Ως «την αρχή μιας ρωσικής εισβολής» χαρακτήρισε τα γεγονότα στην Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνοντας τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «πρώτη δόση» των κυρώσεων κατά δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, του ρωσικού κρατικού χρέους και —από την Τετάρτη— των ρωσικών ελίτ και των μελών των οικογενειών τους.
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι μετακινούσε επιπλέον στρατεύματα και εξοπλισμό για να «ενδυναμώσει» τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν θα ήταν εκεί για να «πολεμήσουν τη Ρωσία».
Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πιθανότητα ότι η διπλωματία θα μπορούσε ακόμα να εκτονώσει την κρίση και είπε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ανοιχτές σε συνομιλίες με τη Ρωσία και τους εταίρους της για να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας παραμένουν ανοιχτοί στη διπλωματία, εάν είναι σοβαρή», είπε. «Όταν όλα ειπωθούν και γίνουν, θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της».
Ωστόσο, ο Μπάιντεν κατέστησε ξεκάθαρη την άποψή του ότι ο Πούτιν δρομολογούσε μια προσπάθεια για εκ νέου χάραξη των συνόρων στην Ευρώπη, παραβιάζοντας τους διεθνείς νόμους και ασκώντας πίεση στη Δύση να απαντήσει.
“Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτεί σθεναρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα”, είπε ο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν είπε ότι οι δηλώσεις του Πούτιν μια μέρα νωρίτερα προανήγγειλαν την κατάληψη περισσότερων εδαφών με τη βία, «κατά την άποψή μου».
Ο ίδιος και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να επιβάλουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες εάν τα ρωσικά στρατεύματα περάσουν στην Ουκρανία, και κατά των στενών συνεργατών του Πούτιν και των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση», είπε. «Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο χρέος της στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές».
Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για ανακατανομή στρατευμάτων στην Ευρώπη περιλαμβάνει την αποστολή 800 στρατιωτών στις χώρες της Βαλτικής και μέχρι οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε διάφορες τοποθεσίες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης 32 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι AH-64 στην περιοχή της Βαλτικής και στην Πολωνία, προερχόμενα από άλλες τοποθεσίες της Ευρώπης.
Αυτές οι ενισχύσεις έχουν σκοπό «να καθησυχάσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να αποτρέψουν ενδεχόμενες επιθετικές ενέργειες εναντίον τους και να εκπαιδευτούν με τις δυνάμεις στις χώρες υποδοχής», φέρεται να είπε ο ίδιος αξιωματούχος.