Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις ετοιμάζει η Κυπριακή δημοκρατία, με εντάλματα σύλληψης κατά του πληρώματος του γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο από χθες έχει εισβάλει στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η παρουσία του Γιαβούζ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Λευκωσία, ενώ η κυβέρνηση της Κύπρου να εκδίδει οργισμένη ανακοίνωση κατά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το Sigmalive, από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης είναι διαδοχικές οι συσκέψεις στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών για το πως θα αντιμετωπιστεί η άνευ προηγουμένου τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.
Για πρώτη φορά από το 2011 που ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις σε θαλάσσιες περιοχές οριοθετημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία, τουρκικό γεωτρύπανο εισβάλει σε τεμάχιο της ΑΟΖ το οποίο μάλιστα έχει παραχωρηθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στην κοινοπραξία ΕΝΙ (ιταλική) – TOTAL (γαλλική). Συνοδεύεται από δυο πολεμικές φρεγάτες.
Η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και σε συνεννόηση με το Παρίσι και τη Ρώμη, έχει επικοινωνήσει με τις εταιρίες, έχει κάνει διαβήματα, έχει εκδώσει NAVTEX χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ενέργειες του Γιαβούζ και προτίθεται να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες ή υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του Γιαβούζ.
Οργή Λευκωσίας: Πάρτε τα πλοία σας και φύγετε
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας με πιο έντονο τρόπο την πρόκληση της Άγκυρας και την αποστολή του Γιαβούζ για γεώτρηση, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Η επαπειλούμενη γεώτρηση συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Κύπρος κατηγορεί την Τουρκία πως παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και διαμηνύει πως «η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».
Η Τουρκία περιφρονεί τις εκκλήσεις να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, σημειώνει η Λευκωσία και κάνει λόγο για «άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας», η οποία δεν διστάζει «να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αφού καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες και να αποσύρει τα γεωτρύπανά της και τα σεισμικά της πλοία από την κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος τονίζει πως «οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας
Η Κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά του νησιού, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επαπειλούμενη γεώτρηση, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
Παραβιάζοντας εκ νέου κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της. Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, η οποία επιλέγει να απομακρύνεται με γοργά βήματα, και οριστικά, από τη διεθνή νομιμότητα, μη διστάζοντας να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καλούμε εκ νέου την Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών. Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζονται, εν προκειμένω, οι καταδικαστικές των τουρκικών παράνομων ενεργειών αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, καθώς και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019, δια των οποίων καλούνται η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας, υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.