«Εάν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και τη δύναμη της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να συγκλίνει σταθερά προς τον στόχο, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση, η Λαγκάρντ είπε ότι αυτή η «σημαντική» νέα πρόταση ήταν μια «ηχηρή και ξεκάθαρη ένδειξη» του τρέχοντος αισθήματος της τράπεζας.
Η ΕΚΤ δεν είχε κάνει καμία άμεση αναφορά στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στα προηγούμενα ανακοινωθέντά της.
Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΚΤ αποκάλυψε ότι λίγα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν θετικά στη μείωση των επιτοκίων ακόμα και τώρα.
Άλλη… ρότα από τη Federal Reserve
Ερωτηθείσα για το αν τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τροχιά μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ απάντησε: «Προφανώς, ο,τιδήποτε συμβαίνει έχει σημασία για εμάς και εν ευθέτω χρόνο θα ενσωματωθεί στην πρόβλεψη που θα ετοιμαστεί και θα δημοσιευτεί τον Ιούνιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια πολύ μεγάλη οικονομία και ένας σημαντικός χρηματοπιστωτικός τομέας επίσης».
Παρόλα αυτά, επεσήμανε: «Δεν υποθέτουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην ευρωζώνη θα είναι ο καθρέφτης αυτού που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι οι οικονομίες, τα πολιτικά καθεστώτα και οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι όλα διαφορετικά.
Σε άλλη ερώτηση, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου θα επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής.
Επιβεβαίωση των εκτιμήσεων, αλλά και προειδοποιήσεις
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία επιτόκια της ΕΚΤ», δήλωσε νωρίτερα στην ομιλία της η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού.
Όπως τόνισε η κα. Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία, με κινητήριο μοχλό την πτώση των τιμών στα τρόφιμα και τα αγαθά. Οι περισσότεροι δείκτες του πληθωρισμού κινούνται χαμηλότερα, η αύξηση των μισθών σταδιακά μετριάζεται και οι εταιρείες απορροφούν μέρος της αύξησης του εργασιακού κόστους στα κέρδη τους.
Οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές και οι αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η ΕΚΤ συνεχίζουν να βαραίνουν τη ζήτηση, το οποίο είναι θετικό για τη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Η ίδια προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι αφανείς πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και διατηρούν ψηλά τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών.