«Επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα» χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «ygeiamou 2024 - Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος», που συνδιοργανώνεται από το ygeiamou.gr και το «Πρώτο Θέμα», στο Ωδείο Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε μια σειρά εφαρμογών που έχουν ήδη αναπτυχθεί, από το Myhealthapp μέχρι τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο, σημειώνοντας την αξία των δεδομένων και της αυτοματοποίησης των διαδικασιών για την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών, που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.
Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με τους Έλληνες επιστήμονες του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και Μιχάλη Μπλέτσα, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος, Μπάμπης Κούτρας, σχετικά με την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και όσα αυτή αλλάζει στο πεδίο της υγείας, από τη λειτουργία των νοσοκομείων μέχρι την ακρίβεια στη διάγνωση ασθενειών αλλά και στην εξατομικευμένη θεραπεία.
Η ψηφιακή πληροφορία αλλάζει τον τρόπο που παρέχονται οι πληροφορίες υγείας, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και κατέθεσε τον ενθουσιασμό του για τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ερευνητική δουλειά ή στη διάγνωση ασθενειών. Η δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε πολλά δεδομένα και να καταλήγουμε σε συμπεράσματα είναι μία μεγάλη επανάσταση, είπε.
Η σημασία της πρόληψης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της πρόληψης και του υγιεινού τρόπου ζωής για να είμαστε καλά στα επόμενα χρόνια. Η αντίληψη της υγείας μας πρέπει να αλλάξει με δεδομένο τη συνεχή γήρανση του πληθυσμού, τόνισε, για να συμπληρώσει ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Θύμισε πως στάλθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο sms για μαστογραφίες και έγιναν πάνω από 400.000.
Ξεκαθάρισε δε πως το σύστημα υγείας της χώρας μας κουβαλά παθογένειες του παρελθόντος, τις οποίες, όπως είπε, «έχουμε υποχρέωση» να τις διορθώσουμε. «Είναι σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας», τόνισε.
«Κατ' αρχάς δεν έχω κρύψει ποτέ τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και την ανάγκη να γίνει ένα άλμα αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δομικές παθογένειες του συστήματος υγείας και κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία. Ο περισσότερος κόσμος έχει ταυτίσει την υγεία με το νοσοκομείο. Αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υγεία πολύ πιο ολιστικά, με την πρωτοβάθμια υγεία με τις προληπτικές εξετάσεις όπου σήμερα συντελείται μία επανάσταση, με βήματα που βοηθούν ακόμη και να αλλάξουμε συνήθειες για να έχουμε μια καλή ζωή στο μέλλον. Είναι μια άλλη αντίληψη για το πώς βλέπουμε την υγεία συνολικά και εκεί η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Προφανώς και πρέπει να φτιάξουμε και φτιάχνουμε τα νοσοκομεία μας αλλά είναι σημαντικό να έχουμε και καλές εφαρμογές τηλεϊατρικής και είναι μια σημαντική προσθήκη στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Η ΑΙ δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει αεροδιακομιδή, φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε όμως», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε δεν πρέπει να φοβόμαστε την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και πρέπει να έχουμε δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων. Τροφοδοτώντας με πιο πολλά δεδομένα τους αλγορίθμους μπορούμε να έχουμε καλύτερη πρόβλεψη.
Κληθείς να σχολιάσει το brain drain στο brain gain, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Κατ' αρχάς βλέπετε δύο διακεκριμένους επιστήμονες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε αρχίσει να έχουμε μία αναστροφή του brain drain. Πολλές εταιρείες μεγάλοι εργοδότες που προσλαμβάνουν Έλληνες ή δραστηριοποιούνται στη χώρα μας λαμβάνουν βιογραφικά από επιστήμονες που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα μας».
«Δημιουργείται ένα πλαίσιο που δεν έχει να κάνει μόνο με τις απολαβές αλλά και με την πεποίθηση ότι η χώρα κινείται προς στην καλή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για την ανάγκη και στα πανεπιστήμια να δοθεί έμφαση σε τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Έντονη διαβούλευση για τα προσωπικά δεδομένα
Για τα προσωπικά δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ΑΙ Act που όπως είπε αποτελεί ένα πεδίο έντονης διαβούλευσης στην Ευρώπη στο οποίο η χώρα μας θέλει να συμμετέχει ενεργά ώστε να προστατευθούμε από τις αρνητικές επιπτώσεις, από τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης. Η χώρα μας προσέρχεται με συγκεκριμένη θέση και για το τι συμφέρει εμάς στην Ελλάδα αλλά και τι είναι σημαντικό για την Ευρώπη.
Θα είναι μία συζήτηση που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θα μας απασχολήσουν την επόμενη μέρα κι επειδή έχουμε ευρωεκλογές ας μη σκεφτόμαστε τη μικρή πολιτική κουζίνα αλλά τις μεγάλες προκλήσεις και πώς θέλουμε η Ελλάδα να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτές.
«Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία ισορροπία με την Τεχνητή Νοημοσύνη και με την σκοτεινή πλευρά της, η οποία υφίσταται», είπε και αναφέρθηκε στους διαφορετικούς δρόμους που ακολούθησαν Κίνα και ΗΠΑ από την ΕΕ αναφορικά με το GDPR. «Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στις συζητήσεις μόνο με το τι αφορά στη χώρα μας αλλά συνδιαμορφώνει προτάσεις. Θυμίζω το Ψηφιακό Πιστοποιητικό που ήταν μία ελληνική πρόταση και υιοθετήθηκε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε, «πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της επαφής των παιδιών και των εφήβων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει σύνδεσή τους με την ψυχική υγεία, πρέπει να το δούμε αυτό. Θα πρέπει να παρέμβουμε στην καρδιά του αλγορίθμου και το πώς αντιμετωπίζουν αυτές οι πλατφόρμες τα ίδια τα παιδιά».
Ψηφίζουμε για να είναι ισχυρή η χώρα στην Ευρώπη
Απαντώντας σε ερώτημα για τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ψηφίζουμε για να είναι ισχυρή η χώρα στις Βρυξέλλες. Η ΝΔ θέλει να εξακολουθεί η χώρα να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τομείς που η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την Ευρώπη, θυμίζοντας το άψογο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού που πραγματοποίησε. Έδωσε εκ νέου έμφαση στην πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
«Η ΝΔ είναι το ισχυρότερο κεντροδεξιό λαϊκό κόμμα στην Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση και εάν η αντιπολίτευση επιχειρεί να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, τότε και εμείς θα σηκώσουμε το γάντι. Μην μπλέκουμε τη σταθερότητα με την στασιμότητα», είπε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε σχόλια των επιστημόνων τόνισε ότι πολλοί πολέμησαν την επιστολική ψήφο αλλά τώρα δικαιώνεται αυτή η θεσμική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και το επόμενο βήμα είναι να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος για τους εκτός Ελλάδος πολίτες και στις εθνικές εκλογές.