Μειωμένη έως και 90% θα είναι η παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών χωρίς τη μέλισσα τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. 

Ο υπουργός σημειώνει ότι ο ρόλος της μέλισσας «τόσο στην ισορροπία των οικοσυστημάτων όσο και στην επισιτιστική ασφάλεια είναι τεράστιος» και προσθέτει ότι το ΥΠΑΑΤ στηρίζει τον κλάδο της μελισσοκομίας με την ΚΑΠ της περιόδου 2023 - 2027 να έχει αφιερώσει σε αυτόν έναν ξεχωριστό πρόγραμμα ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ. 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης λέει ότι γίνονται δράσεις έρευνας και κατάρτισης, ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής και του παραγόμενου προϊόντος και προώθησής του, ενώ στηρίζεται η εποχιακή μελισσοκομία. 

Επιπλέον, ο υπουργός επισημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι που επλήγησαν από τις φωτιές αποζημιώθηκαν. «Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την χρήση τεχνολογιών αιχμής για την οργάνωση του κλάδου και την προστασία του μελιού, βάζουν τις βάσεις ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας, ένα κλάδο ανταγωνιστικό και βιώσιμο» σημειώνει και καταλήγει: «Οι μέλισσες όσο μικρές είναι, τόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας αλλά και στην επιβίωση όλου του πλανήτη μας».