας διαφορετικής Ευρωπαϊκής Ένωσης από αυτήν που ξέφυγε αρκετά έως πολύ από τις Αρχές εκείνων που αποφάσισαν ναι οικοδομήσουν μια Ευρώπη η οποία στο σύνολο της θα έχει ως βασική της αρχή την ειρήνη, την ευδαιμονία και πρωτίστως την αλληλεγγύη των λαών που δημιούργησαν το σύμβολο της προόδου των κρατών που απαρτίζουν την Ενωμένη Ευρώπη!

Όλα τα άρθρα του Μανώλη Μαυρομμάτη

Στις 18 Μαρτίου, επόμενη Παρασκευή, στις 11 π.μ., ξεκινά το μακρινό αλλά νέο ταξίδι της ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες του Νότου θα πρωτοστατήσουν σε μία καινούργια αρχή των κανόνων της αξιοπρέπειας και της δύναμης των λαών με ιστορία αιώνων. Πολιτισμού, τεχνών και γραμμάτων. Ανθρωπισμού και αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία.

Ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε στην Ρώμη τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, και σε τηλεδιάσκεψη από τη Αθήνα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα συζητηθούν όλα τα θέματα της επικαιρότητας κυρίως αυτά που αφορούν τα γεγονότα που οδήγησαν σε επέμβαση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επίσης την κρίση που οδήγησαν τον πλανήτη σε άμυνα απέναντι σε ένα πανίσχυρο κράτος όπως η Ρωσία, ώστε η αντεπίθεση να έχει τον χαρακτήρα μίας ανάτασης του ηθικού και της αντίστασης κατά του πολέμου και της υπεράσπισης των εδαφών που μόνο αθώα θύματα πολιτών αφήνουν.

Η κρίση της ενέργειας η οποία κατά βάση προσφέρει οικονομικά οφέλη στην προμηθεύτρια Ρωσία φυσικού αερίου και πετρελαίου πιθανότατα  θα φέρει πιο κοντά στην αναθεώρηση παλαιότερων αποφάσεων όπως οι αγωγοί από την Ανατολική Μεσόγειο οι οποίοι με νεότερες συμμαχίες και αποφάσεις θα ξεκινήσουν να λειτουργούν με την ολοκλήρωση ή την έναρξη κατασκευής τους.

Στην συνεδρίαση της Ρώμης ο Μάριο Ντράγκι θα συνεχίσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης, αναλύοντας τις  εκκρεμότητες της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες, όπως τέθηκαν από τον προεδρεύοντα Γάλλο πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν.

Η ασφάλεια και άμυνα αποτελεί βασική συμφωνία της Ιταλίας και της Γαλλίας. Η Γερμανία μετά από ώριμη σκέψη είπε Ναι. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κάθε συμφέρον να στηρίξουν την πρόταση. Η Ιταλία είναι θετική εξ’ αρχής.

Άλλο θέμα αφορά την σταθεροποίηση των τιμών κοινών αγαθών. Ήδη μέτρα κατά της αισχροκέρδειας πάρθηκαν στην Ισπανία ενώ μόλις προχθές στην Ιταλία ανέλαβε έρευνα επισήμως ο Ανώτερος Εισαγγελέας για τις υπερβολικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης των πολιτών.

Ο Μάριο Ντράγκι με την πρόσκληση των ηγετών του Νότου σε κοινή σύσκεψη για κοινές αποφάσεις θα είναι το ξεκίνημα για την ανανέωση της Ευρώπης των Λαών.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν Πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.