Την  εκτίμηση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα ανέφερε ο Σταύρος Λαμπρινίδης, Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ, μιλώντας στο 3ο συνέδριο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Λαμπρινίδης, τόνισε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς η Ρωσία ενισχύει την επιθετικότητά της ενάντια στην Ουκρανία, με τον ουκρανικό λαό να αντιστέκεται σθεναρά και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει όσο πιο γρήγορα γίνεται διπλωματική λύση.
Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα έναντι της Ρωσίας και άλλες χώρες να μην στηριξιυν το ρωσικό καθεστώς «όπως η Κίνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, είναι κρίσιμη στρατηγική στιγμή για το Πεκίνο, προκειμένου να ανοίξει  μια «πόρτα» συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ έτσι ώστε να μην διαταραχθεί το γεωπολιτκό status quo, σημειώνοντας πως δε θα έρθουν πιο κοντά καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα με την Κίνα.
Για τη Ρωσία τόνισε πως είναι απομονωμένη διπλωματικά και ζήτησε να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία.

«Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία η συζήτηση για κοινές στρατηγικές άμυνας και ασφάλειας της, κάτι που θα επιταχυνθεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η συμμαχία του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο κ. Λαμπρινίδης.

Για το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε πως «είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, καθώς χρειάζονται δομικές αλλαγές προκειμένου να ενταχθεί στο άρμα της ενωμένης Ευρώπης. Όποιος πολεμάει για τις ευρωπαϊκές αξίες  έχει μια θέση στην οικογένεια της ενωμένης Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη η ενότητα και η ταχύτητα αντίδρασης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και  της ΕΕ έδειξε στο ρωσικό καθεστώς ότι η στρατηγική του Πούτιν «διαίρει και βασίλευε» απέτυχε παταγωγωδώς.

Ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε πως ο Πούτιν θεωρούσε πως θα διχάσει τον ουκρανικό λαό αλλά και την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό που κατάφερε είναι να ενώσει την Ουκρανία και να χάσει για πάντα τον ουκρανικό λαό και να βρει απέναντι του τη διεθνή κοινότητα.