Συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, με θεσμικό ρόλο σήμερα δίπλα του, φέρεται να είναι το πρόσωπο που είναι επιφορτισμένο για τη διερεύνηση της σχέσης με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη και το κόμμα Βαρουφάκη, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς τον Πάνο Καμμένο δεν θα ήταν ποτέ πρωθυπουργός. Δεν ήταν όμως αναγκαστική η συγκατοίκηση του τότε, ηχηρά αριστερού, ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. Με προξενητή τον Νίκο Παππά, η συμφωνία είχε κλειστεί στη Γλυφάδα και είχε οφέλη και για τα δύο κόμματα, πέρα και πάνω από τις τεράστιες ιδεολογικές αντιθέσεις τους.

Ο Τσίπρας με τον Καμμένο εταίρο μπορούσε να κυβερνήσει με λυμένα τα χέρια. Του έδωσε πολλά, το 90% των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. υπουργοποιήθηκε.

Ο Καμμένος, όπως φώναζε «στα τέσσερα» στους προηγούμενους πολιτικούς αντιπάλους, το ίδιο ακριβώς έκανε και ο ίδιος, παρέα με τον Τσίπρα, λέγοντας «ναι» σε ό,τι ζητούσαν οι δανειστές, παρά τις δεξιές καταβολές του.

Για να κατανοήσουμε το σήμερα θα πρέπει να ανατρέξουμε στο μακρινό, πολιτικά, παρελθόν, τότε που η καρέκλα «θόλωσε» πολλές φορές την αριστερή συνείδηση του ιδεολόγου Αλέξη Τσίπρα.

Γκρίνιες στο κόμμα

Ο τότε πρωθυπουργός είχε πάρει πολλές φορές μηνύματα από την εσωκομματική του αντιπολίτευση για τη συνεργασία με τον ακροδεξιό Καμμένο, «αλλά το αυτί του» δεν ίδρωσε.

Με βάση τα γεγονότα που έχουν περάσει στην Ιστορία, θα πρέπει να κριθεί ο πολιτικός Αλέξης Τσίπρας σήμερα για το πόσο συνεπής είναι με τα ιδεολογικά «πιστεύω» του.

Σειρά κινήσεων στενών συνεργατών του καταδεικνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στην καρέκλα δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Ενα από τα πρόσωπα του παρελθόντος –που έχει περάσει από πολλούς σχηματισμούς–, ο Νίκος Μπίστης, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωταγωνιστικό ρόλο στις «ζυμώσεις», τον τελευταίο καιρό, κυρίως με στελέχη του ΠΑΣΟΚ για κοινή γραμμή μετά τις εκλογές.

Κομβικής σημασίας, συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα με θεσμικό ρόλο σήμερα δίπλα του, φέρεται να είναι το πρόσωπο που είναι επιφορτισμένο για τη διερεύνηση της σχέσης με το κόμμα Βαρουφάκη, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις.

Υπήρξε μάλιστα και ένα παραλειπόμενο τις προηγούμενες ημέρες που αφορούσε στενό συνεργάτη του Νίκου Παππά που συμμετέχει στα διοικητικά του ΣΕΓΑΣ, όπου είναι εκλεγμένη η Σοφία Σακοράφα, να «ρίξει τους τόνους κριτικής» προς την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ για το κοινό κομματικό καλό της Αριστεράς.

Τέλος, τη σχέση με το ΚΚΕ χειρίζεται ο ίδιος ο Τσίπρας με εντολές στους στενούς συνεργάτες του, ανάλογα με την πολιτική επικαιρότητα και τις διαχρονικές θέσεις που εκφράζει το «δύσκολο» ΚΚΕ. Ο Περισσός πάντως είναι το μόνο κόμμα που –σταθερό στην ιδεολογική του κατεύθυνση– δεν πρόκειται ποτέ να συνδράμει οπορτουνιστική κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα.

Και στο… βάθος Βελόπουλος

Αν για τα μικρότερα κεντροαριστερά κόμματα το σκηνικό διαμορφώνεται κάπως έτσι, υπάρχει και ένα κόμμα που μετά τα όσα έγιναν πρόσφατα με τις αποχωρήσεις βουλευτών περνάει κάτω από τα ραντάρ.

Ο λόγος για την Ελληνική Λύση, η οποία αν μπει στη Βουλή θα έχει κάποιους βουλευτές, που πιθανόν στις πολιτικές εξελίξεις να παίξουν κάποιον ρόλο.

Αν και η εικόνα του κόμματος σήμερα εμφανίζεται προβληματική για το μέλλον του –συνεχής δημοσκοπική πτώση–, κανείς στην «προεδρική φρουρά» του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην παρατηρήσει την πολιτική συμπεριφορά του κόμματος Βελόπουλου.

Το θέμα που πιθανόν θα προκύψει σε μια ενδεχόμενη διερεύνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα Βελόπουλου είναι στη διαφοροποίηση που θα υπάρξει άμεσα από μια μερίδα συνεπών αριστερών –υπάρχουν και αυτοί– στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένας Αλέξης Τσίπρας, που ξέρει ότι παίζει σε αυτές τις εκλογές το τελευταίο χαρτί πολιτικής επιβίωσης, είναι πιθανό να συνεργαστεί όχι μόνο με την Ελληνική Λύση, αλλά ακόμα και με τον… διάβολο, όπως είπε τις προάλλες ο Ζουράρις.

Αλλωστε, η ιστορία με τον Καμμένο έχει δείξει ότι πολιτικοϊδεολογικές αναστολές δεν έχει.

Κλείνοντας να αναφέρουμε κάτι από την τελική τοποθέτηση Βελόπουλου στο debate, που πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας, μετά την Παναγία την... γκέισα.

«Έχουμε το σχέδιο αρκεί να ματώσουν οι κομματικοί τους» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας: «όλοι αυτοί που βολεύτηκαν και ξεβόλεψαν τα ελληνόπουλα, να υπάρξει αξιοκρατία στη χώρα. Εύχομαι στο Θεό κάποια στιγμή οι Έλληνες να ενώσουν δυο συνθήματα. Πατρίδα, Ορθοδοξία, Οικογένεια και Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Να ενώσουμε δυνάμεις. Έρχονται δύσκολες μέρες. Για μας στην Ελληνική Λύση, είναι δέσμευση να ξανακάνουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες περήφανους».