Εν αναμονή του ανοίγματος της Βουλής, στις 22 Αυγούστου, με ατζέντα επικεντρωμένη στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, έχει δρομολογηθεί η προετοιμασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η ΔΕΘ θα είναι ουσιαστικά η αφετηρία μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, καθώς από τη συμπρωτεύουσα κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης θα παρουσιάσουν το βασικό πλαίσιο όχι μόνο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της τρέχουσας επικαιρότητας αλλά και την πρόταση με την οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο στις εκλογές.
Πέραν της «διαχείρισης» της υπόθεσης Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση εστιάζει στη στήριξη των νοικοκυριών έναντι της ενεργειακής κρίσης και στα ελληνοτουρκικά.
Βεβαίως, όσον αφορά τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, στην κορυφή παραμένει η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα για την καθημερινότητα των πολιτών, δεδομένης της αύξησης του ενεργειακού κόστους αλλά και με τον πληθωρισμό να κινείται σταθερά σε υψηλό ποσοστό και να αυξάνει συνολικά το κόστος αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι παραμένει βασικός στόχος να συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσα από τα εργαλεία που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.
Παράλληλα, ωστόσο, τονίζεται η ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας, καθώς κεντρική επιδίωξη είναι να κερδηθεί επενδυτική βαθμίδα, στόχο που στην κυβέρνηση θεωρούν εφικτό. Συνδυαστικά, μεγάλη προσπάθεια γίνεται να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα επιτρέψουν να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στοχευμένες δράσεις έχουν ενεργοποιηθεί και για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.
Καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για τα πλέον δυσμενή σενάρια, η Αθήνα κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: στη δημιουργία αποθέματος υγροποιημένου αερίου (LNG), που αυξάνεται με τη δεύτερη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, στην ενθάρρυνση για στροφή στο ντίζελ για κάποιες δραστηριότητες και για βιομηχανική χρήση και, τέλος στην ενισχυμένη αξιοποίηση λιγνίτη.
Από τη μέχρι τώρα διαχείριση της ενεργειακής κρίσης σε επίπεδο Ε.Ε. δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα προκύψει κάποια δέσμη μέτρων κεντρικά, από την οποία θα μπορούσε να ωφεληθεί και η Ελλάδα. Αν αλλάξει κάτι και η Ευρώπη κινηθεί συντονισμένα, θα είναι ένα επιπλέον όφελος, αναφέρεται σχετικά.
Κατάσταση διαρκούς επιφυλακής ισχύει και για το μέτωπο των πυρκαγιών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο μέχρι τώρα απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου κρίνεται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικός και η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, που επίσης βρέθηκαν αντιμέτωπες με καταστροφικές πυρκαγιές.
Παράλληλα με όλα αυτά, το πρωθυπουργικό επιτελείο επεξεργάζεται πρόγραμμα περιοδειών του πρωθυπουργού σε όλη τη χώρα και πάλι με διττό στόχο: την ανάδειξη στοχευμένων παρεμβάσεων που έχουν γίνει ανά περιοχή και την παρουσίαση των προτεραιοτήτων που θα προωθηθούν σε μια δεύτερη κυβερνητική θητεία.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ