Με τη χώρα να διανύει ένα προεκλογικό έτος αφού μέχρι τα τέλη της προσεχούς Άνοιξης θα διεξαχθούν, όπως όλα δείχνουν, οι εθνικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ θα δώσει με σαφήνεια το στίγμα του θέτοντας παράλληλα και τα διλήμματα που θα οδηγήσουν τους πολίτες στις κάλπες. Αυτά που θα τεθούν προκειμένου να αποφασίσουν για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό και με τις κρίσεις, που σημειωτέον έχουν ένα παγκόσμιο πρόσημο, να ακολουθούν η μια την άλλη ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την ανάγκη να υπάρχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί και τη βασική παράμετρο για να επιτευχθεί αφενός η οικονομική σταθερότητα και η ασφάλεια που οδηγεί στην ανάπτυξη.

Έχοντας αντιμετωπίσει συνεχείς κρίσεις η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δύναται να αναδείξει τη συνέπεια την οποία επέδειξε ως προς την εφαρμογή ενός κυβερνητικού προγράμματος το οποίο ναι μεν συντάχθηκε επί της ουσίας σε άλλες συνθήκες, εν τούτοις κατέστη εφικτό να προχωρήσει και να υλοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού.

Τα δεδομένα των τριών και δύο μηνών διακυβέρνησης δείχνουν ακριβώς αυτή τη δυνατότητα της σημερινής κυβέρνησης η οποία κατάφερε το προηγούμενο διάστημα να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει ευκαιρίες την ώρα που εκλήθη να αντιμετώπιση και μια πρωτόγνωρη κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρόεδρος της οποίας προκαλεί ξεπερνώντας όρια και καταπατώντας διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική του με γνώμονα την ανάταξη και ανάπτυξη της χώρας. Αυτό το στίγμα θα δώσει και με αυτή την εικόνα θα απευθυνθεί στους πολίτες. Ο ίδιος άλλωστε επέλεξε κατ επανάληψη να κλείσει τα αυτιά στις σειρήνες που τον καλούσαν να κάνει εκλογές σε περιόδους που η νίκη του θα ήταν βέβαιη και με σημαντική διαφορά προκειμένου να μη διαταραχθεί η συνέχεια της εφαρμόζομενης πολιτικής

Έχοντας διαμορφώσεις ένα διεθνές προφίλ ιδιαίτερα αναβαθμισμένος για τη χώρα κινείται με γνώμονα την παρουσία της Ελλάδας ως σημαντικού γεωπολιτικού και ενεργειακού παράγοντα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαμορφώνοντας νέους συσχετισμούς, κάτι που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό το τρίπτυχο με το οποίο θα απευθυνθεί στους πολίτες το προσεχές διάστημα και τα διλήμματα που θα τεθούν αυτά είναι σαφής και εμφανή. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν με βάση πεπραγμένα και προοπτικές κόντρα στο τοξικό πολιτικό σκηνικό που στήνεται από την αντιπολίτευση, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Οι απέλπιδες προσπάθειες στοχοποίησης και αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναδεικνύουν τις αδυναμίες των κομμάτων που επιδιώκουν να αναρριχηθούν σε καρέκλες εξουσίας με βάση τη ρητορική προηγούμενων δεκαετιών και με συνθήματα που κυριαρχούσαν σε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό, αυτό των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης.

Το γεγονός πως δεν ορρωδούν προ ουδενός επιδιώκοντας ακόμη και έναν διασυρμό της χώρας σε διεθνές επίπεδο δεν περνά απαρατήρητο από τους πολίτες. Όπως δεν περνούν απαρατήρητες και πράξεις ή παραλείψεις που ρίχνουν νερό στο μύλο αντιπάλων όπως για παράδειγμα η Τουρκία και η αναθεωρητική Ρωσία του Πούτιν. Και αυτό εν μέσω μιας ενεργειακής πρωτίστως κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στα όσα συμβαίνουν σε χώρες όπως η Γερμανίας, η Γαλλία αλλά και η γειτονική Ιταλία (που βρίσκεται πλέον στο μάτι του κυκλώνα εξ αιτίας της πολιτικής αστάθειας μετά την αποχώρηση Ντράγκι).

Η μόνη σταθερά, όπως βάσει των συνθηκών, διαμορφώνεται στη χώρα, η κυβερνώσα παράταξη αποτελεί ουσιαστικά και τον πυλώνα επιτυχίας του τρίπτυχου που θέτει ως κεντρικό σύνθημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο σύνολο των πολιτών. Μέσα από τις κρίσεις που αντιμετωπίστηκαν και αυτές που είναι σε εξέλιξη ο πρωθυπουργός έδειξε πως η κοινωνική συνοχή αποτελεί απαράβατο όρο. Τα πλέον των 40 δις που διατέθηκαν και όσα έρχονται για να στηρίξουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ένας αδιάψευστος μάρτυρας.

Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθούν και όσα ανακοινώσει στην ομιλία του στη ΔΕΘ για τη λήψη μέτρων τα οποία θα εξειδικευθούν τόσο κατά τη συνέντευξή του την Κυριακή όσο και το προσεχές διάστημα. Το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται επιστρέφεται και οι στηρίξεις θα συνεχισθούν όσο η ενεργειακή κρίση και η κρίση της ακρίβειας χτυπούν τους πολίτες. Μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων αλλά και σειρά μέτρων με στόχο την αποφυγή δυσμενών για τα νοικοκυριά, συνθηκών θα αποτελέσουν και αυτή τη φορά βάση των όσων ειπωθούν από τη ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα όμως δεν θα μείνει αναπάντητη η προσπάθεια πρόκλησης χάους στο πολιτικό σκηνικό. Χωρίς να υποτιμάται το θέμα των παρακολουθήσεων το ζήτημα που τίθεται πλέον στο επίκεντρο είναι η διατήρηση των συνθηκών εκείνων που θα αποτρέψουν την επαναφορά της χώρας σε κρίσεις όπως αυτή της δεκαετίας του 2010 ή ενός πολιτικού περιβάλλοντος της δεκαετίας του 1980.