Για περίπου 10.000 παλιές κι επικίνδυνες κατασκευές σε όλη την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στον Σάμο.
Ο ίδιος, με δηλώσεις του στο MEGA σχετικά με την κατάσταση των κτιρίων στο νησί μετα το σεισμό, είπε ότι περίπου 300 σπίτια έχουν πρόβλημα, ενώ υπάρχουν και πολλά παλιά σπίτια που κατά κύριο λόγο ήταν ακατοίκητα και δεν έχουν δηλωθεί στο δήμο για έλεγχο. Κατά την εκτίμησή του, αυτά τα σπίτια δεν πρόκειται να δηλωθούν.
Η κατάσταση στο Βαθύ δεν είναι εύκολη, συμπλήρωσε, από τη στιγμή που 2.000 -3.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Ο ίδιος με αφορμή την τραγική κατάληξη των δύο παιδιών στη Σάμο που καταπλακώθηκαν στο σεισμό, αναφέρθηκε στις παλιές κατασκευές που ανέρχονται όπως είπε σε περίπου 10.000 σε όλη τη χώρα. «Εγκειται σε εμάς να αναληφθούν δράσεις που να μειώνουν τον κίνδυνο από όλες αυτές τις κατασκευές» υπογράμμισε.
Ειδικότερα για τη Σάμο, σημείωσε πως υπάρχουν πολλά κτίρια επικίνδυνα και οι περιοχές όπου βρίσκονται έχουν σηματοδοτηθεί και είναι απαγορευμένες.
Ωστόσο επανέλαβε την έκκληση προς τους κατοίκους του νησιού να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια και να μην στέκονται κάτω από προσόψεις ακόμη και καινούριων κτιρίων γιατί ο κίνδυνος να αποσπαστεί κάποιο μέρος του κτιρίου είναι αυξημένος.
Ο Ευθύμιος Λέκκας δεσμεύθηκε ότι αν και δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος των παλαιών κτισμάτων της χώρας.
Τέλος αναφέρθηκε στο ρήγμα της Ανατολίας στον τουρκικό χώρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο σεισμός της Σάμου δεν θα ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο – το πρόβλημα μετατίθεται στην Τουρκία.