Οι εξελίξεις στην οικονομία αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες φορολογούμενους. Αυτό της συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος.
Όσο και αν οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω καρτών ή e-banking, ωστόσο, δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο που να αποδεικνύουν ότι είναι εφικτός ο στόχος της συλλογής αποδείξεων στο 30% του εισοδήματος. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η αποταμίευση εισοδημάτων έχει αυξηθεί από την αρχή της κρίσης κατά περίπου 11 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται και μείωση των εισοδημάτων συνεπεία των αναστολών συμβάσεων σε χιλιάδες εργαζόμενους. Τα δύο αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 13,1 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο φέτος, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 οδηγούν την κυβέρνηση στην αναθεώρηση των αποφάσεων της για τις αποδείξεις.
Θα δούμε τα στοιχεία των συναλλαγών στις αρχές της επόμενης χρονιάς και θα τα αξιολογήσουμε ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ανάλογα με τα στοιχεία προσαρμόζεται στην πραγματικότητα της πραγματικής οικονομίας. Επεσήμανε μάλιστα “ότι όπως κάναμε με τη μείωση των ενοικίων” όπου διαπιστώσαμε τα οικονομικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων κατά αντίστοιχο τρόπο θα παρέμβουμε με άμεσα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα.
Μείωση του ορίου των αποδείξεων
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται γενική μείωση του ορίου των αποδείξεων που θα ισχύσει όχι μόνο για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους αλλά και του επόμενου. Ήδη η χρήση καρτών έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, κάτι το οποίο βοήθησε και η πανδημία και φαίνεται ακόμα και στις συναλλαγές των φορολογούμενων οι οποίοι χρησιμοποιούν κάρτα για πολύ μικρά ποσά. Τσιγάρα, καφές, διόδια κ.λ.π. πληρώνονται μέσω καρτών ενώ έχουν αυξηθεί οι επιχειρήσεις οι οποίες αν και δεν είχαν υποχρέωση, διαθέτουν πλέον POS.
Το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι να μειωθεί το ποσοστό από 30% σε 20% για όλους με διατήρηση του πέναλτι 22% στην διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται. Παράλληλα έχει “πέσει” στο τραπέζι να διατηρηθεί το ποσοστό αλλά να μη επιβληθεί το πρόστιμο, ενώ ένα ακόμα σενάριο προβλέπει την εξαίρεση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.
Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα κληθούν να καταβάλουν φόρο γι’ αυτές που λείπουν με συντελεστή 22%.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ και παρουσίασε 2.000 ευρώ, θα πληρώσει πέναλτι επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ.
Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα (1.000 x 22%) 220 ευρώ.
Το μέτρο αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και οι οποίοι πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.
Πηγή:capital.gr