Κατηγορηματικός εμφανίστηκε με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ότι όσα έχουν προγραμματιστεί στις μειώσεις φόρων και τα μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών θα γίνουν.
“Κάνουμε όλα όσα έχουμε πει και θέλουμε να κάνουμε σε αυτό το εξάμηνο για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π., το 2019, κάτι που το αμφισβητούσαν και οι ειδικοί της Κομισιόν στις τελευταίες εκθέσεις τους, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έτσι ώστε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα. Έχουμε δεσμευθεί ότι θα πετύχουμε το στόχο αυτό και θεωρούμε ότι είναι εφικτός”, είπε και συνέχισε:
“Το προσχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2020 πρέπει να κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν θα ήταν σωστό, από ελληνικής πλευράς, ούτε από πλευράς διαδικασιών, να πούμε, πριν δείξουμε απτά δείγματα γραφής, ότι μειώνουμε τον στόχο μονομερώς το 2020. Ο στόχος θα επιτευχθεί με σχέδιο. Υλοποιείς το σχέδιο, ανακτάς αξιοπιστία, έρχεσαι μετά -και αυτό το μετά είναι μέσα στο 2020- να αποφασίσεις μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε, ήδη, θέσει το ζήτημα και με την επιστολή του κ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που κάνει ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός”.
Για το 2019 η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές, έβλεπε κενό περίπου μια μονάδα του Α.Ε.Π., ας πούμε χονδρικά κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούσε το κενό στο 0,6% του Α.Ε.Π.. Εμείς εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα κενό το 2019. Πιστεύουμε ότι αυτό θα το πετύχουμε και έτσι θα έχουμε ήδη κάνει ένα μεγάλο άλμα αξιοπιστίας.
Για μειώσεις φόρων
“Για το 2020 βασικό ζητούμενο είναι μείωση δαπανών και η μείωση φόρων. Ήδη αναγγείλαμε -το είπε και ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του- ότι θα έχουμε την πρώτη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Και αυτό έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, η πρώτη μείωση αφορά τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, στο 9%. Τα ζητήματα των επιδομάτων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ενίσχυση των παιδιών, αντισταθμίζονται από μειώσεις δαπανών. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με τα Υπουργεία για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Και ένα από τα βασικά ζητήματα είναι οι επισκοπήσεις δαπανών -οι οποίες αποκαλύπτουν από τα κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τα ίδια τα Υπουργεία, πού μπορεί να υπάρξει περικοπή, χωρίς μείωση των δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες- αλλά και ο περιορισμός των οροφών των Υπουργείων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα”.
Τέλος ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα τεχνητό φούσκωμα του ύψους των δαπανών κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να υποεκτελείται ο Προϋπολογισμός. “Εμείς δεν θέλουμε”, είπε εμφαντικά, “να εμφανίζουμε τρομερά υπερπλεονάσματα από υπερφολόγηση ή από εικονικές δαπάνες -για να ερχόμαστε μετά να μοιράζουμε κομματικά επιδόματα λίγο πριν από τις εκλογές -αλλά να έχουμε έναν ρεαλιστικό Προϋπολογισμό, ο οποίος θα βασίζεται στις βασικές δεσμεύσεις μας”.