Με στόχο την άμεση χορήγηση αποζημιώσεων και τη γρήγορη αποκατάσταση υποδομών, κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, βρίσκεται στην Κρήτη και πραγματοποιηθεί αυτοψίες στις πληγείσες από τη χθεσινή κακοκαιρία περιοχές.

Σε σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης, που συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δημοτικές Αρχές των δήμων Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μινώα Πεδιάδας έγινε αποτίμηση της κατάστασης και συμφωνήθηκε η ανάγκη για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

“Πρέπει να κινηθούμε σε τρεις άξονες”, τόνισε ο Θ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: “Θα βγάλουμε άμεσα μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αποκατάσταση των καταστροφών. Ο Δήμος να φτιάξει τις τριμελεις επιτροπές για τις οικίες. Θα δοθούν 600 ευρώ, σε πρώτη φάση, σε οικογένειες για τις άμεσες ανάγκες και έως 6.000 για αποζημιώσεις οικοσυσκευών”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Περιφέρεια, “θα πρέπει να εφαρμόσουμε μοντέλο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας”

Ο ίδιος υπογράμμισε: “Ιδρύσαμε δύο θεσμούς που καταγράφουν όλες αυτές τις ζημιές. Θα γίνει προκήρυξη για άμεση πρόσληψη 20 γεωπόνων για την εκτίμηση των ζημιών. Το ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί στο 100%”.

Ο ίδιος τόνισε ότι τριμελής Επιτροπή (ΕΛΓΑ, Υπουργείο και Περιφέρεια) θα κάνει τις δηλώσεις για τις ζημιές, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. “Από αυτή την Επιτροπή θα ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων ενώ υπάρχει βούληση να αποζημιωθούν όλοι με ακρίβεια και δικαιοσύνη”. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, το προσδιόρισε στις 35 ημέρες και τμηματικά.

«Κινούμαστε γρήγορα, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους, ώστε και οι πολίτες να αποζημιωθούν άμεσα και οι δημόσιες υποδομές να αποκατασταθούν, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε κάποια πράγματα να μην επαναληφθούν», δήλωσε ο κ. Λιβάνιος, κατά την αυτοψία του κλιμακίου στα Μάλια, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στον δήμο Μυλοποτάμου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που αυτή την ώρα συνεχίζει την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, αποτελείται, επίσης, από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και συνοδεύεται από τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταφορών και βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Σε έκτακτη ανάγκη το Ρέθυμνο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύσσεται η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά και λοιπά φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν χθες, 10 Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως 10 Μαΐου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Ρεθύμνης είναι ήδη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έως 26-02-2021, λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν στις 25-02-2019 και εξαιτίας των έντονων καταστροφικών φαινομένων στις 10-11-2020 και η απόφαση αυτή παρατείνεται έως και 10 Μαΐου 2021.

Επιπλέον, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων σε περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου και ΠΕ Ρεθύμνου που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα από 6-10 Νοεμβρίου 2020.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πλημμύρας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.