Στην Κρήτη βρίσκεται από νωρίς το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο για την αποτίμηση των ζημιών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία των τελευταίων 24ώρων σε περιοχές των Δήμων Χερσονήσου (Π.Ε. Ηρακλείου) και Μυλοποτάμου (Π.Ε. Ρεθύμνου).
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στην Περιφέρεια Κρήτης, σύσκεψη, με στόχο την αποτύπωση των καταστροφών και τις πρώτες ανακοινώσεις σχετικά, με το πώς η πολιτεία θα αντιμετωπίσει και θα στηρίξει, τους πληγέντες από τη χθεσινή θεομηνία.
Στη σύσκεψη συμμετέχει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθώς θα ενισχυθούν και οι παραγωγοί που είδαν τις καλλιέργειές τους να «πνίγονται» μέσα στις πρωτοφανείς ποσότητες νερού που έπεσαν χθες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, με επίκεντρο τον δήμο Χερσονήσου που μετράει περισσότερες από 150 πλημμυρισμένες κατοικίες και αντίστοιχα μεγάλο αριθμό καταστημάτων, που βρέθηκαν μέσα σε λεπτά, να μετατρέπονται σε λίμνες. Οι υλικές ζημιές που έχουν υποστεί οι περιοχές του βορειοανατολικού μετώπου του Ηρακλείου είναι ανυπολόγιστες, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα και στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις και σε αρκετές περιπτώσεις, σε παραλιακές ζώνες, οι δρόμοι έχουν πλήρως καταρρεύσει.
Σχέδιο ανασύνταξης των πληγέντων ανακοινώνουν αυτή την ώρα τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ στη σύσκεψη συμμετέχουν δήμαρχοι περιοχών, όπως η Χερσόνησος, Οροπέδιο, δήμος Μινώα, αλλά και φορείς.
Σύμφωνα με την καταγραφή του neakriti.gr, εικόνες «Αποκάλυψης» έζησε χθες ο δήμος Χερσονήσου, με τους κατοίκους να βιώνουν την πιο καταστροφική θεομηνία που μπορούν, ίσως, να θυμηθούν. Από τις πρωινές ώρες άνοιξαν κυριολεκτικά οι ουρανοί, με το νερό να πέφτει για ώρες σε πρωτόγνωρες ποσότητες, μετατρέποντας τη Χερσόνησο, τα Μάλια, τη Σταλίδα και την ευρύτερη περιοχή σε κρανίου τόπο, με ορμητικούς χειμάρρους να απειλούν ακόμα και τις ζωές τους.
Από τις λάσπες και τα φερτά υλικά, οι καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και δρόμους ήταν πολύ μεγάλες και όσο περνούν οι ώρες το μέγεθος της καταστροφής μεγαλώνει διαρκώς.
Μέσα σε λίγες μέρες, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν πληγεί τρεις φορές. Την πρώτη φορά είδαν το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού να ραβδίζει τις ελιές τους και να “πληγώνει” τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα μαγαζιά. Τη δεύτερη φορά είδαν τους ουρανούς να ανοίγουν και να τους πλημμυρίζουν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, δρόμους και μαγαζιά, προκαλώντας τους ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές. Και πάνω που προσπαθούσαν να καταγράψουν τις πληγές τους και να βάλουν σε μια τάξη τις διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις, ήρθε χθες το πρωί το χειρότερο χτύπημά τους από πρωτόγνωρης έντασης και μεγέθους βροχοπτώσεις. Βέβαια, οι έντονες βροχές υπήρχαν καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας από Δευτέρα προς το ξημέρωμα της Τρίτης. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες και οι πιο καταστροφικές και ανεξέλεγκτες βροχοπτώσεις ξεκίνησαν χθες γύρω στις 10 πρωί, μετατρέποντας αρκετές περιοχές του Ηρακλείου και της Ανατολικής Κρήτης σε χειμάρρους, λίμνες και σε περιοχές που θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.
Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο και απότομο, που ο κόσμος αιφνιδιάστηκε, με συνέπεια να κινδυνεύσουν άνθρωποι που σώθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.
Στον δήμο Χερσονήσου χρειάστηκε οι αρμόδιοι να επέμβουν τουλάχιστον σε 8 απεγκλωβισμούς. Μάλιστα, το neakriti.gr δημοσίευσε συγκλονιστικό βίντεο, όπου καρέ-καρέ προβάλλεται η επιχείρηση διάσωσης μιας γυναίκας στα Μάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα μετέβη σε χωράφι για να πάει στο σπίτι των παιδιών της, αλλά γρήγορα η περιοχή πλημμύρισε και το νερό ανέβηκε σε επικίνδυνο σημείο. Με προσεκτικές κινήσεις, πολίτες βοήθησαν τη γυναίκα να διασχίσει τα ορμητικά νερά και να περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη, σε ασφαλές σημείο.
Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού
Σε Μάλια και Ανάληψη χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από σπίτια και αυτοκίνητα. Τα οχήματα που έμοιαζαν με… συγκρουόμενα αυτοκινητάκια παρασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία από τα ορμητικά νερά.
Επίσης, η ισχυρή βροχόπτωση το βράδυ της Δευτέρας στα βόρεια παράλια του νομού Ηρακλείου δημιούργησε ένα εφιαλτικό σκηνικό σε περιοχές του δήμου Χερσονήσου και συγκεκριμένα σε Γούβες και Γούρνες.
Χθες το πρωί στήθηκε επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην παραλιακή ζώνη των Γουρνών, όπου όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής προς τη θάλασσα και το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ διερευνούσε και το ενδεχόμενο μέσα στο αυτοκίνητο να υπήρχαν επιβάτες.
Στο σημείο βρίσκονταν συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης έκανε έκκληση προς τους πολίτες του βορειοανατολικού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις.
Χθες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των υπηρεσιών, οκτώ άνθρωποι (πέντε ενήλικες και τρεις ανήλικοι) απεγκλωβίστηκαν από κλιμάκια της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσαν με ηρωικές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καταστάσεις που έχουν προκαλέσει εκ νέου τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στο βορειοανατολικό τμήμα του Ηρακλείου από το πρωί. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν σε οκτώ περιπτώσεις ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε οχήματα ή ακόμη και στα σπίτια τους, που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής.
Εξήντα πυροσβέστες με 20 οχήματα της Π.Υ. βρίσκονταν επί ποδός. Όσο περνούσε η ώρα και η βροχή ανά διαστήματα γινόταν πιο έντονη, οι επιχειρήσεις των κλιμακίων της Πυροσβεστικής γίνονταν με μεγάλη δυσκολία.
Κατολισθήσεις στο Ηράκλειο
Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε ένα μεγάλο εύρος των οδικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε χθες η ενημέρωση ότι έχει αποκλειστεί η παλαιά εθνική οδός από τον κόμβο Σταλίδας-Μοχού έως τον κόμβο Σισίου. Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου, γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα. Τέλος, έχει κλείσει η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ (πριν τη σήραγγα Σταλίδας με κατεύθυνση ανατολικά) γιατί έχει καταστραφεί το οδόστρωμα.
Αυτοψία από Αρναουτάκη
Τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του δήμου Χερσονήσου επισκέφτηκε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, παρουσία και του επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Μανόλη Παραβολιδάκη, έκανε αυτοψία σε Μάλια, Σταλίδα, Χερσόνησο και Ανάληψη, όπου καταγράφονται πρωτόγνωρες ζημιές εντός των οικισμών από την ορμή και τον όγκο των υδάτων που παρέσυραν κάθε εμπόδιο στο πέρασμά τους.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης, προτεραιότητα τις πρώτες ώρες της καταστροφής ήταν η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, ενώ αμέσως μετά το τέλος της κακοκαιρίας πρωτεύει η καταγραφή και η αποτύπωση των ζημιών. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο, ο περιφερειάρχης Κρήτης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων για να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.
Μετρούν πληγές στο Καστέλι
Στο μεταξύ, με κομμένη την ανάσα οι κάτοικοι του δήμου Μινώα Πεδιάδος και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου μετρούν τις πληγές τους. Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο κάτοικος του Σκλαβεροχωρίου Δημήτρης Μανιός τόνισε: «Εμείς σήμερα (σ.σ. χθες) δεν είχαμε ζημιές. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, τις ομολόγησε ο ίδιος ο δήμαρχος σε μας, λέγοντας ότι κατά τη σύμβαση του αεροδρομίου δεν υπήρχε καμιά αντιπλημμυρική μελέτη για την περιοχή.
Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, “τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για τη διέλευση του δρόμου του ΒΟΑΚ που θα ενώνει το νέο διεθνές αεροδρόμιο δεν έχουν προβλεφθεί μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Το ακόμα τραγικότερο είναι ότι ο δρόμος θα αποκόπτει τα δύο χωριά, χωρίς να υπάρχει ανισόπεδος κόμβος»…
Ετοιμότητα από Δήμο Φαιστού
Την προσοχή των δημοτών κι επισκεπτών του Δήμου εφιστά η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, εξαιτίας των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Στο πλαίσιο της εγρήγορσης και προετοιμασίας που υπάρχει ήδη από προχθές, η δημοτική Αρχή προχώρησε στο κλείσιμο των ιρλανδικών διαβάσεων, ενώ υπάρχει διαρκής επικοινωνία τόσο με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και με τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη.
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού συστήνει παράλληλα στους πολίτες να μη μετακινούνται από και προς τα συγκεκριμένα σημεία, να αποφεύγουν οποιαδήποτε άσκοπη μετακίνηση ή σημεία που πιθανά να δημιουργήσουν κατολισθήσεις, αλλά και να υπακούν στις υποδείξεις των ειδικών.
ΒΟΑΚ – Οι “καταρράκτες” στην εθνική
Η μανία του φαινομένου είναι τέτοια που οδήγησε στο κλείσιμο δρόμων επί της παλιάς και νέας εθνικής οδού. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούσαν στους διερχόμενους οδηγούς οι “καταρράκτες” που σχηματίστηκαν σε σημείο του ΒΟΑΚ, με τις εικόνες να κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου.
Πλέον, οι αρμόδιες τοπικές Αρχές έχουν προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων κυκλοφορίας των οχημάτων, με ένα και μοναδικό σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών.
Με ορμητικά ποτάμια στους δρόμους ξύπνησαν οι κάτοικοι των Μαλίων, οι οποίοι είδαν σπίτια και αυτοκίνητα να κρύβονται κάτω από τα νερά. Ο όγκος των υδάτων ήταν τόσο μεγάλος που οι δρόμοι γρήγορα έγιναν σχεδόν αδιάβατοι και άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αναγκάστηκαν να γαντζωθούν σε κολόνες για να σωθούν.
Οι απεγκλωβισμοί
Χθες το βράδυ, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού για 32 άτομα, που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, ενώ 70 κλήσεις έγιναν μέχρι το βράδυ χθες για άντληση υδάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχτεί 400 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 25 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.
Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια.
Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχτεί 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 7 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.
Με εντολή του αρχηγού Π.Σ., αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής.
Δεδομένου ότι το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων είναι σε εξέλιξη, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην περιφέρεια Κρήτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών».
Πνίγηκαν και μέλισσες
Στο μεταξύ, όπως ανέφεραν στη “Νέα Κρήτη” μελισσοκόμοι, έχουν από τα πλημμυρικά αυτά φαινόμενα πνιγεί και χιλιάδες μέλισσες! Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Ηρακλειώτης μελισσοκόμος Λευτέρης Καργάκης, «στην περιοχή της Σταλίδας εμείς χάσαμε 120 κυψέλες, ενώ κάποια κομμάτια τους τα βρήκαμε να τα έχει παρασύρει το νερό μέχρι την παραλία. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί εμείς τις μέλισσες τις είχαμε τοποθετήσει σε ορεινή περιοχή. Αλλά, δυστυχώς, δε γλίτωσαν ούτε αυτές από τη μανία του καιρού»!
Φιλοξενία στους πληγέντες
Ο Δήμος Χερσονήσου ανακοινώνει την παροχή προσωρινής φιλοξενίας οικογενειών και ατόμων που δεν είναι δυνατή η διαβίωση στις οικίες τους, καθώς επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν από προχθές το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή.
Όσοι έχουν πληγεί μπορούν να μεταβούν άμεσα στο ξενοδοχείο “Palmera” (25ης Μαρτίου 14, Λιμ. Χερσονήσου, τηλ. 28970/22.481).