Την αναγκαιότητα για επείγουσα επαναξιολόγηση εκείνων των τρίτων χωρών που σήμερα χαρακτηρίζονται ως ανασφαλείς και αποτελούν την πηγή των μεγαλύτερων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ώστε να τερματιστεί η εκμετάλλευση των συστημάτων ασύλου από εκείνους που δεν έχουν πραγματική ανάγκη, εισηγείται η Κυπριακή Δημοκρατία με τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Νουρή να δηλώνει πως η υιοθέτηση προληπτικών πολιτικών πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά στις προτεραιότητες της ΕΕ.
«Είναι γι’ αυτό που θεωρούμε ότι θα πρέπει να μελετηθεί και το ενδεχόμενο τροποποίησης του μηχανισμού υποβολής αιτημάτων ασύλου ώστε αυτά να υποβάλλονται εκτός της ΕΕ, είτε στις χώρες καταγωγής, είτε διέλευσης των μεταναστών και εν πάση περιπτώσει πριν την άφιξη τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, θέση την οποία προτίθεμαι να θέσω στο επερχόμενο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των MED5, που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, ο κος Νουρής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Μάλτας.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με πρόταση που προτίθεται να υποβάλλει η Κύπρος στο επερχόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και αφορά την εξέταση αιτήσεων των ανθρώπων που πραγματικά δικαιούνται να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να βρίσκονται εντός Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κος Νουρής διευκρίνισε πως στόχος είναι να βοηθηθούν οι αδύναμοι και να πληγούν οι διακινητές.
«Η εισήγησή μας για την αναγκαιότητα να διαφοροποιηθεί ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων ασύλου εκτός ΕΕ ακριβώς αυτό το σκοπό έχει: Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Άνθρωποι πεθαίνουν στη θάλασσα, ασυνόδευτα παιδιά κατευθύνονται μέσω αερογραμμών κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και καταλήγουν σε χώρες όπως η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων εδαφών μας και βεβαίως το μείζον ερώτημα είναι για πόσο θα επιτρέπουμε ως Ευρώπη τον πλουτισμό των διακινητών που εκμεταλλεύονται αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.
Είναι λοιπόν η ώρα της λήψης δραστικών και προληπτικών ενεργειών και αποφάσεων. Είναι γι αυτό το λόγο που η δική μας πρόταση παρά το γεγονός ότι χρειάζεται μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές και τροποποιήσεις, στοχεύει στο να πλήξει τα συμφέροντα των διακινητών, στο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, στο να τους δώσει τη δυνατότητα να μην χρειάζεται να εκποιήσουν τις περιουσίες που έχουν στις χώρες τους για να πάρουν όσα μπορούν και να τα πληρώσουν στους διακινητές και να ξεκινήσουν ένα ταξίδι που πολλές φορές, όπως πρόσφατα έχουμε δει και στο Αιγαίο, είναι χωρίς επιστροφή.
Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε δεν είναι να αφαιρέσουμε κανένα δικαίωμα από τον οποιονδήποτε να υποβάλει αίτηση ασύλου, αλλά να του δώσουμε εναλλακτικά την επιλογή να υποβάλει την αίτηση ασύλου, είτε στη χώρα καταγωγής του είτε στη χώρα διακίνησής του, κατά τρόπο που δεν θα τον εκθέσει σε κίνδυνο και βεβαίως με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο όταν πάρει την απάντηση από το Κράτος στο οποίο θα ήθελε να αποταθεί, τότε θα μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια και το Κράτος να τον υποδεχτεί.
Εάν όμως δεν πάρει την συγκεκριμένη θετική απάντηση, τότε προφανώς θα σκεφτεί όχι δύο, αλλά 12 ενδεχομένως φορές ότι θα είναι τουλάχιστον ανόητο να πληρώσει τον διακινητή για να θέσει σε κίνδυνο και την ζωή του και βεβαίως το καθεστώς το οποίο δεν θα βρει στη χώρα στην οποία ταξιδεύει. Άρα, αυτή είναι η πεμπτουσία της πρότασης που θα εγείρω στο Συμβούλιο των υπουργών στο Λουξεμβούργο, στα πλαίσια ακριβώς της θέσης μας ότι πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά για να μειώσουμε αυτές τις ροές.
Τα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά, όσον αφορά τις ροές, έχουμε πάρει μηνύματα όλοι μας από τις αρμόδιες αρχές ότι οι ροές ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο λόγω της αστάθειας σε έναν αριθμό χωρών, επομένως θεωρώ κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο ότι πρέπει να κινηθούμε τάχιστα», κατέληξε.