Θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία χωρίς εμβόλιο προς το παρόν, έως ότου έχουμε εμβόλιο, είπε σήμερα Τρίτη (1/9) ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επέστρεψε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό. Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα «για ένα ασφαλές εμβόλιο, καλά ελεγμένο, που θα μπορούν να το κάνουν οι άνθρωποι και να είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες πανδημίας».
Είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο συνέχισε και συμπλήρωσε: «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο θα διαρκεί η προστασία του εμβολίου. Ίσως χρειαστεί να γίνεται 2 φορές, ή σίγουρα μια φορά το χρόνο. Αν προσέξουμε, θα έρθει το εμβόλιο και μετά θα μπορούμε πάλι να συνεχίσουμε τις αγκαλιές».
Ο κος Τσιόδρας μίλησε και για την ισότιμη πρόσβαση, όταν αυτό το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Αναφερόμενος στην Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι θα διατεθούν 2 δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2021.
«Η μάσκα είναι ένα αναγκαίο κακό. Το προσωπικό μας απαγορευτικό»
Η τοποθέτηση του καθηγητή για τη χρήση μάσκας, ιδίως από τους μαθητές και τους νεότερους, μονοπώλησε την ενημέρωση. Τα μέτρα στα σχολεία δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε αποσπασματικά, επισήμανε ο κος Τσιόδρας και κωδικοποίησε τι πρέπει να γίνει: «Απόσταση μεταξύ των θρανίων, συχνή υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας με σωστή εκπαίδευση, αποφυγή του συγχρωτισμού, η κάθε τάξη να λειτουργεί σαν μια οικογένεια. Δεν πρέπει να βλέπουμε κάθε μέτρο μόνο του, αλλά όλα μαζί» είπε χαρακτηριστικά. Ο λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά είναι μια δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό κάλεσε τους γονείς να ξεκινήσουν από τώρα να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στη χρήση της και να μην περιμένουν την έναρξη της σχολικής χρόνιας. Τα παιδιά, όπως εξήγησε, θα μιμηθούν τους γονείς τους, οπότε από αυτούς θα πρέπει να ξεκινά η σωστή χρήση της μάσκας.«Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα μικρό διάλειμμα από τη χρήση μάσκας» στα παιδιά, εξήγησε, και πρόσθεσε ότι τα παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν γιατί πρέπει να φορούν τη μάσκα.
Τα παιδιά χρειάζονται το σχολείο και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται από απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατήρησε.
«Οι σχέσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, έχουν μεγάλη σημασία για την συναισθηματική και την ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών», επισήμανε ο λοιμωξιολόγος, εξηγώντας ότι η επιτροπή ίσως χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν στο σύνολο της χώρας, ή σε συγκεκριμενες περιοχές, παρότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν φαίνεται να συμβάλλει στον περιορισμό του ιού, όταν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα. «Η χρήση της μάσκας προστατεύει εμάς, αλλά ακόμη περισσότερο τους άλλους. Τα σταγονίδια από ένα έντομο βήχα μπορεί να ταξιδέψουν έως και 8 μέτρα. Η μάσκα μας διευκολύνει να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα όταν υπάρχουν υψηλά επιδημιολογικά φορτία στην κοινότητα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Η μάσκα είναι ένα μαχαίρι με δύο όψεις. Από τη μια χρησιμοποιείται για καλό σκοπό, από τους γιατρούς, τα μικρά παιδάκια και τώρα για στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Από την άλλη είναι ένα αναγκαίο κακό. Είναι το δικό μας προσωπικό απαγορευτικό, σαν ένα δικό μας προσωπικό lockdown».
Πονοκέφαλος οι επιδημίες στις κλειστές δομές
Ο Σ.Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα κρούσματα στις κλειστές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Όπως είπε, τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας, μόνο τον Αύγουστο, όπου καταγράφηκαν 137 νέα κρούσματα κορονοϊού σε φιλοξενούμενους και προσωπικό. «Δυστυχώς είχαμε αρκετούς θανάτους. Μόνο σε μια δομή είχαμε 21 θανάτους» είπε και έδωσε και ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά που αφορούν τον προηγούμενο μήνα.
Όπως είπε, από τα 5.730 κρούσματα, τα 4.810 ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα εισαγόμενα. Το 67% των εγχώριων μολύνσεων, ανέφερε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. 681 από αυτά τα κρούσματα προέρχονταν από συρροές σε επαγγελματικούς χώρους και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Χαρδαλιάς: «Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά»
Επαναλειτουργούν από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, οι λαϊκές αγορές στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ειδικότερα, στις περιοχές Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο, οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή του 50% των πωλητών ανά κατηγορία προϊόντος, η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους πώλησης θα είναι 5 μέτρα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα στη χώρα, με βάση τα στοιχεία από τους ελέγχους ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 262.
Αναλυτικά, από τις 25 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η επιδημία έως τις 30 Αυγούστου, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 10.134, τα 3.386 είναι ενεργά, ενώ 5.153 άνθρωποι ανέρρωσαν στο σπίτι και 1.333 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.
Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από την ΓΓΠΠ.
Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους το τελευταίο δίμηνο και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου έως την 30 Αυγούστου, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 199.034 έλεγχοι, καταγράφηκαν 8.862 παραβάσεις (δηλαδή ποσοστό 4,52%), ενώ κόπηκαν 9.651 πρόστιμα συνολικού ύψους 3.856.840 ευρώ και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 3.330 ημερών για υπεράριθμους πελάτες και 228 ημερών για μη τήρηση ωραρίου, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ειδικά στις πύλες εισόδου, από την 1-7-2020 έως την 30-8-2020 η εικόνα από τους στοχευμένους ελέγχους σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, σε σύνολο 3.239.194 εισερχομένων επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν 406.857 έλεγχοι και επιβεβαιώθηκαν 853 κρούσματα.
Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι ήταν στοχευμένοι με την έννοια ότι γίνονταν τεστ σε άτομα που είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς, με βάση τα διεθνή στοιχεία για την πορεία της νόσου.
Σχετικά με τις λαϊκές αγορές, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσουν στις περιοχές που τελούν υπό ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, (Χανιά, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο), ως εξής:
• Σε κάθε λαϊκή αγορά, από τους πωλητές, παραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτή και μόνο, σύμφωνα με την άδεια τους, θα συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία πωλητών.
• Θα υπάρχει απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων με ενδιάμεσο χώρο κενό και ελεύθερο από αντικείμενα,.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις λαϊκές αγορές όπως σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο στις περιοχές που ισχύουν τα ειδικά μέτρα.
Η τήρηση των μέτρων, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, θα ελέγχεται επισταμένως από τους αρμόδιους φορείς.
«Οι έλεγχοι δεν γίνονται από εκδικητική ή τιμωρητική διάθεση αλλά στόχος είναι να επιβεβαιώνεται η σωστή τήρηση των κανόνων», είπε ο υφυπουργός ενώ επίσης υπογράμμισε:
«Η τήρηση των μέτρων και η εφαρμογή των νόμων σώζει ζωές». Και εξέφρασε τιε ευχαριστίες του προς την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας, που επισκέφθηκε σήμερα και τα στελέχη της, καθώς και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την συμβολή τους στην τήρηση των κανόνων και την ασφάλεια των πολιτών.
Αναφερόμενος στην έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, σε σύγκριση με άλλες χώρες, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες και αποφασίζει με κριτήριο το αποτέλεσμα αυτών των κανόνων.
Επανέλαβε την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας για έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου και τόνισε ότι:
• Είναι υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών.
• Να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ΄ δημοτικού.
• Τα διαλείμματα θα είναι διαφορετικά με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μαθητικών ομάδων.
Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται:
• Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή, ή διαταραχές συμπεριφοράς ή με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή νόσημα που εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
• Στα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, προβλέπεται χρήση μάσκας μόνο όταν είναι εφικτό.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στους οίκους ευγηρίας και όλες τις δομές ευάλωτων ατόμων λέγοντας ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι, ενώ την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων και όλων των μέτρων για την προστασία των συμπολιτών μας έχουν οι Περιφέρειες.