Οι σύμμαχοι της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική έχουν αποστασιοποιηθεί από τον πόλεμο του Προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας έχουν κατηγορήσει όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για την πυροδότηση εντάσεων στην Ουκρανία και την αδιαφορία για τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας. Ωστόσο, κανείς δεν έχει εκφράσει ακόμη άμεση υποστήριξη για την εισβολή της Ρωσίας.

Η Κούβα, η Βολιβία και η Βενεζουέλα, σε επίσημες δηλώσεις τους, έχουν ζητήσει διπλωματική επίλυση της κρίσης. Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φιλορωσική κυβέρνηση της χώρας του, έγραψε στο Twitter μετά την έναρξη των μαχών την περασμένη Πέμπτη, «Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ η λύση».

Παρόμοια επιφυλακτική διπλωματική στάση κράτησαν ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας και ο ομόλογός του Ντάνιελ Ορτέγκα στη Νικαράγουα, οι οποίοι και οι δύο μίλησαν τηλεφωνικά με τον κ. Πούτιν τις ημέρες πριν από την εισβολή.

Ο κ. Μαδούρο και ο κ. Ορτέγκα είχαν εκφράσει σθεναρή υποστήριξη για την απόφαση του κ. Πούτιν να αναγνωρίσει τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αποσχισθείσες δημοκρατίες της Ουκρανίας στις 21 Φεβρουαρίου.

«Η Ρωσία απλώς αμύνεται», είπε ο κ. Ορτέγκα εκείνη την ημέρα.

«Όλη μου η υποστήριξη στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον λαό του», είπε ο κ. Μαδούρο την περασμένη Τρίτη.

Αλλά και οι δύο ηγέτες ήταν σιωπηλοί από τότε που ξεκίνησε η εισβολή.

Οι κυβερνήσεις της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας βασίστηκαν όλες στη ρωσική υποστήριξη στη διαμάχη τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι τρεις έχουν διαφημίσει τις ρωσικές επενδύσεις ως αντίδοτο στον οικονομικό πόνο που τους προκάλεσαν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Η Κούβα στηρίζεται εδώ και καιρό στον ρωσικό τουρισμό για ξένα έσοδα, τα οποία είναι πιθανό να μειωθούν δραματικά μετά την κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος και τους διεθνείς περιορισμούς στις ρωσικές πτήσεις.

Και ο κ. Μαδούρο χρησιμοποίησε το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας για να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο και να εισάγει βασικά αγαθά στη Βενεζουέλα, παραμένοντας στην εξουσία. Ο δραματικός αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα πιθανότατα θα περιπλέξει αυτό το εμπόριο, έγραψε ο Βενεζουελανός οικονομολόγος Asdrúbal Oliveros.

Ο κ. Πούτιν προσπάθησε να επεκτείνει περαιτέρω την επιρροή της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, χτίζοντας δεσμούς στην περιοχή με χώρες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή που παραδοσιακά ήταν κοντά στην Ουάσιγκτον.

Ο Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου επισκέφτηκε τη Μόσχα λίγες μέρες πριν από την εισβολή και είπε ότι η Βραζιλία ήταν «αλληλέγγυα» με τη Ρωσία, αν και δεν διευκρίνισε τι σημαίνει αυτό.

Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ο κ. Μπολσονάρο είπε ότι η Βραζιλία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη στη σύγκρουση λόγω των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησης της Βραζιλίας από τη Ρωσία για λιπάσματα.

«Θέλουμε ειρήνη, αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε τις συνέπειες εδώ», είπε.

Ο Πρόεδρος Αλμπέρτο ​​Φερνάντεζ της Αργεντινής επισκέφτηκε επίσης τον κ. Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, αλλά μετά την εισβολή, η κυβέρνησή του κατήγγειλε τις επιθέσεις, διατυπώνοντας την «την πιο σθεναρή απόρριψη της χρήσης ένοπλης δύναμης».

Πηγή: nytimes.com