Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έδωσε έμφαση στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο και κατατέθηκε χθες (26/11).
Όπως είπε, «αποδεικνύεται, από όσα θεσπίζει, ότι κάνουμε πράξη όλα όσα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ό,τι είπαμε, το κάνουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, μειώνονται αντί να αυξάνονται -όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια- οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας, κινητροδοτούνται δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές, σε είδος, υπέρ των εργαζομένων, και θεσπίζονται κίνητρα που προσελκύουν ξένους επενδυτές.
Όπως ανέφερε, βασικός πυλώνας των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά, καθώς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18 χιλιάδες ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ.
Φοροελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται:
-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
-Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήματα.
-Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση κατά 20 ευρώ της έκπτωσης φόρου για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.
-Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13%.
-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στο μειωμένο συντελεστή 13%.
Μείωση φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα
Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα:
-Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, γεγονός που ενισχύει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
-Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.
-Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά Πρόσωπα.
-Δίνονται στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους, καθώς και για παροχές σε είδος.
-Θεσπίζονται κίνητρα για δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα με θετικό οικονομικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα γίνονται δύο βασικές παρεμβάσεις:
-Η μία αφορά στα stock options. Θεσπίζονται, δηλαδή, φορολογικά κίνητρα προκειμένου να δίνονται από τις επιχειρήσεις μετοχές στους εργαζόμενους, ώστε να γίνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία.
-Η δεύτερη αφορά φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για παροχές σε είδος στους εργαζόμενους, όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις. Χορηγείται, συγκεκριμένα στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, δαπάνης για κάρτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσαυξημένης κατά 30%.
Κίνητρα για προστασία του περιβάλλοντος
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και σε κίνητρα για τη στήριξη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη. Όπως είπε:
«-Εισάγουμε δέσμη μέτρων για την προώθηση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και των οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων.
-Δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να επιλέγουν την αγορά ή τη μίσθωση αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για τη χορήγησή τους στους εργαζομένους τους.
-Παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της δαπάνης για εγκατάσταση σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων και μάλιστα, προσαυξημένης κατά 30%».
Οικοδομική δραστηριότητα – Ξένα κεφάλαια
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, αναφέρθηκε σε δράσεις που στόχο έχουν να ανακτήσουν τα σπίτια την αξία που έχασαν. Συγκεκριμένα:
Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22%, που ήδη εφαρμόστηκε από την τρέχουσα χρονιά, η κυβέρνηση προχωρά σε τρία ακόμη μέτρα:
-Αναστέλλεται ο Φ.Π.Α. στις οικοδομές για 3 χρόνια.
-Αναστέλλεται, επίσης για μια τριετία, ο φόρος υπεραξίας στην αγοραπωλησία ακινήτων.
-Προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 40% για τις δαπάνες εργασιών -όχι για τα υλικά- που πραγματοποιούνται για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων.
Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων τόνισε πως θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου με την προϋπόθεση ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός φορολογούμενος θα κάνει εντός τριετίας επένδυση άνω των 500.000 ευρώ.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που επήλθαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακούει τους κοινωνικούς εταίρους, τους φορείς της αγοράς και την κοινωνία.
«Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτή να ενσωματώνει αλλαγές που κινούνται στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, είτε γιατί τη βελτιώνουν, είτε γιατί διορθώνονται ενδεχόμενες ατέλειες στον αρχικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υιοθετεί όλες τις εποικοδομητικές προτάσεις. Αυτό απεδείχθη και στη δημόσια διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου καθώς έγιναν δεκτές εισηγήσεις που οδήγησαν σε περισσότερες από 10 αλλαγές».
Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα, επήλθαν βελτιώσεις που αφορούν:
-Τον τρόπο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος από την παραχώρηση οχήματος προς εργαζόμενο, εταίρο, μέτοχο ή συγγενικά τους πρόσωπα.
-Την εξαίρεση από το πραγματικό εισόδημα, βάσει του οποίου υπολογίζεται το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του ποσού της διατροφής που δίδεται στην περίπτωση διαζευγμένων.
-Την πρόβλεψη ότι εκπίπτουν ως δαπάνη για τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι δωρεές σε χρήμα ή σε είδος προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
-Την εισαγωγή τροποποιήσεων στις διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής, από τόκους εταιρικών ομολογιών και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
-Τη διευκρίνιση ότι ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 10% για αγροτικούς συνεταιρισμούς περιλαμβάνει και τις αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ομάδες και οργανώσεις παραγωγών.
-Τη δυνατότητα των μικρών οινοπαραγωγών να ζητήσουν την επιστροφή ή διαγραφή, κατά περίπτωση, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί για μη διατεθείσες ποσότητες.
-Την διαγραφή οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι του ποσού των δέκα (10) ευρώ, ανά οφειλέτη, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ιδίου προσώπου.
«Ο προϋπολογισμός του 2020 δρομολογεί την επιστροφή στο μέλλον»
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο προϋπολογισμός του 2020 δρομολογεί την επιστροφή στο μέλλον.
Όπως είπε, «σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω: 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020».
Και, «όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, υλοποιεί τις πρώτες δεσμεύσεις μας και θα ακολουθήσουν και οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών για να εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα όσα είπαμε. Επαναλαμβάνω, ότι είπαμε, το κάνουμε», δήλωσε, εξειδικεύοντας στη συνέχεια:
Ο προϋπολογισμός του 2020:
-Είναι ταυτόχρονα αναπτυξιακός και κοινωνικός.
-Φέρνει το ΑΕΠ της Ελλάδας ξανά, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δις ευρώ. Το αυξάνει δηλαδή σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό.
-Βάζει τέλος στο φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης.
-Αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία περνάει σε έναν ενάρετο κύκλο αναγέννησης των προσδοκιών, βιώσιμης ανάπτυξης και αύξησης των εισοδημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως ο Προϋπολογισμός του 2020:
-Αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών, δηλαδή το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία.
-Προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης, από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο 2,8%.
-Προβλέπει επίσης περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 14%, ή περίπου 100 χιλιάδες λιγότεροι άνεργοι.
-Βάζει τέλος στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2016-2018 αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
-Αναδιαρθρώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του και τον τερματισμό της υποεκτέλεσης που το χαρακτήριζε μέχρι φέτος».
Συνάντηση Μητσοτάκη – Κόντε
Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο κ. Πέτσας είπε πως έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω σύσφιξής τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, στους οποίους ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Όπως είπε, ο κ. Κόντε κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη τους τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις προέτρεψε να εκμεταλλευτούν και τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προκύπτουν από τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας με το αντίστοιχο της Ελλάδας.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα Ελλάδα και Ιταλία, μιας και σηκώνουν τεράστιο βάρος ως χώρες πρώτης υποδοχής. Όπως τόνισε, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το συντονισμό που απαιτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων. «Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, αποδοκίμασε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος προς εξυπηρέτηση ίδιων πολιτικών συμφερόντων και κατήγγειλε τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε επίσης.
Αναφερόμενος στην επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, καθώς και για την προοπτική του EastMed, είπε πως υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. «Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να εργαστούν για την υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών. Η συμφωνία προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα), την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των “έξυπνων” δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θετικό το πρόσημο της Συνταγματικής Αναθεώρησης»
Μιλώντας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, είπε πως «δυστυχώς, δεν έφτασαν στη σημερινή, την αναθεωρητική Βουλή, πολλές από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει, όπως οι προτάσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την περιβαλλοντική προστασία, τη βελτίωση του νομοθετικού έργου με πιο έγκυρο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, την απαγόρευση της αναδρομικής φορολογίας, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την αποσύνδεση της επιλογής των ανωτάτων δικαστικών από την κυβέρνηση».
Παρόλα αυτά όμως, τόνισε πως το πρόσημο της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι θετικό, καθώς οι αλλαγές που έγιναν, όπως είπε, συνιστούν θεσμική αναβάθμιση, ενίσχυση της διαφάνειας και στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που κράτησε σε τρεις περιπτώσεις:
Πρώτον, όπως είπε, δεν ψήφισε την κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με την οποία θεσπίζεται σταθερή δέσμευση ότι το κράτος μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε πολίτη.
Δεύτερον, δεν ψήφισε τη διάταξη που στόχο έχει να καταστεί δυνατή η συνταγματική διασφάλιση της δυνατότητας των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Τρίτον, όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε καθώς απορρίφθηκε από τις άλλες πτέρυγες της Βουλής, η δήθεν ερμηνευτική διάταξη στο άρθρο 86, το οποίο αλλάξαμε προχωρώντας στην κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη των υπουργών.
Φορολογικό-ασφαλιστικό και ν/σ των υπ. Παιδείας και Άμυνας στο Υπουργικό
Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Πέτσας παρουσίασε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες μέρες.
Έτσι, αύριο Πέμπτη (28/11), θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέματα το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΑΔιΠ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις προμήθειες. Επίσης, θα συζητηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2020 και η προεπιλογή των δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των Αντιπροέδρων του ΣτΕ και του Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Την Παρασκευή (29/11), ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην έναρξη του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Την Κυριακή (1/12) θα κλείσει με ομιλία του το Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.
Τη Δευτέρα (2/12), ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Μαδρίτη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή. Την Τρίτη (3/12) και την Τετάρτη (4/12) θα βρίσκεται στο Λονδίνο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα συμπαρίσταται στον αλβανικό λαό»
Ο κ. Πέτσας εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αλβανικό λαό που δοκιμάζεται από τις συνέπειες του χθεσινού καταστροφικού σεισμού.
Όπως είπε, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται ήδη από χθες (26/11) το μεσημέρι στη γειτονική μας χώρα και επιχειρεί για τη διάσωση ζωών. «Έχουμε ανασύρει 4 άτομα, μεταξύ των οποίων δυστυχώς δύο θύματα. Η 1η ΕΜΑΚ Αθηνών στην πόλη Θούμανε ανέσυρε ζωντανή γυναίκα 45 ετών, ενώ η 5η ΕΜΑΚ των Ιωαννίνων στο Δυρράχιο απεγκλώβισε ζωντανό άνδρα 24 ετών. Οι προσπάθειές μας σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, συνεχίζονται», κατέληξε.
«Το πτυχίο είναι η βασική προϋπόθεση για τους διοικητές των νοσοκομείων»
Βασική προϋπόθεση για τους διοικητές των νοσοκομείων ήταν το πτυχίο, επίσης σε ποσοστό 72% τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, διαθέτουν και μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό: αυτό τόνισε ο κ. Πέτσας απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών.
Παρουσίασε δε, και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, έχουν εμπειρία ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση συνάπτει με τους νέους διοικητές συμβόλαιο αποδοτικότητας βάσει του οποίου θα κρίνονται περιοδικά.
Μεταξύ των κριτηρίων για την αξιολόγησή τους ανέφερε τη μείωση της αξίας των ληξιπρόθεσμων, τη μείωση του κόστους προμηθειών, την παρακολούθηση των δεικτών κόστους, τη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων, τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, τη μείωση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία…
«Είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για κομματικές επιλογές αλλά για ανθρώπους που πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτό που ζητούν οι πολίτες από εμάς δηλαδή καλύτερη υγεία για όλους», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει κάποια συνάντηση ενώ πρόσθεσε πως χθες (26/11) από τη Ρώμη ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ σαφής στις κοινές δηλώσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό για την τουρκική προκλητικότητα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι πράγματι στόχος είναι να πηγαίνουν προς το καλύτερο και «σε αυτό επενδύουμε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο». Αυτό αναμένουμε και από την Τουρκία, συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις και όχι από τις προθέσεις και τα λόγια». Επίσης επανάλαβε ότι πρέπει να μπει τέλος στις τουρκικές προκλήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για τον προϋπολογισμό και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες στην παιδεία και την υγεία: «Είναι σαφές για όποιον μπορεί να διαβάσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού ότι για την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Πολιτική και την Άμυνα οι δαπάνες όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται κατά ποσό που συνολικά προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019», δήλωσε σχετικά, αναφέροντας πως αυξάνονται οι δαπάνες στην Υγεία ενώ στην Παιδεία είπε ότι είναι αυξημένες κατά 102 εκατ. ευρώ.
Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είπε ότι υπάρχει αισιοδοξία για χειροπιαστό αποτέλεσμα καθώς είναι θέμα που συμπεριελήφθη στην ατζέντα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για όσα συνέβησαν το α’ εξάμηνο του 2015 με αφορμή την προχθεσινή αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή. «Κρατούμε όλες τις επιλογές ανοικτές», ανέφερε σχετικώς ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την άγονη μικροπολιτική αντιπαράθεση και ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών.
«Βασικό μας μέλημα είναι η βελτίωση της ζωής των Ελλήνων», υπογράμμισε ακόμη ενώ ρωτήθηκε και για το θέμα της Προεδρικής εκλογής: «Η συναίνεση δεν επιβάλλεται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή συσχετισμούς συγκεκριμένης Βουλής. Δεν θα ψάξετε σε εμάς ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τη συναίνεση αλλά σε άλλα κόμματα, όπως ο κ. Τσίπρας που τορπίλισε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014. Το μεγάλο επίτευγμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι η απεμπλοκή της Προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής», απάντησε.
Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το θέμα της μείωσης των τιμών για τη χρήση δεδομένων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. «Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες σε αυτό το επίπεδο και θα περιμένετε νεότερα σε λίγες ημέρες», ανέφερε.
Παράλληλα απαντώντας στην κριτική του κ. Τσακαλώτου για τα πρωτογενή πλεονάσματα υπογράμμισε ότι αυτά θα μειωθούν με κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που θα το πετύχουμε για το 2021 και μετά.
Μιλώντας για το προσφυγικό και τις αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, είπε ότι υπήρξε επικοινωνία, διαβούλευση και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες πριν τις ανακοινώσεις -και αυτή η επικοινωνία θα συνεχιστεί. «Ο κεντρικός σχεδιασμός δεν αλλάζει και θα εφαρμοστεί», ξεκαθάρισε.
https://www.facebook.com/govgr/videos/526103217973339/