Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί την εβδομάδα που μας έρχεται στην Μαδρίτη όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος του ΝΑΤΟ, έχοντας στη βαλίτσα του ένα ακόμα “όπλο” απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, τη ρητή καταδικαστική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμπεριφορά της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.
Στο Μαξίμου τονίζουν ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν ούτε τυχαίο, ούτε εύκολο. Το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία οι Βρυξέλλες δεν πήραν απλώς θέση αλλά εκείνη τη θέση που ήθελε ακριβώς η Αθήνα, είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ρητά, καθαρά και κατηγορηματικά εκφράζει έντονη ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα, τονίζει την ανάγκη η γειτονική χώρα να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών μελών και την καλεί, με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο, να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ώστε έτσι να επιτευχθεί περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Έχοντας λοιπόν αυτό το αβαντάζ στις βαλίτσες του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου βέβαια δεν θα είναι τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα αλλά η Αθήνα προετοιμάζεται για οποιαδήποτε ενδεχόμενη πρόκληση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν επεξεργαστεί κάθε σενάριο, ώστε στην περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος βάλει στο τραπέζι ανυπόστατα ζητήματα να πάρει την απάντηση που πρέπει.
‘Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν ξεκάθαρος: “Εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις”.
Για να φτάσουμε εδώ η κυβέρνηση χρειάστηκε να εφαρμόσει πιστά μία στρατηγική που είχε ως στόχο να ενημερώσει τη διεθνή γνώμη για την απαράδεκτη, παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και από την άλλη να φέρει την Άγκυρα ενώπιον των ευθυνών της για την πορεία που θα ακολουθήσει στο εξής.
“Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης, του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και υπάρχει, δυστυχώς, και ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο οποίος προφανώς και θα οδηγήσει στην Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της επιβολής και κυρώσεων έναντι της Άγκυρας αν συνεχίσει τις προκλήσεις.
Στην κυβέρνηση δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι πέτυχαν το μέγιστο στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες σε μια χρονική περίοδο μείζονος γεωπολιτικής αναταραχής, προβλημάτων ενεργειακού ανεφοδιασμού και σοβαρών οικονομικών προκλήσεων.
Ήταν υπογραμμίζουν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και ο στόχος να συμμεριστούν εταίροι και σύμμαχοι τις ανησυχίες μας και να καταδικάσουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό επετεύχθη.
Ποια θα είναι η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν όμως στη Μαδρίτη; Ό,τι και να συμβεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται πάρει μέρος στο παιχνίδι των προσωπικών αντιπαραθέσεων με ακραίους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και ρητορική έντασης που ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος. Άλλωστε η βασική εκτίμηση τόσο του πρωθυπουργού όσο και των επιτελών της κυβέρνησης είναι ότι η ηγεσία της Τουρκίας με αυτές τις αναφορές απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο ενώ είναι δεδομένη η δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.
“Εμείς θα φερόμαστε με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και θα διαχωρίζουμε πάντα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από τα θέματα εσωτερικής κατανάλωσης”, διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος θα είναι έτοιμος στη Μαδρίτη να συζητήσει και πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Ερντογάν αν εκείνος έρθει ξανά στο πεδίο του διαλόγου. Άλλωστε έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα, η Άγκυρα αν δεν αλλάξει πορεία θα βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένη. Και μόνο οι τελευταίες αντιδράσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αρκούν για να αντιληφθεί κανείς ότι διπλωματικά η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Το σημείο “κλειδί στην τακτική της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο αιφνιδιασμός. Όχι γιατί επαναλαμβάνει τις γνωστές και πάγιες θέσεις της Ελλάδας αλλά γιατί το κάνει παντού’ στον πλανήτη, με κάθε ευκαιρία και με εξηγώντας απλά και κατανοητά γιατί η Τουρκία είναι εκείνη που επί της ουσίας δημιουργεί ζητήματα στην περιοχή όταν η χώρα μας και στα λόγια και στην πράξη επιχειρεί διαρκώς το ακριβώς αντίθετο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το διήμερο 28-29 Ιουνίου στη Μαδρίτη συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα και όχι μόνο για το τι θα συμβεί ανάμεσα στον Έλληνα και τον Τούρκο ηγέτη αλλά και για την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και τη Φινλανδίας την οποία προς το παρόν προσπαθεί να μπλοκάρει ή να καθυστερήσει η Τουρκία “κλείνοντας το μάτι” στη Μόσχα.