Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ενεργοποίηση του πακέτου ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δικαιούται 31,9 δισ. εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια.
«Μια συμφωνία για την Ευρώπη. Οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πακέτο προϋπολογισμού και ανάκαμψης της ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ Σεμπαστιάν Φίσερ στο Twitter, προσθέτοντας ότι η συμφωνία εξακολουθεί να χρειάζεται επίσημη έγκριση.
Η συμφωνία, η οποία βρισκόταν σε διαπραγμάτευση επί τέσσερις μήνες, περίπου, καθιστά σαφές ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν χρήματα στην ΕΕ μόνο εάν τηρούν το κράτος δικαίου -μια προϋπόθεση στην οποία έχουν αντιταχθεί η Πολωνία και η Ουγγαρία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΕ για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.
Παράλληλα, ανεβάζει τις δαπάνες της ΕΕ στον προϋπολογισμό στο 1,1 τρισ. ευρώ για την υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, αυξημένες κατά 16 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία των ηγετών της ΕΕ από τον Ιούλιο.
Καθιερώνει επίσης νέα, ειδικά έσοδα για τα ταμεία της ΕΕ, ώστε να μπορεί να αποπληρώσει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που σκοπεύει να δανειστεί για να βοηθήσει στην ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19.
«Μέχρι το 2026, θα έχουμε μια πηγή με νέα έσοδα που θα πρέπει να είναι επαρκή για να καλύψουμε το κόστος του χρέους του Ταμείου Ανάκτησης, με σκοπό να μην περικοπούν κεφάλαια και προγράμματα», δήλωσε ένας από τους κοινοβουλευτικούς διαπραγματευτές, ο Χοσέ Μανουέλ Φερνάντες.
Τις επόμενες εβδομάδες, θα συνεχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των νομοθετών της ΕΕ και των κυβερνήσεων σχετικά με τις λεπτομέρειες του δανεισμού των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 672,5 δισ. θα διανεμηθούν μεταξύ των κυβερνήσεων ως δάνεια και επιχορηγήσεις βάσει των εθνικών τους σχεδίων ανάκαμψης που θα περιλαμβάνουν διάφορα σχέδια και μεταρρυθμίσεις.