Την επιφύλαξή του για το αν μπορεί να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το μοντέλο που εφαρμόζει η Ιταλία με κέντρα υποδοχής μεταναστών σε άλλες χώρες, όπως η Αλβανία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι χρειάζεται προσοχή «Αυτή είναι μια διμερής συμφωνία. Δεν ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει επίσης να δούμε αν θα αποδώσει», σημείωσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι μετανάστες που προωθούνται σε τέτοια κέντρα υπόκεινται στη νομοθεσία ασύλου της Ιταλίας και, σε κάθε περίπτωση, θα επιστρέφονται  εκεί. Πρόσθεσε πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι σαφές πού θα κατευθύνονταν οι μετανάστες. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες να προωθηθεί περισσότερο η νόμιμη μετανάστευση σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της παράνομης. «Αν θέλεις να χτίσεις μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι και μια μεγάλη πόρτα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται, και όλοι αναγνωρίζουμε ότι, για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, χρειαζόμαστε εργατικά χέρια, ανειδίκευτα ή εξειδικευμένα». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά τόνισε ότι «θα κάνουμε δύσκολη την είσοδο στους παράτυπους μετανάστες». Επιπλέον, κάλεσε τις Βρυξέλλες να εντείνουν τις προσπάθειες για την αύξηση των απελάσεων μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, καθώς το ποσοστό αυτών των απελάσεων ανέρχεται στο 20%. «Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται . Το τι θα γίνει με αυτούς δεν έχει ποτέ συζητηθεί επαρκώς» σημείωσε, επισημαίνοντας ένα κενό στο μεταναστευτικό πλαίσιο της ΕΕ. «Ορισμένες από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια διαμόρφωσης μιας συγκεκριμένης πρότασης».