Η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρόεδρος Μπάιντεν με τους Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον, κράτησε μιάμιση ώρα και εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του Σαββατοκύριακου, η επιπρόσθετη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και οι κυρώσεις.
Σε αυτό το τελευταίο και στο ενδεχόμενο κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας υπάρχει διάσταση απόψεων σύμφωνα με το ertnews.gr. Η Γερμανία δεν προτίθεται να το κάνει ενώ η Βρετανία είναι πιο θετική.
Όπως και να έχει και με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία δεν θα είναι σημαντικές η Ουάσιγκτον αναμένεται να προχωρήσει και μόνη της και να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, κυρίως υπό την πίεση του Κογκρέσου.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενδεχομένως να πραγματοποιήσει ακόμα και αύριο, Τρίτη, μια ψηφοφορία για τη νομοθεσία που επιδιώκει την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών προϊόντων, δήλωσε στο Reuters ένας βοηθός του Κογκρέσου.
Η ψηφοφορία θα αφορά επίσης την αναστολή των κανονικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία.
Το κείμενο της πρότασης αναμένεται αργότερα τη Δευτέρα, ανέφερε ο βοηθός. Μια ομάδα βουλευτών ανέφερε σε κοινή δήλωση ότι “συμφώνησαν σε μια νομοθετική πορεία για την απαγόρευση της εισαγωγής ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία”.
Η πρόταση θα δώσει επίσης στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την εξουσία να αυξήσει τους δασμούς σε αγαθά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και θα απαιτήσει από την εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι να επιδιώξει την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων για κάλυψη των αναγκών είχαμε και την μυστική (έως τώρα) αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Βενεζουέλα, τον στενότερο σύμμαχο του Πούτιν στην Λατινική Αμερική, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος χαλάρωσης των κυρώσεων για να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.
Η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει συστήματα αεράμυνας στις συμμαχικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για να τις ενισχύσει για κάθε περίπτωση, έστειλε άλλους 500 Αμερικανούς στρατιώτες μέσα στο Σαββατοκύριακο, κάτι που αυξάνει τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών στην Ευρώπη σε 100.000, ενώ το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αυτή την στιγμή έχει περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας το 100% των ρωσικών δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει ο Πούτιν.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στρατός της Λευκορωσίας μπαίνει στον πόλεμο, ούτε υπάρχει κινητικότητα προς την Οδησσό. Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μιλούν για περιορισμένη πρόοδο των Ρώσων στο έδαφος και για αδυναμία ελέγχου του αέρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σήμερα, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία».
Ο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία», σημειώνεται.