«Υπάρχει ένας δρόμος μόνο, και αυτός είναι ο δρόμος της προστασίας της δημόσιας υγείας, της ζωής των συμπολιτών μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει το άνοιγμα της οικονομίας, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης STATUS FM 107,7 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση. «Καθώς αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να περάσαμε την ένταση, θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στα βήματα που θα κάνουμε από εδώ και στο εξής ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μία νέα έξαρση της πανδημίας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε ότι «καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις θα είναι η αποσυμφόρηση της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι φέτος «θα κάνουμε πολύ διαφορετικά, πολύ μαζεμένα Χριστούγεννα. Δεν θα έχουν σχέση με Χριστούγεννα άλλων εποχών γιατί πολύ απλά έτσι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε δε ότι «τα Χριστούγεννα πρέπει να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια. Θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό μπορώ να σας το πω. Θα επιτρέψουμε οικογένεια συν μια οικογένεια ακόμα. Διαλέξτε μια οικογένεια αυτές τις μέρες για να κάνετε παρέα και αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια. Είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος αυτή την στιγμή να υπάρχει μεταφορά του ιού από την στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικά οικονομική δραστηριότητα».
Θα κάνω το εμβόλιο πρώτος και δημόσια
Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα το κάνει πρώτος δημόσια, ο ίδιος και η οικογένειά του. «Ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουμε μαζί για να στείλουμε αυτό το μήνυμα της ενότητας του πολιτικού κόσμου σε ένα ζήτημα το οποίο είναι αμιγώς επιστημονικό» επισήμανε. Έδωσε μάλιστα κάποια στοιχεία για το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: «Είναι μια περίπλοκη άσκηση αυτή. Ο εμβολιασμός θα γίνει με ραντεβού. Θα είναι διπλός. Θέλω να το τονίσω αυτό. Δηλαδή, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε όλοι μια φορά και μετά από ένα μήνα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε δεύτερη φορά. Άρα απαιτεί πολλή και σοβαρή τεχνοκρατική υποστήριξη όλη αυτή η προσπάθεια. Θα ξεκινήσουμε με τους πιο ευάλωτους και όσο έχουμε περισσότερα εμβόλια στην διάθεση μας θα εμβολιάσουμε -ελπίζουμε- το σύνολο ή τουλάχιστον, χρειαζόμαστε τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί».
Μια προσωπική ιστορία
Αφηγήθηκε μάλιστα και μια προσωπική ιστορία για την μητέρα του. «Δεν το έχω ξαναπεί δημόσια. Η μητέρα μου ήταν θύμα πολιομυελίτιδας. Έμεινε σχεδόν παράλυτη. Έμεινε τρία χρόνια σε γύψο από χειρουργεία για να μπορέσουν να ανατάξουν την σπονδυλική της στήλη. Η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει πια ως ασθένεια. Και δεν υπάρχει επειδή βγήκε το εμβόλιο. Μην τα ξεχνάμε, λοιπόν, όλα αυτά για την τεράστια πρόοδο της ιατρικής. Κατά συνέπεια εμείς θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία. Η οποία θα πείσει πιστεύω όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο», είπε ο Πρωθυπουργός.
Το καλοκαίρι προμηθευτήκαμε τον αναγκαίο εξοπλισμό
Σε ερώτηση για το Σύστημα Υγείας είπε ότι «τα νοσοκομεία μας άντεξαν, αντέχουν και θα εξακολουθούν να αντέχουν μέχρι να περάσει και αυτό το δεύτερο κύμα». Υπογράμμισε δε ότι «καθ’ όλο αυτό το διάστημα του καλοκαιριού, του φθινοπώρου, η χώρα προμηθεύτηκε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης». Παράλληλα, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, παρέθεσε «κάποια αρκετά ενθαρρυντικά νέα τις τελευταίες μέρες ως προς την μείωση των περιστατικών, τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου».
Σε εποχές κρίσης το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει. Η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά για την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων
Σε ερώτηση για το ρόλο του κράτους σε εποχές κρίσης, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι ασφαλώς πρέπει να παρεμβαίνει, όπως έκανε η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζόμενων κι επιχειρήσεων. «Σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης προφανώς το κράτος πρέπει να παρέμβει δυναμικά σε πολλούς τομείς. Και πιστεύω ότι και εγώ ως φιλελεύθερος πολιτικός πιστεύω στο ρόλο του κράτους και έχουμε ουκ ολίγα παραδείγματα από άλλες ιστορικές κρίσεις όπου το κράτος χρειάστηκε να παρέμβει για να αναπληρώσει ζήτηση, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Και αυτό κάναμε. Και το κάναμε με τόλμη, το κάναμε πάντα ρίχνοντας μια ματιά στη συνολική δημοσιονομική ισορροπία. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει -αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα το οποίο εγώ ακούω από την αγορά, αλλά νομίζω ότι καταγράφεται και αντικειμενικά- ότι ειδικά ως προς την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση αυτή έκανε πάρα πολλά. Και μακριά από εμένα οποιαδήποτε άποψη ότι όλα τα ρυθμίζει η ελεύθερη αγορά και το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την πρόβλεψη ότι «πολύ γρήγορα μετά την κρίση, το ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά και θα αυξηθεί απότομα».
Στην κρατική μηχανή και στο Δημόσιο υπάρχουν δυο ταχύτητες.
Σε ερώτηση για την άρνηση των υπαλλήλων στις εφορίες να εργαστούν το απόγευμα για να εξυπηρετήσουν πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:
«Και στην κρατική μηχανή και στο Δημόσιο υπάρχουν δυο ταχύτητες. Υπάρχουν όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν υπερβάλει εαυτόν χωρίς να ζητήσουν τίποτα. Από αίσθηση καθήκοντος συστρατεύονται σε όλη αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας. Και υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, λυπάμαι που θα το πω, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να καταβάλλουν την επιπρόσθετη προσπάθεια, να κάνουν τη δουλειά τους, να εξυπηρετήσουν τους πολίτες».
Αναφερόμενος στο αν για τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, φταίει το άνοιγμα στον τουρισμό, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε: «Υπάρχει μία θεωρία η οποία λέει ότι φταίει το άνοιγμα στον τουρισμό. Μα τότε γιατί πρώτον χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν καθόλου στον τουρισμό, βρέθηκαν αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα και δεύτερον, γιατί το δεύτερο κύμα χτύπησε την Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, όταν πια ουσιαστικά τουρισμό δεν είχαμε από τα τέλη Σεπτεμβρίου»;
Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Καλό μεσημέρι αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και στη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι συνδεδεμένη εδώ με τον Status 107,7 για να ακούσουν και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας όλα όσα έχουμε να πούμε στο λίγο χρόνο, γιατί το πρόγραμμα είναι πολύ πιεσμένο του Πρωθυπουργού της χώρας, το κυρίου Μητσοτάκη, τον οποίον πραγματικά από καρδιάς ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί ήταν πολύ τιμητικό και για εμένα και για τη Βιργινία τη Δημαρέση.
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Και για τον σταθμό πάνω απ’ όλα.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Καλώς ορίσατε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Καλό μεσημέρι σε εσάς και στους ακροατές μας σε όλη τη Μακεδονία.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Από το πρωί είχατε μία σειρά επαφών. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η εικόνα που έχετε σχηματίσει ποια είναι;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η εικόνα που σχημάτισα κατ’ αρχάς, κύριε Βενιέρη και κυρία Δημαρέση, είναι ότι παρά την πολύ μεγάλη, την πρωτοφανή πίεση που δέχθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία μας άντεξαν, αντέχουν και θα εξακολουθούν να αντέχουν μέχρι να περάσει και αυτό το δεύτερο κύμα.
Είχαμε κάποια αρκετά ενθαρρυντικά νέα τις τελευταίες μέρες ως προς την μείωση των περιστατικών, τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Την καταγράφουμε με πολλούς διαφορετικούς δείκτες και μία καλύτερη εικόνα και στη χθεσινή εφημερία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου είχαμε σημαντικά μειωμένες εισαγωγές. Για πρώτη φορά από την αρχή του δεύτερου κύματος έχουμε συνολικά περισσότερες εξόδους από τα νοσοκομεία απ’ ό,τι εισόδους. Όμως θέλω να τονίσω ότι έχουμε ακόμα, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τουλάχιστον, δύσκολες μέρες μπροστά μας.
Αναγνωρίζω απόλυτα ότι ειδικά στη Μακεδονία η ένταση είναι στο μάξιμουμ, το σύστημα λειτουργεί σε πάρα – πάρα πολύ υψηλές στροφές, «στο κόκκινο» εδώ κι εβδομάδες.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους όσοι υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια, γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, διότι όλοι έβαλαν πλάτη σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια πραγματικά πρωτοφανή παγκόσμια κρίση.
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Πριν συνεχίσουμε, να πω ότι στην αίθουσα σύνταξης τηλεφωνικά μπορούμε να δεχόμαστε ερωτήσεις.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ήδη έχουμε δεχθεί άπειρα ερωτήματα.
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Έχουμε συγκεντρώσει κι εμείς εκατοντάδες. Να τα ομαδοποιήσουμε και αν μπορέσουμε να ρωτήσουμε κάτι στο μεταξύ. Να ρωτήσω κάτι κύριε Πρωθυπουργέ; Τα πράγματα σιγά – σιγά λοιπόν φαίνεται να φτιάχνουν για τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μια μεγάλη απορία εδώ του κόσμου, των πολιτών, είναι τι πήγε στραβά και μας ξέφυγε τόσο η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη; Δεν γίνονταν αρκετά τεστ στο διάστημα αρχές του Οκτωβρίου; Δεν είχαμε σωστά δεδομένα από τους λοιμωξιολόγους; Ήταν πολιτική απόφαση να μην κλείσει η Θεσσαλονίκη την εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι τα ερωτήματα όλα αυτά των πολιτών είναι ερωτήματα εύλογα και πρέπει να απαντηθούν με ειλικρίνεια. Τα έχω ήδη απαντήσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Θα το κάνω και στη φιλική σας συχνότητα.
Πήραμε τις δραστικές αποφάσεις να πάμε σε αυτό το οποίο αποκαλούμε δεύτερο lockdown όταν διαπιστώσαμε από τα δεδομένα μας ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και μία ταχύτατη άνοδο στον ρυθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και κατά συνέπεια στις Εντατικές.
Προφανώς εκ των υστέρων μπορεί κανείς να πει ότι θα έπρεπε να είχαμε παρέμβει στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, ενδεχομένως μία εβδομάδα νωρίτερα. Είναι κάτι το οποίο το έχω αναγνωρίσει και εγώ στη Βουλή.
Πρέπει να σας πω όμως, επειδή είμαι πάντα ανοιχτός σε οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική, ότι δεν ήταν πολλές οι φωνές και στην πόλη που ζητούσαν ένα lockdown νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια τέτοια εισήγηση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Από τη στιγμή που πήραμε τα δεδομένα στη διάθεσή μας κινηθήκαμε πολύ γρήγορα.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα στο μυαλό σας όταν συζητάμε με τους συνεργάτες ή και με τους επιστήμονες, υπάρχουν δύο δρόμοι για την Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για τους οποίους είναι δύσκολη η απόφαση να παρθεί γιατί πρέπει να ισορροπήσει η οικονομία με την υγεία. Θα κάνετε κάτι διαφορετικό σήμερα για να μην πούμε μετά από λίγο διάστημα ότι κάναμε λάθος;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχει ένας δρόμος μόνο, κύριε Βενιέρη, και αυτός είναι ο δρόμος της προστασίας της δημόσιας υγείας, της ζωής των συμπολιτών μας. Είναι πάρα πολύ στενάχωρο αυτό το οποίο έγινε σε όλη την πατρίδα μας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα. Ξέρετε, ανησυχώ και στεναχωριέμαι όταν οι αριθμοί των συμπολιτών μας που χάνουν τη ζωή τους ανάγονται σε επίπεδο στατιστικής. Σχεδόν γίνεται μία κανονικότητα μερικές φορές. Προσπερνάμε αυτή την τραγωδία σαν να είναι αναμενόμενο. Δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό σε καμία περίπτωση. Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι μία τραγωδία.
Θέλω και από τη συχνότητά σας να μεταφέρω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια σε όσες οικογένειες έχασαν συμπολίτες μας σε αυτή την πολύ μεγάλη μάχη. Και κάθε μέρα, κάθε ώρα, δίνεται αγώνας για να σωθεί έστω και μία παραπάνω ζωή.
Αλλά η απάντηση στο ερώτημά σας είναι, καθώς αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να περάσαμε την ένταση, ότι θα είμαστε πάρα – πάρα πολύ προσεκτικοί στα βήματα τα οποία θα κάνουμε από εδώ και στο εξής ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μία νέα έξαρση της πανδημίας.
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Άρα αυτό μπορεί να σημαίνει από εδώ και πέρα ότι ενδεχομένως έχουμε άρση του lockdown σε δύο ταχύτητες, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να είναι αρκετά διαφορετικά σε κάποιες περιοχές;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα προτιμούσα να μην είμαι πολύ συγκεκριμένος σήμερα καθώς ακόμα η μάχη κατά του δεύτερου κύματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε ήδη, όπως γνωρίζετε, παρατείνει το οριζόντιο lockdown κατά μια εβδομάδα. Θα πάρουμε και θα εξετάσουμε τα στοιχεία. Εκτός, πέρα και πάνω από τα κρούσματα τα οποία έχουμε διαγνώσει, γιατί κάνουμε ολοένα και περισσότερα τεστ, μας ενδιαφέρουν και άλλες παράμετροι. Ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού και στη Θεσσαλονίκη. Αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρηση πια της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας.
Να πω κάτι για τη Θεσσαλονίκη το οποίο νομίζω ότι έχει μια σημασία γιατί πρέπει να γνωρίζουν και οι πολίτες το τι πραγματικά συμβαίνει. Και ήμασταν πάντα πολύ ανοιχτοί στο να εξηγούμε στους πολίτες ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα. Σήμερα που μιλάμε έχουμε μικρότερη πίεση στον πυκνό αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη πίεση ακόμα στους περιαστικούς Δήμους της Θεσσαλονίκης. Άρα τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας πάντα τα διοχετεύουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των ελεγκτικών μηχανισμών, διότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Προφανώς και έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες να ανταποκριθούν στη σοβαρότητα των στιγμών αλλά έχει και το κράτος μία υποχρέωση να εξασφαλίζει ότι οι κανόνες που θέτει για όλους τηρούνται από όλους.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Θα σταθώ σε ένα σημείο το οποίο συνιστά και σημείο τριβής και αντιπαράθεσης εδώ και πάρα πολύ καιρό σε σχέση με τη διαχείριση στην καθημερινότητά μας αυτών των περιπτώσεων, κύριε Πρωθυπουργέ. Ήδη γίνονται διακομιδές, αεροδιακομιδές. Δεν έπρεπε να επιταχθούν και άλλες κλινικές στη Θεσσαλονίκη;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι πως από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα. Το κάναμε. Στην πρώτη φάση -θέλω να θυμίσω- όταν είχαμε αντίστοιχα αιτήματα για επίταξη δεν χρειάστηκε να το κάνουμε. Θα είχαμε στην ουσία δαπανήσει χρήματα χωρίς λόγο αν είχαμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Συνεργαστήκαμε με τον ιδιωτικό τομέα και όπου κρίναμε ότι αυτή η συνεργασία δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της επίταξης κινηθήκαμε στην κατεύθυνση αυτή.
Αλλά θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κλίνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας -γιατί εκεί εντοπίζεται η μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή- στη Βόρειο Ελλάδα που να είναι αναξιοποίητη. Είτε μεταφέροντας περιστατικά non-Covid στον ιδιωτικό τομέα για να αποδεσμεύσουμε κλίνες Covid είτε -και θέλω να το τονίσω αυτό- αυξάνοντας σημαντικότατα τις κλίνες εντατικής θεραπείας στην 3η και στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, με τρόπο που ήταν πραγματικά πάρα πολύ γρήγορος για να ανταποκριθούμε σε μια ανάγκη.
Άρα, επειδή ακούω και μια κριτική και νομίζω ότι σε ένα βαθμό μπορεί να ακούγεται εύλογη και θέλω να την απαντήσω ευθέως…
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: …Ναι, συγγνώμη γιατί εχθές ο κύριος Τσίπρας από τη Δράμα έκανε λόγο για εικόνες της Βόρειας Ιταλίας από το πρώτο κύμα. Θεωρείτε ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν θέλω να μπω σε μια κομματική αντιπαράθεση και μάλιστα δεν θέλω να σχολιάσω τώρα την τακτική του κυρίου Τσίπρα να πηγαίνει παντού και να κάνει τέτοιες δηλώσεις χωρίς ταυτόχρονα να προσθέτει και να ενώνει την φωνή του με την συνολική προσπάθεια την οποία πρέπει να κάνουμε σε πρώτη φάση να περιορίσουμε την διασπορά του ιού. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Σήμερα όλοι οι ασθενείς, όποιος έχει ανάγκη περιθάλπεται. Έχουμε κενά κρεβάτια ακόμα, αρκετά, για ασθενείς Covid. Πιέστηκε πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας, άντεξε, εάν πρέπει να γίνουν διακομιδές και αεροδιακομιδές καλώς γίνονται.
Διότι ανά πάσα στιγμή το ΕΚΑΒ, το οποίο έχει πια συντονιστικό κέντρο στην Θεσσαλονίκη, το οποίο στήθηκε σε μία βδομάδα, πρέπει να γνωρίζει πού έχουμε κενές κλίνες, γιατί στην ουσία η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια. Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία. Θέλω να το ξαναπώ. Η πανδημία έχει ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό, είναι καθολική, την αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης, είναι έντονη, δοκιμάζει τα συστήματα υγείας παντού.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Άρα, κύριε Πρόεδρε, δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση, λέτε, επίταξη κλινικών, άλλων κλινικών, στην Θεσσαλονίκη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή την στιγμή η εισήγηση του Υπουργείου είναι ότι ως προς τον κύκλο των επιτάξεων είμαστε καλυμμένοι ως προς τις απλές κλίνες Covid. Και όπως σας έχω πει και οι εντατικές του ιδιωτικού τομέα έχουν ουσιαστικά εμμέσως τεθεί στην διάθεση του συστήματος υγείας, μεταφέροντας ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία οι οποίοι δεν πάσχουν από Covid.
Αλλά θέλω να τονίσω ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα του καλοκαιριού, του φθινοπώρου, η χώρα προμηθεύτηκε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης. Δηλαδή, αναπνευστήρες τους οποίους είχαμε προμηθευτεί, πήγαν, εξόπλισαν κρεβάτια, σε προσωρινή βάση για να μπορέσουμε να φτάσουμε στον αριθμό των ΜΕΘ και ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, δρομολογούμε, γιατί αυτό χρειάζεται -όπως καταλαβαίνετε- περισσότερο χρόνο, την κατασκευή μόνιμων υποδομών ΜΕΘ.
Πήγα σήμερα στο Ιπποκράτειο. Θα έχουμε την πιο σύγχρονη υποδομή Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο. Αχρείαστη να είναι τον Φεβρουάριο για τον Covid, θέλω να εύχομαι, αλλά είναι μια σημαντικότατη παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το μέλλον. Έχουμε σήμερα παραπάνω από 1.230 κρεβάτια εντατικής θεραπείας στην χώρα, ενώ παραλάβαμε 567. Δεν στέκομαι και δεν με ενδιαφέρει τι έγινε στο παρελθόν. Γιατί αυτή την στιγμή θεωρώ ότι πρέπει όλοι μας -λυπάμαι που δεν το βλέπω, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας- να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ενότητας σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι οποιαδήποτε καλοπροαίρετη, δημιουργική κριτική με προτάσεις είναι καλοδεχούμενη.
Σήμερα, να σας δώσω ένα παράδειγμα, συναντήθηκα -ανάμεσα στα άλλα- με τον Περιφερειάρχη, τον κύριο Τζιτζικώστα, τον κύριο Ζέρβα, μου ζήτησαν να υπάρχουν δυο εκπρόσωποι από τη Θεσσαλονίκη στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Το βρήκα απολύτως λογικό, για να υπάρχει και η ματιά της Θεσσαλονίκης. Το δεχθήκαμε αμέσως. Προσεγγίσαμε τα κόμματα και τους είπαμε: Ελάτε μαζί να σχεδιάσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού, ελάτε καταθέστε μας ιδέες…
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Θα πάμε και σε αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά αυτή ξέρετε η στείρα αντιπολίτευση, η οποία μερικές φορές σαν να επιζητά την καταστροφή για να διεκδικήσει κάποιος πολιτικό οξυγόνο, προσωπικά με ξεπερνά. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα το κρίνουν οι πολίτες.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ήταν λάθος, και σε ποιον θα το χρεώνατε, το γεγονός ότι αφέθηκε η αγορά, τα τεστ να κοστίζουν πολύ ακριβά, ενώ μόλις χθες -και καλά κάνατε- είπατε ότι θα βάλετε οροφή, πλαφόν;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η παρέμβαση που έγινε για τα τεστ αφορούσε πρωτίστως τα καινούρια rapid test τα οποία μπαίνουν στην αγορά και θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι στο κομμάτι αυτό -γιατί ξέρετε ότι πολλά από αυτά γίνονται και εκτός της καταγραφής του Εθνικού Συστήματος Υγείας- θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι εκεί δεν πρόκειται να υπάρχει αισχροκέρδεια. Θέλω να πω ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των τεστ γίνεται προφανώς δωρεάν. Δεν επιβαρύνονται…
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Στα δημόσια, ναι…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …δεν επιβαρύνονται οι πολίτες και στον αριθμό των τεστ είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μονίμως και κάθε μέρα που περνάει γινόμαστε πιο «έξυπνοι» και αξιοποιούμε περισσότερα δεδομένα, ώστε τα τεστ να μην αντιδρούν απλά σε μία πραγματικότητα, αλλά να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε προβλεπτικά, για να δούμε πού μπορεί να έχουμε πρόβλημα σε 10 με 14 μέρες από τώρα. Διότι αυτή είναι η πραγματική τους αξία. Και να μπορούμε φυσικά να απομονώνουμε και τις όποιες εστίες. Τώρα αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, γιατί έχουμε μεγάλη διασπορά, αλλά όταν με το καλό καταφέρουμε να περιορίσουμε πάλι τον ιό, τότε αυτό θα έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτό έγινε -θέλω να το θυμίσω αυτό, να το τονίσω- γιατί αυτό έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Υπάρχει μία θεωρία η οποία λέει ότι φταίει το άνοιγμα στον τουρισμό. Μα τότε γιατί, πρώτον, χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν καθόλου στον τουρισμό βρέθηκαν αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα και δεύτερον γιατί το δεύτερο κύμα χτύπησε την Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, όταν πια ουσιαστικά τουρισμό δεν είχαμε από τα τέλη Σεπτεμβρίου;
Και βέβαια όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική για το άνοιγμα του τουρισμού θα πρέπει να μας πουν και με ποιο τρόπο θα αναπληρώναμε τα περίπου 4 δισεκατομμύρια έσοδα, που έστω και αυτά καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σε αυτήν την πενιχρή, σε αυτή τη δύσκολη τουριστική περίοδο.
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Θα ήθελα λίγο να σταθούμε στα μηνύματα που κατά καιρούς εκπέμπονται. Δηλαδή, το ένα θέμα ήταν οι πορείες που έγιναν με το Πολυτεχνείο, πώς αντιμετωπίστηκαν και τα λοιπά… Την ώρα που καλούμε και εμείς από τα μικρόφωνα τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. Και το άλλο για παράδειγμα είναι σε κάποιες περιπτώσεις η λειτουργία του Δημοσίου.
Χθες είχαμε για παράδειγμα την απόφαση των εφοριακών, την αντίδρασή τους στο απογευματινό ωράριο. Θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο για αυτά τα δύο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε, μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι και στην κρατική μηχανή και στο Δημόσιο υπάρχουν δυο ταχύτητες. Υπάρχουν όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν υπερβάλει εαυτόν χωρίς να ζητήσουν τίποτα. Από αίσθηση καθήκοντος συστρατεύονται σε όλη αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας. Και υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, λυπάμαι που θα το πω, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να καταβάλλουν την επιπρόσθετη προσπάθεια, να κάνουν τη δουλειά τους, να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.
Και προφανώς σε αυτή την κατηγορία εντάσσω και κάποιους εργαζόμενους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τους ενθαρρύνω πραγματικά να επαναξιολογήσουν αυτή την απόφασή τους, ειδικά σε μία εποχή που πρέπει να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Αλλά θέλω επίσης να τονίσω ότι στο Δημόσιο σήμερα, στην επαφή μάλλον του πολίτη με το κράτος, γίνεται μία επανάσταση. Και νομίζω ότι όλοι θα αναγνωρίσουν ότι έχει γίνει με τεράστια πρόοδος και την εποχή της πανδημίας ως προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων.
Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα. Θα αξιοποιήσουμε σημαντικότατους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μετατρέψουμε το κράτος σε ένα πραγματικά ψηφιακό κράτος, ώστε να μην χρειάζεται ο πολίτης να έρχεται σε προσωπική επαφή με το κράτος ή όταν χρειάζεται αυτό να γίνεται με τον πιο απλό και τον πιο εύκολο τρόπο.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Συνιστά ένα τεράστιο κεφάλαιο αυτό στο οποίο αναφερθήκατε, κύριε Πρωθυπουργέ, αλλά για δείτε λίγο. Πριν κάποιες εβδομάδες έγινε η προσπάθεια της κυρίας Κεραμέως στο Υπουργείο να πάμε σε μία διαδικασία διαφορετική, εκλογής, αρχαιρεσιών στο χώρο της Παιδείας. Το θέτω ενδεικτικά, όχι ότι είναι ο μόνος χώρος. Εντούτοις αυτό προσέκρουσε σε κάποιες παρωχημένες ενδεχομένως αντιλήψεις και συμμετείχε μόλις το 5%, αν δεν κάνω λάθος, των εκπαιδευτικών σε μία ρηξικέλευθη επιλογή του Υπουργείου Παιδείας.
Τελικά θα το διατυπώσω το ερώτημα όπως ένας πολύ καλός καθηγητής ακροατής μας: Είναι έτοιμη η χώρα για φιλελευθερισμό; Για τέτοιες φιλελεύθερες τομές και παρεμβάσεις;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω κατ’ ανάγκη αν θα τις χαρακτήριζα φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, αν θα έβαζα δηλαδή έναν ιδεολογικό μανδύα σε μία παρέμβαση που λέει το απλό: Να διευκολύνουμε όλους να ψηφίζουν τη στιγμή που μπορώ να εξασφαλίσω την ακεραιότητα και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Ώστε να μην έχουμε τα φαινόμενα που όλοι γνωρίζουμε, αυτά τα οποία συμβαίνουν όταν κάποιοι εργαζόμενοι προσέρχονται για να ψηφίσουν για τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Μερικές φορές πρέπει να τολμάει κανείς να φεύγει μπροστά. Αυτό έκανε το Υπουργείο Παιδείας με την απόλυτη στήριξή μου. Είχαμε πιο περιορισμένη συμμετοχή. Τι να κάνουμε; Αυτοί συμμετείχαν, αυτοί εξέλεξαν.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Έχετε μία ερμηνεία αυτής της στάσης των εκπαιδευτικών;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε πάντα το νέο συναντάει κάποιες αντιδράσεις. Μόνο που πρέπει να ξέρουμε εμείς πότε χρειάζεται, γιατί χρειάζεται μερικές φορές στην πολιτική, να κάνει κανείς ένα βήμα πίσω και πότε χρειάζεται να κάνει δύο βήματα μπροστά.
Εκεί κρίναμε ότι έπρεπε να γίνουν δύο βήματα μπροστά και εγώ προσωπικά αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος για την επιλογή. Και ξέρω ότι στις επόμενες εκλογές, γιατί αυτό καθιερώθηκε πια, έγινε το σημαντικό βήμα, προφανώς και θα συμμετέχουν πολύ περισσότεροι εκπαιδευτικοί.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Πώς νιώθετε όταν κάποιοι σας κρίνουν και λένε ότι και εσείς ένας φιλελεύθερος πολιτικός χρησιμοποιείται εργαλεία κρατικά; Ότι βάζετε μπροστά το κράτος στην παρούσα φάση; Γιατί βγαίνει η αντιπολίτευση και λέει: να ο δημόσιος τομέας σώζει την κατάσταση. Οι ιδιώτες απέχουν. Ας πούμε χαρακτηριστική ήταν και η στάση των κλινικαρχών στην αρχή, οι οποίοι αρνήθηκαν να συνδράμουν. Φαντάζομαι ότι το ακούσατε, δεν νιώσατε και πολύ βολικά.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτοί που αρνήθηκαν να συνδράμουν αντιμετωπίστηκαν με τα εργαλεία που το κράτος έχει στη διάθεσή του.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Με την επίταξη, ναι.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης προφανώς το κράτος πρέπει να παρέμβει δυναμικά σε πολλούς τομείς. Και πιστεύω ότι και εγώ ως φιλελεύθερος πολιτικός πιστεύω στο ρόλο του κράτους και έχουμε ουκ ολίγα παραδείγματα από άλλες ιστορικές κρίσεις όπου το κράτος χρειάστηκε να παρέμβει για να αναπληρώσει ζήτηση, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Και αυτό κάναμε. Και το κάναμε με τόλμη, το κάναμε πάντα ρίχνοντας μια ματιά στη συνολική δημοσιονομική ισορροπία. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει -αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα το οποίο εγώ ακούω από την αγορά, αλλά νομίζω ότι καταγράφεται και αντικειμενικά- ότι ειδικά ως προς την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση αυτή έκανε πάρα πολλά.
Και ενδεικτικό το παράδειγμα της τελευταίας Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Είχα μάλιστα εδώ και στο φάκελό μου τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη. Το κράτος εκταμίευσε χρήματα για να στηρίξει επιχειρήσεις, για να τις κρατήσει ζωντανές. Το κάνουμε για να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες, το κάνουμε για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους πρωτίστως, διότι υπάρχει δέσμευση να μην γίνει καμία απόλυση από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, εν προκειμένω τη μισή Επιστρεπτέα Προκαταβολή -γιατί η μισή δεν θα είναι επιστρεπτέα- μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Και βέβαια το κράτος ήρθε και με τρόπο πάρα πολύ τολμηρό, στην ουσία ανέλαβε τη μισθοδοσία -έστω και πιο περιορισμένη- υπαλλήλων οι οποίοι δεν μπορούν να δουλέψουν επειδή το ίδιο το κράτος απαγόρευσε σε αυτές τις επιχειρήσεις τη λειτουργία. Άρα είναι ένα παράδειγμα, νομίζω, πως σε μια στιγμή κρίσης υπάρχουν προβλήματα τα οποία μόνο το κράτος μπορεί να λύσει. Και μακριά από εμένα οποιαδήποτε άποψη ότι όλα τα ρυθμίζει η ελεύθερη αγορά και το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει.
Νομίζω αν κάτι έχουμε αποδείξει είναι ότι αποκτά η Ελλάδα με γρήγορα βήματα ένα κράτος που είναι αποτελεσματικό. Αυτό θέλει ο πολίτης από το κράτος, να λύνει προβλήματα και να αισθάνεται και μία ασφάλεια και μια σιγουριά ότι όταν χρειαστεί το κράτος -μα θα είναι ένα τηλεφώνημα στο ΕΚΑΒ το οποίο θα έρθει νωρίτερα από ότι ερχόταν, μα θα ήταν η στήριξη η οικονομική, εντός ημερών, όταν η επιχείρηση έχει την ανάγκη και τρέχουν τα έξοδα- ότι το κράτος θα είναι δίπλα στον πολίτη και στην επιχείρηση όταν το έχει περισσότερο ανάγκη.
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Να πάμε λίγο και στο θέμα των εμβολιασμών, γιατί είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για όλη την χώρα και ήδη ακούγονται φωνές κατά του εμβολιασμού. Να θυμίσω ότι πριν από λίγο καιρό βάλατε και επισήμως στην πολιτική φρασεολογία τον όρο “ψεκασμένοι”. Πως θα το αντιμετωπίσετε όλο αυτό;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από την πανδημία και από τους περιορισμούς εάν δεν υπάρξει μαζικός εμβολιασμός. Αυτό πια είναι κάτι που το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι θα έχουμε, ήδη γνωρίζουμε για τρία τουλάχιστον εμβόλια, τα οποία είναι ασφαλή πάνω από όλα και αποτελεσματικά. Η ιστορία των εμβολίων είναι ένα θαύμα της επιστήμης. Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε εμβολιαστεί όλοι μας για μια σειρά από αρρώστιες οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από τον υγειονομικό χάρτη.
Επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά εδώ πέρα. Δεν το έχω ξαναπεί δημόσια. Η μητέρα μου ήταν θύμα πολιομυελίτιδας. Έμεινε σχεδόν παράλυτη. Έμεινε τρία χρόνια σε γύψο από χειρουργεία για να μπορέσουν να ανατάξουν την σπονδυλική της στήλη. Η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει πια ως ασθένεια. Και δεν υπάρχει επειδή βγήκε το εμβόλιο. Μην τα ξεχνάμε, λοιπόν, όλα αυτά για την τεράστια πρόοδο της ιατρικής. Κατά συνέπεια εμείς θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία. Η οποία θα πείσει πιστεύω όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εσείς θα το κάνετε;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δημόσια.
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Το έχει πει.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Το θυμάμαι ότι το έχει πει. Λέω αν ισχύει ακόμα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρώτος, δημόσια, εγώ και η οικογένεια μου. Ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουμε μαζί για να στείλουμε αυτό το μήνυμα της ενότητας του πολιτικού κόσμου σε ένα ζήτημα το οποίο είναι αμιγώς επιστημονικό και θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουμε κάνει μια πολύ λεπτομερή προετοιμασία για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός.
Επισκέφθηκα σήμερα ένα από τα πολυδύναμα Κέντρα Υγείας που διαθέτουμε στον Εύοσμο, όπου ήδη οι αίθουσες είναι έτοιμες. Είναι μια περίπλοκη άσκηση αυτή. Ο εμβολιασμός θα γίνει με ραντεβού. Θα είναι διπλός. Θέλω να το τονίσω αυτό. Δηλαδή, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε όλοι μια φορά και μετά από ένα μήνα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε δεύτερη φορά. Άρα απαιτεί πολλή και σοβαρή τεχνοκρατική υποστήριξη όλη αυτή η προσπάθεια. Θα ξεκινήσουμε με τους πιο ευάλωτους και όσο έχουμε περισσότερα εμβόλια στην διάθεση μας θα εμβολιάσουμε -ελπίζουμε- το σύνολο ή τουλάχιστον, χρειαζόμαστε τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Να σημειωθεί, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός. Είναι προαιρετικός, έτσι δεν είναι; Εν τούτοις είδαμε ότι παγκοσμίως τώρα μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Qantas προχθές, είπαν ότι στο αεροπλάνο το δικό μου δεν θα ανεβαίνει άνθρωπος που δεν είναι εμβολιασμένος. Αυτό μπορεί με κάποιο τρόπο στην χώρα μας να περιοριστεί; Γιατί θα μπορούσε με το ίδιο σκεπτικό μια βιομηχανία, μια πολυεθνική, μια δημόσια υπηρεσία, ένας δημόσιος οργανισμός…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι πέραν των κρατικών επιλογών που θα γίνουν είναι βέβαιο ότι θα κινηθούμε, τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια, σε αυτή την κατεύθυνση. Και θα πρέπει να γνωρίζουν ενδεχομένως και αυτοί που οικειοθελώς δεν θα εμβολιαστούν -γιατί όπως είπα ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός- μπορεί να θέλουν να ταξιδέψουν και να μην μπορούν. Είναι τόσο απλό.
Εγώ δεν πρόκειται να κυνηγάω με το εμβόλιο στο δρόμο ανθρώπους οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν μία ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους. Και μπορεί, όχι εμείς αλλά η ίδια η αγορά, η ελεύθερη οικονομία να επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς που να είναι η ζωή τους λίγο πιο δύσκολη.
Σας έχω πει, όλοι έχουμε εμβολιαστεί για μία σειρά από ασθένειες. Προφανώς τα εμβόλια τα οποία θα πάρουν έγκριση είμαι απολύτως σίγουρος -για αυτό και λέω ότι θα το κάνω πρώτος εγώ και τα παιδιά μου- θα είναι εμβόλια τα οποία θα είναι απολύτως ασφαλή. Γιατί αυτό είναι το πρώτο το οποίο κοιτάμε σε ένα εμβόλιο: Να μην κάνουμε ζημιά, να είναι ασφαλές. Αλλά από ό,τι βλέπουμε, και μας χαροποιούν ιδιαίτερα αυτά τα στοιχεία, τα εμβόλια φαίνεται ότι θα είναι και εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο θα λέγατε -ας μην πάρουμε όλο το κυβερνητικό έργο γιατί είναι πάρα πολύ- στη διαχείριση της πανδημίας ότι θα έπρεπε να έχουμε κινηθεί λίγο διαφορετικά ως αρχές; Δηλαδή κάποιο λάθος;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, έχουμε κάνει -και έχω κάνει και εγώ την αυτοκριτική μου- για το τι ενδεχομένως θα έπρεπε να κάνουμε διαφορετικά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια. Ειλικρινά ως προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας νομίζω ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά για να μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε.
Από εκεί και πέρα έχω μιλήσει πολλές φορές, μερικές φορές σχεδόν με παρεξήγησαν για την έννοια της ατομικής υπευθυνότητας, όχι κατ’ ανάγκη ευθύνης, γιατί ευθύνη μπορεί να σημαίνει στο μυαλό κάποιων ότι τους κουνάω το δάχτυλο ή «φταις για κάτι». Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι -και θα το ξαναπώ. το έχω πει πολλές φορές, μέχρι και αυτή η δήλωση συνεργατών μου διαστρεβλώθηκε με τρόπο χυδαίο-, ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Και η διασπορά του ιού έχει να κάνει πρωτίστως με την συμπεριφορά μας, με τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε, το αν φοράμε ή δεν φοράμε μάσκα, αν αποφεύγουμε ή δεν αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς, αν πλένουμε ή δεν πλένουμε τα χέρια μας. Από εκεί και πέρα, όταν είμαστε σε μία φάση έξαρσης προφανώς όσα περισσότερα κρεβάτια Εντατικών έχουμε στη διάθεσή μας τόσο το καλύτερο. Αλλά αν δεν πνίξουμε τον ιό, όπως δυστυχώς εκ του αποτελέσματος καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν κατάφερε να κάνει στο δεύτερο κύμα εν τη γενέσει του, όλα τα συστήματα υγείας, όχι μόνο το δικό μας, θα πιέζονται και δυστυχώς συμπολίτες μας θα χάνουν τη ζωή τους.
Θέλω να κάνω μια έκκληση λοιπόν και πάλι: Ασχέτως του τρόπου και της ταχύτητας με την οποία θα ξεφύγουμε από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, και πάλι τονίζω θα είμαστε συντηρητικοί και προσεκτικοί, αυτή η έννοια της υπευθυνότητας και του τρόπου με τον οποίο συμπεριφερόμαστε θα μας συνοδεύει μέχρι να κάνουμε το εμβόλιο και ενδεχομένως και για κάποιο διάστημα μετά. Δεν μπορούμε, δεν επιτρέπεται τώρα που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, όταν θα αρχίσουμε και πάλι να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι ενδεχομένως με ένα τρίτο κύμα. Αυτό θα είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Θα σταθώ λίγο, θα γεφυρώσω λίγο την υγειονομική διαχείριση με την οικονομική διαχείριση στην οποία αναφερθήκατε νωρίτερα και θα πατήσω πάνω σε μια δήλωση που μας έκανε εδώ ο κύριος Ρήγας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Γραμματέας. Είπε το εξής: Ότι η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να ευχαριστούν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί άφησε μια οικονομία η οποία επέτρεψε να μπορούμε οικονομικά να διαχειριστούμε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα, αυτό είναι το θέμα μας; Η απόδοση της οικονομίας και ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες αντιλήφθηκαν το τι έγινε στην οικονομία επί εποχών ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε στις εκλογές. Πιστεύω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε πάει τόσο καλά στην οικονομία όσο ισχυρίζεται ότι τα πήγε, δεν θα ήταν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Γιατί η οικονομία είναι καθοριστικός παράγοντας για τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν οι πολίτες.
Αυτό το οποίο θέλω να πω όμως είναι ότι επί δικών μας ημερών ουσιαστικά η χώρα μπήκε στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ήρθησαν όλοι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, έπεσαν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, άρα μπορούμε να δανειζόμαστε πια πολύ πιο άνετα. Και θέλω να θυμίσω επίσης στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι πια η κυβέρνηση αυτή έχει δανειστεί 16 δισεκατομμύρια με ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να μπορέσει να αναπληρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα. Άρα αυτό το οποίο κάποιοι αποκαλούν «μαξιλάρι», ταμείο δεν ξέρω πώς το λένε..
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Μαξιλάρι….
Κος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …δεν είναι πια -δεν μου αρέσει ο όρος αλλά ας τον χρησιμοποιήσουμε χάριν της συζήτησης- δεν είναι πια μαξιλάρι ΣΥΡΙΖΑ. Διότι τα μισά είναι δεσμευμένα και τα άλλα μισά είναι χρήματα τα οποία αντλήθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας. Άρα και όλη αυτή η συζήτηση είναι λίγο άχαρη. Τονίζω ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εκλογές. Ως προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτό το οποίο μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι, δυστυχώς, στο κομμάτι των Εντατικών παραλάβαμε μια πολύ άσχημη κατάσταση, ήμασταν στους τελευταίους στην Ευρώπη. Δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτα μια τετραετία.
Καταβάλαμε και καταβάλλουμε μια τεράστια προσπάθεια αυτό το κενό να το γεφυρώσουμε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας την επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο ισχυρό. Θα είναι πιο ισχυρό σε Εντατικές, θα είναι πολύ πιο ισχυρό σε προσωπικό, θα είναι πολύ πιο ισχυρό σε τεχνογνωσία.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ξέρω ότι σας πιέζει ο χρόνος, μια βαθιά πολιτική ερώτηση: Σκέφτεστε τη θέση του Πρωθυπουργού, αυτή την οποία έχετε, λίγους μήνες μετά όταν θα κοπάσει ο θόρυβος για την πανδημία αλλά ο δείκτης του χρέους θα λέει 210% επί του ΑΕΠ της οικονομία μας;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς δεν πιστεύω ότι θα είναι εκεί το χρέος μας, αλλά όλες οι χώρες δέχονται μια σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Ένας από τους λόγους που η Ευρώπη συμφώνησε να στηρίξει τις οικονομίες, τις πιο ευάλωτες, με επιχορηγήσεις και όχι με δανεικά έχει ακριβώς να κάνει με αυτό. Και είναι μια τεράστια επιτυχία αυτή της Ευρώπης από την οποία θα βγει πολλαπλά ωφελημένη η χώρα.
Όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί και στηρίζει τις πραγματικές οικονομίες, όσο η κυβέρνηση παραμένει αξιόπιστη -και είναι αξιόπιστη, θυμίζω ότι η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική μας ικανότητα, πρωτοφανές εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης- και απολαμβάνει η κυβέρνηση της εμπιστοσύνης των αγορών, το απόλυτο ύψος του χρέους δεν με προβληματίζει για τον απλούστατο λόγο ότι πολύ γρήγορα μετά την κρίση, το ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά και θα αυξηθεί απότομα. Άρα και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα διορθωθεί προς το καλύτερο.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Μάλιστα. Η κυρία Δημαρέση θέλει να σας διώξει. Εγώ θέλω να τον κρατήσω κι άλλο τον Πρόεδρο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι αλλά εγώ πρέπει δυστυχώς να επιστρέψω…
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Ήταν χαρά μας που τον έχουμε εδώ.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Σήμερα παίζει η ομάδα του Πρωθυπουργού με τον Άρη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και μάλιστα συνάντησα από κάτω και τους διαιτητές.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Τι είναι στο ξενοδοχείο;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, ναι. Από την Κροατία μου είπαν ότι είναι.
Κος ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Παρακολουθείτε ποδόσφαιρο και…
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Αφού βρίσκει χρόνο και τα κάνει όλα, τι να πω;
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρω ότι δεν έχετε άλλο χρόνο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Θα θέλαμε να μιλήσουμε και για άλλα πολλά θέματα τα οποία ετέθησαν από κόσμο αλλά είναι τόσο κυρίαρχο, κεντρικό το θέμα της υγειονομικής και οικονομικής διαχείρισης που δεν αφήνει περιθώρια.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω. Θέλω να πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, την στεναχώρια, τον θυμό του κόσμου. Και ειδικά εδώ στην Θεσσαλονίκη υπάρχει και φόβος. Και είναι απολύτως λογικό αν λάβει κανείς υπόψη αυτό το οποίο έχει γίνει. Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή ακόμα, μια παραπάνω προσπάθεια, ειδικά ενόψει των Χριστουγέννων.
Θα τονίσω το πιο σημαντικό για μένα για τα Χριστούγεννα είναι να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια. Θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό μπορώ να σας το πω. Θα επιτρέψουμε οικογένεια συν μία οικογένεια ακόμα. Διαλέξτε μια οικογένεια αυτές τις μέρες για να κάνετε παρέα και αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια. Είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος αυτή την στιγμή να υπάρχει μεταφορά του ιού από την στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικά οικονομική δραστηριότητα.
Και βέβαια να τονίσω ότι σε αντίθεση με τον Μάρτιο – Απρίλιο, όπου πράγματι τα πήγαμε εξαιρετικά, τώρα τουλάχιστον βλέπουμε την κορυφή του βουνού. Ξέρουμε ότι πρέπει να ανέβουμε μέχρι την κορυφή αλλά την βλέπουμε την κορυφή του βουνού. Και η κορυφή του βουνού ή το φως στην άκρη του τούνελ, όπως θέλετε πείτε το, είναι το εμβόλιο.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Γιορτές δεν θα κάνουμε πάντως με ανοιχτή την αγορά, έτσι;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα πω κάτι για αυτό. Αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι θα κάνουμε πολύ διαφορετικά, πολύ μαζεμένα Χριστούγεννα. Δεν θα έχουν σχέση με Χριστούγεννα άλλων εποχών γιατί πολύ απλά έτσι πρέπει να γίνει.
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Όπως κάναμε και Πάσχα.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Καλό μεσημέρι.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Καλή συνέχεια και σε εσάς. Νίκη στην ομάδα…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στον καλύτερο.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Στον καλύτερο, αυτό.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νίκη στον καλύτερο. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Να είστε καλά.